Een richtlijn voor sluierstaarten is om elke twee weken ongeveer een derde van het water te vervangen. Maak het mechanische deel van het filter regelmatig schoon door te spoelen in het oude aquariumwater.
Grootte aquarium: ongeveer 50 liter per Sluierstaart. Start met een aquarium vanaf +/-60 liter. Neem hier ook als het kan wat marge in, de bodembedekking en aquariumplanten nemen ook ruimte in (+/- 50 liter van een aquarium van 250 liter).
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is. Plotselinge grote temperatuurwisselingen zijn schadelijk voor de goudvissen.
Gewone goudvissen zijn winterhard en kunnen gehouden worden tussen 4 en 28°C. Maar voor de sluierstaarten ligt de ideale temperatuur tussen 16 en 26°C. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.
Onder goede omstandigheden kunnen sluierstaart zo'n 15 tot 20 jaar oud worden. Sluierstaarten worden dus ouder dan goudvissen.
Geef de vissen één keer per dag voer. Af en toe een dag overslaan is niet erg, goudvissen eten snel teveel. Omdat hun spijsverteringskanaal is vervormd, kunnen sluierstaarten door een overdaad aan voer extra snel last krijgen van verstopping.
Over het algemeen vertraagt hun ademhaling als ze slapen, net als hun lichaamsbeweging. Als vissen naar de bodem (van de zee, het aquarium of de rivierbedding) gaan, kunnen ze zelfs op hun zij slapen. Het is zelfs bekend dat modderkruipers ondersteboven slapen.
Sluierstaart goudvis hapt naar lucht
Het kan zijn dat het aquarium in de volle zon staat, het water te ondiep is of het wateroppervlak te klein, waardoor er te weinig zuurstof in kan worden opgenomen. Het rottingsproces op de bodem van je bak verbruikt ook zuurstof, regelmatig schoonmaken is dus zeker een goed idee.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken. Teveel voeding is zeer schadelijk voor het water.
Dat is niets ernstigs. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.
Niet te onderschatten : de Guppie bevindt zich meestal in de bovenste waterlagen ( kijk maar naar zijn speciaal aangepaste bek ) en de Sluier zal meestal de bodem afzoeken naar eten, ze zwemmen mekaar dus niet in de weg. Besluit: mits het aquarium groot genoeg is... ja, Sluierstaart en Goudvis kunnen bij elkaar.
Sluierstaart goudvis benodigdheden:
Zoals ook verteld wordt in De waarheid over goudvissen, dat een uitgebreidere uitleg hierover bevat, hebben sluiers ongeveer 70-80 liter per vis nodig om mooi uit te groeien, liefst in een aquarium van minstens 1 meter breed.
Hoe snel groeit een sluierstaart? Tussen de 0,4 en 0,8 cm per maand. Jonge vissen groeien sneller dan wat oudere exemplaren.
Je kunt een goudvis prima samen met een sluierstaart houden. Het is echter wel belangrijk om dan zinkend voer te voeren, en beide vissen apart te voeren. Goudvissen zijn namelijk een stuk sneller en kunnen het voer al opeten voordat je sluierstaart er bij kan.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
De DO (Dissolved oxygen, oftewel opgeloste zuurstof) is een indicator voor hoeveel zuurstof er is opgelost in water. De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als produkt van optredende fotosynthese in het water.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Het aquarium is niet op de juiste temperatuur
Bij een aquarium met te koud water zullen de vissen minder actief worden en gaan vaak stil liggen op de bodem van het aquarium om energie te besparen. Aan de andere kant is te warm water ook weer niet goed. In warm water kan namelijk minder zuurstof opgenomen worden.
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Dit zien ze door de intensiteit van de bewegingen van het kieuwdeksel. De ademhaling wordt regelmatig net zoals bij ons als we slapen. Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan.