Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Wil je de cake langer bewaren? Dan kun je hem ook invriezen. In de vriezer blijft de cake tot wel drie maanden goed, zodat je altijd kunt genieten van een heerlijke, zelfgebakken traktatie wanneer je maar wil.
Afhankelijk van de grootte van je taart kan het 4 tot 6 uur duren voordat deze volledig is bevroren. Wikkel de taart, nadat deze is bevroren, eerst in plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie. Geduld is de sleutel. Als je de taart inpakt voordat deze volledig is bevroren, loop je het risico dat je decoraties beschadigd raken.
Reken ongeveer 24 uur voor het ontdooien van je taart in een doos in de koelkast. Dan zit je zeker goed en krijgt je taart alle tijd om rustig te ontdooien.
De afkoeltijd is per baksel anders. Bij een cake kun je uitgaan van minimaal 30 minuten voordat je 'm aansnijdt.
Laat afkoelen voordat je het omdraait
Wanneer je je cake uit de oven haalt, draai hem dan niet meteen om! Laat de cake in plaats daarvan tien minuten afkoelen in de pan. Plaats vervolgens het rooster over de bodem van de cake en draai de pan om. Kijk onder het rooster en kijk of de cake eruit is gevallen.
Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit. Pak een cake goed in met folie en doe deze in een zak als je de cake wilt invriezen.
Zet de ingepakte plakken of lagen gewoon een dag van tevoren uit de vriezer in de koelkast (hoewel cake over het algemeen binnen 8 uur ontdooit als je haast hebt). Een belangrijke tip: ontdooi bevroren cake in de verpakking om te voorkomen dat er condensatie ontstaat en de cake klef en nat wordt.
Laagtaarten moeten 2-3 uur ontdooien bij kamertemperatuur (uit de vriezer). Cheesecakes en fruittaarten kunnen tot 12 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast nodig hebben om te ontdooien.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Hoe je een cake snel kunt afkoelen. Nadat je de cake uit de oven hebt gehaald, laat je hem ongeveer 15 minuten in de pan op het aanrecht staan. Zet de cake, nog steeds in de pan, nog eens 15 minuten in de vriezer. Nu is de cake koel genoeg om vast te pakken.
In tegenstelling tot het bewaren in de koelkast, is het invriezen van een cake een geweldige manier om hem vers te houden, met name voor langere periodes . Dit werkt voor zowel ongeglazuurde als volledig geglazuurde cakes. Als je cake in een bakkerijdoos zit, wikkel je de doos gewoon in twee lagen plasticfolie en bewaar je hem gewoon in de vriezer.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De koek is beschimmeld of uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Koelkast zou prima moeten zijn. Taarten kunnen tot een week in de koelkast bewaard worden. Ik zou ze een beetje laten uitharden in de koelkast (15-20 min) zodat ze niet blijven plakken en ze dan in plasticfolie wikkelen. Je kunt ze ook in een afgesloten herbruikbare taartdoos bewaren en direct in de koelkast zetten.
Recepttips
Om de lemon drizzle cake in te vriezen, maak de cake tot stap 3 en laat de cake volledig afkoelen. Wikkel in een dubbele laag huishoudfolie en vries tot 3 maanden in . Ontdooi op kamertemperatuur, verpakt, gedurende 3 uur.
Zodra uw cakes uit de oven komen en zijn afgekoeld tot kamertemperatuur , kunt u ze in de vriezer zetten.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
- Wanneer je weinig tijd hebt, kan je het goed verpakt in een schaal koud kraanwater, gewoon op het aanrecht laten ontdooien (in ruim een uur); - Als je een ontdooiplaat hebt kan je die prima gebruiken voor platte lapjes. Deze ontdooien dan redelijk snel, ook gewoon op het aanrecht (vaak al binnen een half uur).
Plaats in een koude oven en zet de oven op 250 graden.Bak tot de cake vochtig en warm is - niet heet - 8 tot 15 minuten . Voor de magnetron, plaats de cake op een magnetronbestendig bord. Gebruik medium vermogen 2 tot 4 minuten.
U vraagt zich af: "Kan ik stukken cake invriezen?" Het antwoord is een volmondig ja .
De meeste bakkers zullen je vertellen om je cake niet langer dan zes maanden te bewaren. Als je hem echter goed bewaart, kun je hem veilig een heel jaar bewaren .
Ontdooi het gebak in de koelkast
Deze methode kan gebruikt worden voor zowel taarten, cakes als andere soorten gebak. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het ontdooien in de koelkast meestal ongeveer 12 uur duurt.
Stap 2: Wikkel elke laag strak in plasticfolie
Voor extra bescherming tegen vriesbrand kunt u de cake vervolgens in een vel aluminiumfolie wikkelen of de cakelagen in diepvriesbestendige opbergzakken doen. Zorg ervoor dat u uw verpakkingen labelt met het type cake en de datum waarop u ze hebt ingevroren.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.