Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.
Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Als je een cool huidtype hebt (roze blauw en rode ondertonen), gebruik dan je haar om je roodheid in je gezicht mee te camoufleren. Als je een lichte huid met coole ondertonen hebt, gebruik dan warme en gouden kleuren. Als je warm hebt en licht gekleurd, zou je het beste rode en andere coole tonen kunnen gebruiken.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Bepaalde kleuren laten je er nou eenmaal beter uitzien. Als de kleuren met een gele basis zoals oranje, bruin en warm rood goed bij je passen, ben je waarschijnlijk een warm type. Passen kleuren met een blauwe basis zoals blauw, groen, roze en blauw rood bij je dan ben je waarschijnlijk een koel type.
Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.
Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen. dan krijg je lila tinten. Mensen vragen ook: is lila een koele kleur? Dat betekent dat lila tot de koele kleuren behoort.
Grijs een koele, praktische kleur en geel een warme, optimistische kleur. Mooi deze twee kleuren bij elkaar, maar met welke kleur kan jij jouw grijs het best combineren? Grijs is één van de gemakkelijkste basiskleuren en iedereen kan deze kleur dragen.
Je noemt de kleur ook wel zandkleur of ecru; hierin zijn zowel donkere tinten als meer lichte tinten te onderscheiden. Het bijzondere is dat beige tot de bruine kleuren behoort: een warme kleur, die daardoor weliswaar ook weleens als een beetje saai wordt gezien.
Terwijl puur grijs een koude kleur is, straalt taupe juist warmte uit. Daarom is het ideaal geschikt om de rustzones in je huis te accentueren: denk bijvoorbeeld aan de living of de slaapkamer.
Houd een wit papier bij je gezicht
Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Kijk naar de aderen in je polsen of je aderen een blauwe tint hebben of meer groen zijn. Bij een blauwe tint heeft je huid een koele ondertoon. Als je aderen meer aan de groene kant zijn heb je een warme ondertoon. Soms is het lastig te zien, of zijn je aderen groenblauw.
Een handige vuistregel is dat warme kleuren een gele toon hebben en koele kleuren een blauwe ondertoon. Warm: rood, oranje, geel, geel groen etc. Koel: blauw, paars, groen. Draag tops en sjaals die de kleur van je ogen mooier doen uitkomen.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Warme en koele kleuren in de kleurencirkel
Als we de kleurencirkel doormidden snijden, van groen tot violet, maken we een onderscheid tussen warme en koele kleuren. De groene en violette kunnen zowel deel zijn van warm als koel, afhankelijk van de hoeveelheid geel en blauw die ze bevatten.
“Beige is een warme tint en als je boven de 50 bent, flatteren koude kleuren doorgaans meer.” Dit schreeuwt om uitleg. Er zijn dus koele en warme kleuren. Warme kleuren hebben altijd een flinke scheut geel, koele kleuren bevatten blauw of nonkleuren zoals zwart, wit of grijs.
Deze kleur combineert goed met aardetinten zoals grijs, antraciet, terracotta en bruin. 'Gewoon' beige: Hiermee bedoelen we de tint die het vaakst voorkomt en naar tan of lichtbruin neigt. Deze kleur kan wel wat hebben en staat mooi bij levendige kleuren als rood, groen, geel, blauw en paars.
1. Lichtgrijs & beige. Als je jouw interieur zo neutraal mogelijk wilt houden maar toch warmte mist, is beige de perfecte kleur om mee te combineren. Ga voor een grijze bank en plaats er beige fauteuils bij, of kies juist voor een beige keukenwand en maak een statement met een lichtgrijze keuken.
RAL 7015: Leigrijs
De kleur zit tussen RAL 7016 en RAL 7001 in. Echter zit die het dichtste bij RAL 7016, alleen dan iets lichter.
Combineer koel grijs met wit of licht grijs voor plinten en deuren of schilder de muren en het houtwerk in dezelfde tint grijs voor een moderne uitstraling. Om een kamer karakter te geven kan je grijs ook combineren met een accentkleur. Koel grijs is mooi met een warm accent.
'Warm grijs' is een combinatie van grijs met 6% geel, en 'koel grijs' is grijs gemengd met 6% blauw.
Bordeaux is een koele kleur rood en bijzonder geschikt voor vrouwen met een koel kleurbeeld. Een kleur die mooi te combineren is met zwart of blauw.
Klanten met koele ondertonen kunnen het beste kiezen voor haarkleuren met een koele, blauwe gloed. Haarkleuren als asblond, zilverblond, mokka, chocolade, bordeauxrood en felrood zullen klanten met een koele ondertoon het beste staan.
#2 Warm Blauw - Kobaltblauw
Deze blauwe tint voelt door de dosis zwart pigment, soms wat paarsing aan. Het is een warme kleur die vooral tot leven komt in lichte ruimtes en een wat rijkere uitstraling heeft in kamers met weinig licht.