Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die behoren tot het wezen van een persoon. Ze komen van binnenuit, maar zijn zeker ontwikkelbaar. Enkele voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: betrouwbaar, doelgericht, standvastig, zelfverzekerd. Elke kernkwaliteit heeft een valkuil, een uitdaging en een allergie.
Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden en talenten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, of daadkrachtig.
We noemen die kwaliteiten ook wel kernkwaliteiten. Het zijn de eigenschappen die tot je kern behoren, ze maken je tot wie je bent. Het zijn dus de eigenschappen die bij je opkomen als je aan iemand denkt of als je iemand omschrijft. Gemiddeld heeft een mens zo'n vijf tot zeven kernkwaliteiten.
Je zou kunnen zeggen dat in jouw kern, in je kernkwaliteiten, jouw psychologisch kapitaal ligt opgeslagen. Dat is het vermogen om jouw kracht te benutten voor je leven en dus ook voor je werk. De pijlen in de figuur geven dit aan: vanuit jouw kernkwaliteiten heb je een belangrijke invloed op je omgeving.
wat is een kernkwadrant? Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Met dit model krijg je inzicht in je sterke punten, waar je je in wilt ontwikkelen en wat je tegenhoudt. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en zie je hoe je kunt groeien.
Een core competence of kernvaardigheid is een vaardigheid die de organisatie in huis heeft die essentieel is voor het realiseren van de core business van de organisatie.
Talent wordt vaak aangeduid als aangeboren begaafdheid of aanleg. Deze kunnen duidelijk zichtbaar zijn, maar je kunt ook verborgen talenten hebben. Een competentie is het vermogen om een taak succesvol uit te voeren. Hiervoor dien je kennis op te doen over het desbetreffende onderwerp en vaardigheden aan te leren.
Of als je kernkwaliteit 'rustig' is, is jouw valkuil 'traagheid'. Uitdaging De uitdaging is het positief tegenovergesteld van je valkuil. Dit is dus een goede aanvulling op je kernkwaliteit, maar wel iets waar je harder voor moet werken, oftewel dit is je leerdoel.
Het kernkwadrant van Daniel Ofman is een tool die veel gebruikt wordt voor het beschrijven van eigenschappen die bij een persoon passen. Een kernkwadrant bestaat uit 4 onderdelen: kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Deze staan in verbinding en zijn tegenovergesteld aan elkaar.
Nieuwsgierigheid als kernkwaliteit
Tijdens een sollicitatiegesprek mag je nieuwsgierigheid zeker als een kernkwaliteit neerzetten. Als je nieuwsgierig bent, ben je meestal ook leergierig en creatief. Dat zijn eigenschappen die leidinggevenden graag zien.
Kernkwaliteiten zijn die kwaliteiten die jou het meest typeren.Kernwaarden zijn die kernkwaliteiten die zo verankerd zijn in jouw persoon dat het jou ten voeten uit weergeeft.
De valkuil is dat je té sociaal bent en geen grenzen aan kunt geven. Mensen met goede sociale vaardigheden kunnen het moeilijk vinden om nee te zeggen en van zichzelf te laten horen.
Zelfstandigheid als kernkwaliteit. Volgens het model van de kernkwaliteiten en kernkwadranten kan zelfstandigheid net als elke kwaliteit doorslaan naar een valkuil. Je werkt dan te zelfstandig en anderen zien dat als een slechte eigenschap. Jouw uitdaging is om dat te voorkomen.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
Te aardig, te lief en te vriendelijk is een valkuil. Enerzijds kan deze valkuil voortkomen uit de kwaliteit van loyaal en trouw zijn. Anderzijds kan het te maken hebben met de moeite om voor jezelf op te komen of met de moeite om grenzen aan te geven.
Kwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen die iets zeggen over wie je bent, bijvoorbeeld 'gestructureerd', 'expressief' of 'empathisch'. Het zijn kenmerken die niet zijn aangeleerd, maar die je van nature in je hebt. Je hoeft er dan ook niet je best voor te doen om ze in te zetten.
Wanneer je een hoog inlevingsvermogen hebt is het gevoelloos oordelen over een ander een echte allergie voor je. Ook is een hoge mate van onverschilligheid in dit geval een echte allergie voor je. Door zelfbescherming kun je in een allergie terecht komen waardoor je overprikkeld kunt raken.
Valkuil: afwachtend en passief
teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.