Het unieke setje eigenschappen dat je bij je draagt, zorgt ervoor dat jij bent wie je bent. Ze worden bepaald door je genen en je omgeving. Goede eigenschappen noemen je ook wel persoonlijke kwaliteiten of talenten. Slechte eigenschappen heten eerder een eigenaardigheid, neiging, merkwaardigheid of een karaktertrekje.
Je slechte eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat je ongeduldig en chaotisch bent of moeilijk nee kan zeggen. Maar bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Deze eigenschappen tonen ook aan dat je gedreven bent en een hart voor de zaak hebt.
Typerend voor een valkuil is: Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil) Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt) Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien. Een kwaliteit wordt automatisch een valkuil als je er het woord 'te' voorzet (behalve dan bij 'te'vreden).
Ik werk graag de dingen tot in de puntjes af. Ik kom nooit te laat. Ik heb oog voor detail. Ik geef mijn fouten toe en ik kan er uit leren.
Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Neem een voorbeeld uit je huidige of een eerdere baan en geef aan hoe je hierbij te werk bent gegaan. Vertel er bijvoorbeeld bij dat je erg goed bent in structureren, prioriteiten stellen of delegeren. Vergeet niet te noemen wat je doet om die spanning in je vrije tijd kwijt te raken, veel sporten bijvoorbeeld of yoga.
Dan wil je betrouwbaar zijn, maar je komt er zelf mee in de problemen. De valkuil van betrouwbaar is er dus wel. Wanneer je te betrouwbaar bent, word je naïef of kwetsbaar. Misschien soms te degelijk, dogmatisch, te principieel of zelfs saai of te braaf.
Als we het over “karakter” hebben, bedoelen we een verzameling van eigenschappen die je over een langere periode laat zien. Iemand kan bijvoorbeeld extravert zijn en een opvliegend karakter hebben. Terwijl iemand anders meer gelijkmoedig is en in de omgang met anderen warm en verzorgend zal zijn.
Ongezonde nieuwsgierigheid: valkuil
wanneer je onbescheiden iemand het hemd van het lijf vraagt en vragen stelt waar je niks mee te maken hebt. wanneer je een bemoeial wordt en indringt in iemands privacy. wanneer je vraagziek wordt, ook naar zaken die niet tot jouw verantwoordelijkheid behoren.