De hoge tonen hebben frequenties tussen 10.000 Hz en 20.000 Hz. Bovenste hoge tonen staan bekend om hun glans, sprankeling en luchtigheid helemaal bovenaan het frequentiespectrum.
Een hoge toon heeft meer golven per seconde dan een lage toon. Zo heeft een hoog klinkende piccolo ook een hele hoge frequentie met duizenden trillingen per seconde.
De bastonen en alle lage, brommende geluiden liggen ergens tussen de 20-200 Hz, terwijl hoge frequenties (schelle, hoge tonen van bijv. bekkens of s-klanken) tussen de 2.000 en 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz, kilohertz) liggen. Tussen de hoge en lage frequenties liggen de middentonen, bijvoorbeeld de menselijke stem.
Een van de meest voorkomende symptomen van gehoorverlies, is het niet meer goed kunnen waarnemen van hoge tonen, zoals vrouwenstemmen. Er zijn uiteenlopende oorzaken van gehoorverlies: lawaai, bijwerkingen van medicatie, infecties of leeftijd.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies. Tussen 60 en 90 dB: ernstig gehoorverlies.
Vaak horen mensen met tinnitus ook een specifieke toon. Bij gehooronderzoek is dan te meten bij welke frequentie (hoogte van de toon) de tinnitus zich voordoet. Ook is te bepalen met welk geluidsniveau in decibels een toon moet worden aangeboden om de tinnitus te overstemmen (maskeren).
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U vindt het moeilijk om te horen bij achtergrondgeluiden. U vraagt mensen vaak om te herhalen wat ze hebben gezegd. U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd.
De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor. Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
Lawaaidoofheid. Ouderdomsdoofheid wordt soms ook wel lawaaidoofheid genoemd. Bij blootstelling aan harde geluiden gedurende het leven, zijn de trilhaartjes van het slakkenhuis steeds minder goed gaan werken door slijtage. Dit is vooral het geval bij de hoge tonen.
Hoe ver gaat ultrasoon geluid? Een beetje afhankelijk van het weertype, draagt het ultrasone geluid ongeveer 20 meter ver.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
U krijgt een verstopt oor als het oorsmeer niet goed naar buiten kan. De gehoorgang blijft oorsmeer maken. Er komt dan dus steeds meer oorsmeer in de gehoorgang. Zo wordt het een prop.
Deze haartjes zetten trillingen om in geluid. Blootstelling aan hard geluid kan deze beschadigen of vernietigen. Helaas hebben de haarcellen in het menselijk oor niet het vermogen om zichzelf te regenereren, wat betekent dat deze vorm van gehoorschade in de meeste gevallen permanent is.
Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer. Ontsteking in het oor. Scheurtje in het trommelvlies.
Schade aan je oren
Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan?Dat is een eerste teken van gehoorschade.
Vaak is dit een proces wat geleidelijk verloopt en al begint vanaf het 20e levensjaar. De eerste klachten van slechthorendheid treden vaak pas op oudere leeftijd op. Het gehoorverlies begint vaak in eerste instantie op te vallen in situaties met achtergrondgeluid (een receptie of restaurant).
De meest uitgevoerde hoortest is de afname van het toonaudiogram. Cliënten noemen deze test ook wel de 'piepjestest'. Deze gehoortest meet de gevoeligheid van het oor voor (pure) tonen. De audicien, KNO-arts of audioloog legt deze gegevens vast in een zogeheten audiogram.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Door rust en ontspanning vermindert de tinnitus vaak. Nee, er is geen algemene lijst. Tinnitus kan verergeren door allerlei externe omstandigheden, inclusief eten, drinken, roken etc. Dit verschilt van persoon tot persoon.
Uit onderzoek is gebleken dat het bij mensen met tinnitus na aan- vang van de klachten maanden tot soms jaren (gemiddeld ander- half jaar) duurt voordat ze aan de tinnitus gewend zijn en er in vergelijking met het begin veel minder tot zelfs geen last van hebben.