Bij hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen: slaperigheid, nachtmerries, hoofdpijn, hormoonfluctuaties en het beïnvloedt de rijvaardigheid. Er kan een omgekeerd effect optreden: juist slechter slapen.
De gebruikelijke dosering melatonine is voor volwassenen en jongeren met een lichaamsgewicht boven 40 kg één keer per dag 2 tot 5 mg melatonine. Voor kinderen met een lichaamsgewicht minder dan 40 kg is de dosering doorgaans 1 tot 3 mg melatonine.
Het tijdstip van de endogene melatonineproductie (DLMO, zie kader over waak-slaapritme) was 22.20 uur. Wij adviseerden 1 mg melatonine om 19.30 uur en iedere week de dosis met 1 mg op te hogen tot effect optreedt, met een maximum van 5 mg.
Wanneer je melatonine onjuist gebruikt krijg je er juist (door)slaapproblemen van en word je onverkwikt wakker. Naarmate je ouder wordt neemt de natuurlijke aanmaak van melatonine af. Je brein wordt minder goed in slapen en je diepe slaapfases worden minder.
Belangrijk om te weten over melatonine
Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Wordt gebruikt bij verschillende vormen van slapeloosheid. Meestal moet u melatonine enkele uren voor u gaat slapen innemen.
Er bestaat een verband tussen melatonine en baarmoederhalskanker. Bij hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen: slaperigheid, nachtmerries, hoofdpijn, hormoonfluctuaties en het beïnvloedt de rijvaardigheid. Er kan een omgekeerd effect optreden: juist slechter slapen.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Het is ook erg belangrijk om te weten wanneer je precies de melatonine moet innemen en wat de juiste dosis is. Dat hangt af van het eigen melatonineritme en dat is niet voor iedereen gelijk. Gebruik dus niet zomaar melatonine voor je slaap zonder het eerst aan je huisarts te vragen.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Hoewel melatonine niet lichamelijk verslavend is, kun je er wel psychisch afhankelijk van worden wanneer je het idee krijgt dat je niet kunt slapen zonder melatonine. Andere bijwerkingen van melatonine zijn: Verstoring van je slaapritme, waardoor je slecht inslaapt en/of doorslaapt. Slaperigheid en sufheid overdag.
Volwassenen (incl. ouderen) Melatonine 1, 3 en 5 mg: 1-6 mg (standaard 3 mg), innemen vlak voor gewenste slaaptijd, gedurende max. 6 dagen, zo kort mogelijk behandelen, beginnend bij de eerste dag dat het ritme verstoord wordt, op de plaats van bestemming, lokale tijd tussen 8 uur 's avonds en 4 uur 's nachts.
Melatoninetabletten werken alleen als je het slikt ongeveer 5 uur voordat de melatonine-aanmaak van het lichaam begint toe te nemen.
Niet kunnen inslapen en 's ochtends maar met moeite wakker worden, of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden. Ouderen hebben er nogal eens last van dat ze niet kunnen inslapen en ook slecht doorslapen.
Melatonine is een nachthormoon dat van nature voorkomt in ons lichaam, het zorgt ervoor dat we slaperig worden aan het einde van de dag. Melatonine is daarnaast ook erg belangrijk voor het goed functioneren van ons immuunsysteem.
Je moet melatonine alleen maandenlang of zelfs jarenlang gebruiken, als je zeker weet dat je het nodig hebt en dat het je helpt. Daar kun je alleen achter komen als je stopt met melatonine gebruiken. Probeer daarom regelmatig of je kunt stoppen. Als je het een paar weken niet slikt, merk je vanzelf of je zonder kunt.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Slapen overdag verlaagt de 'slaapdruk' die je nodig hebt voor goede en diepe slaap. Dutjes of 'powernaps' zijn dus niet verstandig. Kies in plaats daarvan voor momenten van ontspanning. Even opladen kan ook door lekker te gaan liggen, muziek te luisteren of een verfrissend wandelingetje te maken.
Artsen schrijven als slaapmiddel meestal benzodiazepines voor, zoals temazepam of zopiclon. Je kunt ook melatonine gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept, maar heeft wel degelijk risico's, zoals bijvoorbeeld een verstoord slaapritme.
Oorzaken van problemen met doorslapen
Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.
Je mag ze niet te vaak nemen, want ze zijn verslavend. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan supplementen om beter te slapen en die zijn vrij verkrijgbaar. Melatonine is er daar één van.
Zolpidem is oorspronkelijk ontwikkeld om minder kans op verslaving te bieden dan andere slaapmiddelen, zoals Valium en Oxazepam.
Als benzodiazepinen worden voorgeschreven, kies dan voor middelen met een minimale leverbelasting (lorazepam, lormetazepam, oxazepam, temazepam) waardoor er minder kans is op stapeling van schadelijke resten en bijwerkingen.
Melatonine bij ADHD en ADD
Kooij vervolgt: “We geven aan ADHD'ers die erg uitgeput zijn een relatief hoge dosis (1 tot 3 mg) melatonine een half uur tot een uur voor bedtijd. Een lage dosis (0,5 mg of lager) kan ook.
Die cruciale factor is: duisternis. Je melatonineproductie komt op gang als het donker wordt. En om je lichaam goed te laten weten wat donker is, moet het ook weten wat licht is.