De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Je kussen kan gele vlekken krijgen die ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Een deel van het vocht dat je verliest komt namelijk in je kussen terecht. De gele vlekken zijn niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door gaan stinken.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Een andere manier om je kussens weer wit te krijgen, is door ze te wassen in een mengsel van een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, een half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Hoofdkussens met een synthetische, wollen of donzen vulling kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Haal voor het wassen de kussensloop en kussenbeschermer van het kussen. Gebruik een zacht wolwasmiddel dat geschikt is voor de fijne was en zet de wasmachine aan op 60 graden.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Voeg een dopje wasmiddel, 3/4 dopje baking soda en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat je kussen daarna buiten drogen en voilà, de gele vlekken zijn weg! Je hoofdkussen wit krijgen is dus gemakkelijker dan je denkt! Een kussen schoonmaken kan eenvoudig met de wasmachine en bovenstaande huismiddelen.
Je witte lakens worden geel door ouderdom en langdurig gebruik. Zweet, lichaamsolie, lotion en andere huidverzorgingsproducten hechten zich aan de vezels van de stof en veroorzaken een gelige tint. En deze dingen krijg je niet schoon met het gewone wasmiddel.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Stel je droger in op de laagste stand of wol programma en laat maar drogen. Voor een lekker opgeklopt hoofdkussen doe je twee tennisballen in sokken erbij. Kijk elke 30 minuten in de droger of de kussens goed en gelijkmatig drogen. Eenmaal uit de droger voelt je hoofdkussen weer aan als nieuw!
Was minimaal op 30 graden en maximaal op 60 graden. Was twee hoofdkussens tegelijk om je wasmachine stabiel te houden.
Bovendien kan je alle IKEA dekbedden en kussens wassen op 60°C. Op die temperatuur wordt huisstofmijt gedood. Volg de wasinstructies om je dekbedden schoon en vrij van mijten te houden. Lucht je dekbedden en kussens zo vaak mogelijk om ze stofvrij, schoon en droog te houden.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
U kunt de kussens laten bijvullen met een los vul materiaal zoals een latexmengeling. Een latexmengeling is samengesteld uit stukjes latex en polyestervlokken. Door de hoge veerkracht van de latex stukjes wordt het zitcomfort een stuk aangenamer en het regelmatig opschudden van de kussens vermindert.
Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Kleding wassen*
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Kleding wassen met soda
Soda is natuurlijk een fijn middel om vlekken uit witte was te krijgen. Je kunt het in het wasmachinebakje doen. Maar je kunt het ook eerst even voorweken met soda en dan op de normale manier wassen. Ook je wasmachine kun je schoonmaken met soda.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Onderzoek toont aan dat latex kussens de slaapkwaliteit en het comfort het meest verhogen. Het kussen biedt zowel een goede ondersteuning als een hoog comfort. Het dons zorgt voor een uitstekende vochtopname. Een natuurlatex kussen behoud de oorspronkelijke vorm veel langer dan bijvoorbeeld een veren kussen.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.