Gegronde redenenUw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren. De bouw voldoet niet aan de bouwvoorschriften, zoals regels over veiligheid, milieu of gezondheid, uit het Bouwbesluit.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen.Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Dit kan alleen tegen beschikkingen: besluiten in een concreet, individueel geval. Er kan geen bezwaar gemaakt worden tegen een wet. De wet richt zich tot iedereen en beperkt zich dus niet tot individuele gevallen. Een vergunning aanvraag is zo'n individueel geval, maar een boete bijvoorbeeld ook.
Je maakt bezwaar door een bezwaarschrift naar de gemeente te sturen. Op de website van je gemeente staat hoe je dit indient en aan welke voorwaarden het precies moet voldoen. Je kunt alleen bezwaar maken onder deze 2 voorwaarden: Je buren hebben een omgevingsvergunning nodig voor hun bouwplan(nen).
De gemeenten zijn bevoegd voor het afleveren en weigeren van bouwvergunningen, maar de beslissing kan wel worden aangevochten bij de provincie. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt op de tafel van het provinciebestuur.
Wanneer uw omgevingsvergunning geweigerd wordt, kan u uw aanvraag aanpassen. Dit kan gedurende de looptijd van het beroep bij de provincie of de Vlaamse Regering. Op deze manier kan u tegemoet komen aan eventuele opmerkingen of bezwaren.
Op het moment dat een omgevingsvergunning op basis van onjuiste of onvolledige opgave van gegevens is verleend, of niet volgens de verleende vergunning wordt gehandeld kan de gemeente de vergunning intrekken.
Mijn buren krijgen een omgevingsvergunning. Bent u het er niet mee eens dat de gemeente uw buren de omgevingsvergunning geeft? Dan kunt u binnen 6 weken na het besluit bezwaar maken. De 6 weken gaan in op het moment dat de gemeente uw buren laat weten dat zij de vergunning krijgen.
Als uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u bij de rechter in beroep gaan. De ombudsman mag niet op het terrein van de rechter komen. Hij kan dus niets doen.
Kortom, op een bezwaarschrift moeten de naam, het adres en de handtekening van de bezwaarmaker staan. In het bezwaarschrift moet staan tegen welk besluit het is gericht (noem de datum, het referentienummer, het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en enkele andere kenmerken).
Als de overheid iets beslist waar jij het niet mee eens bent, kun je vaak in bezwaar gaan tegen deze beslissing. Bijvoorbeeld als je een boete krijgt, of als je geen vergunning krijgt van de gemeente. Maar er zijn ook gevallen waarin bezwaar helaas niet mogelijk is.
U kunt bezwaren schriftelijk indienen of mondeling meedelen. Er zijn geen echte vormvereisten of speciale formulieren voor schriftelijke bezwaren. Het bezwaar moet wel ondertekend zijn en de naam van de afzender vermelden. Bij mondelinge bezwaren zal de ambtenaar het bezwaar meestal noteren en laten ondertekenen.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Het is niet mogelijk om een bezwaar- of beroepschrift anoniem in te dienen, want om een bezwaar- of een beroep correct af te handelen is hoor en wederhoor noodzakelijk.
Ook is het slim om uw buren in te lichten over de plannen. Wanneer omwonenden zich toch storen aan uw zonnepanelen, kunnen zij een bezwaar indienen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen, dus is het handig alvorens u de panelen laat plaatsen hier eerst over te communiceren.
Kosten bezwaarprocedure of beroepsprocedure bestuursrecht
Als je zelf de procedure (bijvoorbeeld het bezwaarschrift indienen) doet dan zijn er geen kosten anders dan je eigen tijd en inspanning. Als je een advocaat bestuursrecht inschakelt dan zijn de kosten van de advocaat verschuldigd.
Je mag geen verdieping plaatsen op de uitbouw. Een vergunningsvrije uitbouw mag nooit meer dan 30 centimeter boven de eerste verdieping uitkomen. Een vergunningsvrije uitbouw mag nooit hoger zijn dan 5 meter. Een vergunningsvrije uitbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter.
De gemeente mag dit namelijk niet ''zomaar'' doen. Artikel 2.33 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verder: WABO) regelt dit. Met dit artikel is geregeld dat de gemeente een vergunning kan intrekken (met nadruk op kan). Concreet gaat dit gemoeid met een termijn van 3 jaar.
In de meeste gemeenten is het gebruikelijk om aanvragen en besluiten over vergunningen te publiceren in het plaatselijke huis-aan-huis-blad. Die staan dan te boek als 'bekendmakingen' of kennisgevingen. Vaak heeft de gemeente hiervoor een eigen, vaste pagina.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren.De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.
De lokale ambtenaren controleren aan de hand van het Bouwbesluit en de Welstandseisen of jouw bouwplan voldoet aan de gestelde eisen. Die controle wordt gedaan aan de hand van de documenten die jij hebt ingediend via het Omgevingsloket. De gemeente heeft 8 weken de tijd om jouw aanvraag te controleren.
Als zij dan verleende omgevingsvergunningen voor de activiteit bouw tegenkomen die niet meer worden gebruikt, kunnen zij deze vergunningen intrekken. Ook als al met de bouw is begonnen maar deze is stil komen te vallen kan de vergunning worden ingetrokken.