Tobiko is bestaat uit kleinere eitjes afkomstig van de japanse vliegende vis. Deze sushi kan ook bovenop een stuk sushi terecht komen, maar jij kent hem waarschijnlijk als de oranje stukjes waar de california roll in gerold wordt.
Masago zijn eetbare eitjes van de lodde vis (in het Engels wordt het Capelin genoemd), deze komt voornamelijk voor in de noord Atlantische oceaan. De eitjes worden op natuurlijke wijze gekleurd. Deze eitjes lenen perfect voor iedere kleurrijke sushi garnering.
De minuscule rode eitjes die je vaak op sushi aantreft, heten tobiko. Dit zijn de eitjes van een vliegende vis. Ze worden gebruikt voor hun knapperige textuur en opvallend mooie kleur, eerder dan hun smaak.
De duurste viseitjes ter wereld kennen we als kaviaar: onbevruchte eitjes van de steur. Die zijn redelijk zeldzaam, in ieder geval als je ze van goede kwaliteit wil (bijvoorbeeld van de wilde steur uit de Kaspische Zee). Soms zie je ook betaalbare 'kaviaar' van andere vissen, zoals de kuit van haring of forel.
Naast kaviaar zijn er diverse soorten viseitjes die worden geconsumeerd. Deze eitjes kunnen verschillen in kleuren en smaken. Vaak worden ze gebruikt voor de garnering van gerechten.
Vanwege hun hoge natrium- en cholesterolgehalte, moet u viseieren met mate consumeren . Een portie van 1 kopje viseieren bevat meer cholesterol dan de dagelijkse limiet voor gezonde volwassenen (300 milligram). Een dieet met veel cholesterol verhoogt het risico op hartziekten.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection.
Om als kaviaar te worden beschouwd, moet de kuit afkomstig zijn van een steur, of een vis uit de familie Acipenseridae. De onbevruchte steurkuiten worden nog steeds als kuit beschouwd totdat ze worden gezouten, waarna het een delicatesse wordt die bekendstaat als kaviaar.
Steur is een zeldzaam product, net als kaviaar. Deze visfilet is erg dun gesneden en heeft een intens aroma dat wordt vrijgegeven door het natuurlijke vetgehalte van steur. Elk vis wordt met de hand gefileerd.
De kenmerken van het ei kunnen zijn: glad; gebeeldhouwd; met filamenten; met ranken; met steel; in gelei matrix; anders. Daarnaast kunnen de eieren plakkerig of niet plakkerig zijn. De kleur van eieren kan zijn: transparant; wit; geel, oranje, amber; bruin, zwart, grijs; groen; anders .
De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren. Dit is een intens, langdurig en kostbaar traject, wat ervoor zorgt dat het geen goedkope lekkernij is.
De Masago is het kuit van de Lodde, een vis uit de familie van de (zand)spieringachtige. Het is een kleine vis, (die ook in Japan wordt gegeten) en van de Smelt, ook een spieringachtige, het neefje (of nichtje) van de Lodde.
Tobiko . Tokibo is een soort kuit van de vliegende vissoort. Deze prachtige rood-oranje eieren zijn 0,5 tot 0,8 millimeter groot en hebben een zoute smaak met een subtiele hint van rook. Tobiko is bijzonder knapperig en wordt vaak gebruikt om wat textuur aan sushi toe te voegen, wat zorgt voor een zeer bevredigende hap!
(ook bekend als “tobiko”) Tobiko is Japanse vliegende viskuit . Het kan zwart of rood-oranje van kleur zijn, met een knapperige textuur en een milde rokerige of zoute smaak. Kinderen zijn er dol op!
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
Zalmviskuit heeft een helderdere, intensere vissmaak dan steurkaviaar . Het is ook goedkoper en overal verkrijgbaar in Alaska, Canada en andere zalmvisgebieden. Zalmkaviaar werkt prachtig als garnering of in sushi. Het gedurfde smaakprofiel maakt het ook een uitstekende combinatie met gerookte zalm.
Kaviaar eten
Kaviaar is namelijk ook echt lekker. Kaviaar is door de bereidingswijze zout, maar vooral goede kaviaar staat tevens bekend als romig. Kaviaar kan natuurlijk op verschillende manieren gegeten worden, maar als combinatie is het vooral gebruikelijk met vis (en dan vooral met zalm) of ei.
Roe heeft doorgaans een feloranje of gele kleur, terwijl kaviaar meestal in tinten grijs, zwart en bruin voorkomt (de populairste en meest kleurrijke versie is ossetra kaviaar). Zowel kaviaar als kaviaar zijn veelzijdige ingrediënten die in verschillende gerechten kunnen worden gebruikt, van salades en pasta tot sushirollen.
Kaviaar is een krachtige bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E, en B12. Deze vitaminen spelen cruciale rollen bij het bevorderen van een gezonde huid, het versterken van het immuunsysteem en het ondersteunen van de algemene gezondheid.
Delhaize, Lidl en Carrefour. Dat zijn de drie grote supermarktketens die dezer dagen kaviaar verkopen.
Kaviaar smaakt helemaal niet vissig, maar dat is normaal, enkel zeevissen smaken naar vis. Deze kaviaar is erg vet en smaakt wat notig. De korreltjes springen open op de tong, goede kaviaar moet wat beet hebben, niet te plat. Doe er vooral niets anders mee: geen slaatjes, geen toastjes.
De Belgua en de Huso zijn de zeldzaamste en duurste kaviaar. De kaviaar van deze soorten zijn groot en zacht.
Leg de kaviaar op uw hand, en breng deze naar uw mond.Om de kaviaar optimaal te proeven, drukt u met uw tong de kaviaar tegen uw gehemelte aan! De eitjes barsten hierdoor open, en er vervult zich een ware smaakexplosie in uw mond.
SMAAK EN TEXTUUR
Lumpfishkuit staat bekend om zijn zoute-zoete smaak met rijke umami ondanks een korte afdronk . De kleine parels zijn vrij knapperig en krokant, wat een mooi contrast vormt met zachtere ingrediënten op het gehemelte.