Ouderschapsverlof in 2024: zo zit het! Beide ouders kunnen 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun baby. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal ure dat je per week werkt. Werk je dus 40 uur per week dan mag je in totaal 1040 uur aan verlof opnemen.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.
U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV. Dit kan pas nadat u met verlof bent. Uw werkgever kan ervoor kiezen om uw loon tijdens het verlof door te betalen.
Met ouderschapsverlof kun je tijdelijk minder gaan werken. Vanaf augustus 2022 kunnen beide ouders 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun baby. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uur per week dat je werkt en dit kun je opnemen tot je kind acht jaar oud is.
Betaald ouderschapsverlof
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. Over deze 9 weken ouderschapsverlof bouw je wel vakantiedagen op, maar geen pensioen. Hier kunnen nadere afspraken over staan in je cao.
Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof. Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon).
Vanaf 2 augustus 2022 heeft u de eerste 9 weken van uw ouderschapsverlof recht op betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan maximaal 9 weken 70% van uw dagloon of van het maximumdagloon. Soms vult uw werkgever uw dagloon aan tot 100%. Dit staat in uw contract of cao.
Als vader en partner in loondienst kun je tot vijf weken aanvullend vaderschapsverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van het maximum dagloon. Het UWV betaalt dit verlof direct aan je werkgever. Als werknemer moet je het aanvullend vaderschapsverlof binnen zes maanden na de geboorte opnemen.
Voor de eerste 9 van de 26 weken verlof krijgt u 70% van het maximale dagloon. In ons voorbeeld krijgt u dus 70% van het maximale dagloon over 144 uren (9 weken x 16 uur = 144). Hoe hoog dat loon/bedrag is, bepaalt het UWV. De overige 17 van de 26 weken verlof zijn onbetaald.
Uw werkgever betaalt een normaal loon voor de eerste 3 dagen. Uw ziekenfonds vergoedt de andere dagen :maximum 12 voor de geboortes vóór 1 januari 2023. maximum 17 voor de geboortes vanaf 1 januari 2023.
Wettelijk verlof
geboorteverlof; ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend);
Concreet hebben de volgende werknemers recht op ouderschapsverlof:de biologische moeder en de wettelijke vader van het kind. de persoon die het kind heeft erkend waardoor de afstamming langs vaderszijde komt vast te staan.
Regels ouderschapsverlof
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind.Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders. Andere belangrijke verschillen zijn de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.
De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon. Maximumbedrag van de uitkering tijdens een vaderschaps- of geboorteverlof, per dag (in EUR, bruto, voor een 6-dagenweekregeling):
Het geboorteverlof wordt stapsgewijs opgetrokken. Je hebt nu als werknemer-vader of mee of co-ouder recht op 15 dagen geboorteverlof wanneer je kind geboren is op of na 1 januari 2021.
Per kind tot 8 jaar heb je in totaal recht op: betaald ouderschapsverlof van 13 weken (13 keer je arbeidsduur). Hiervan mag je 9 weken opnemen met 100% doorbetaling van je maandinkomen tijdens het 1e levensjaar van je kind of het 1e jaar dat het kind door adoptie of pleegzorg in je gezin is gekomen.
Het ouderschapsverlof wordt door UWV betaald en de werknemer krijgt 70% van het loon (tot maximaal het maximum dagloon). Als het gaat om dit betaalde ouderschapsverlof, dan loopt de opbouw van vakantiedagen voor 100% door. Dat geldt in elk geval voor de wettelijke vakantiedagen.
Uw werkgever mag uw verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever mag alleen de verdeling van uw werkuren weigeren. Hij mag dat alleen als uw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. In dat geval overlegt uw werkgever met u over een andere verdeling van de verlofuren.
Zowel moeders als vaders kunnen negen weken van het ouderschapsverlof betaald krijgen. Het UWV betaald minimaal 70% van het dagloon en dit kan worden aangevuld tot 100% door je werkgever. Het verlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind en staat los van het geboorteverlof.
Stel dat je 32 uur werkt, dan heb je recht op 9 x 32 uur = 288 uur betaald ouderschapsverlof. Je kunt al deze uren in één keer opnemen, bijvoorbeeld aansluitend aan je bevallingsverlof, maar je mag bijvoorbeeld ook 1 dag in de week minder gaan werken tot je 288 uur op zijn.
Als werkgever ben je verplicht om je werknemers toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. Wel kun je bezwaar maken als een werknemer kiest voor een andere verdeling van verlofuren dan de gebruikelijke 50/50-verdeling. Dit kan alleen in het geval van een zwaarwegend bedrijfsbelang.