De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen theorieën. Een van die theorieën stelt dat deze hoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.
Het komt meestal tweezijdig voor, is drukkend of knellend van karakter en de ernst is meestal licht of matig. De hoofdpijn kan zowel kortdurend zijn als continu. Het is niet gevaarlijk, maar kan wel uiterst hinderlijk zijn.
Anti-epileptici zoals Topamax en Neurontin en een spierverslapper zoals Zanaflex kunnen spanningshoofdpijn verhinderen. Preventieve medicatie heeft enkele weken nodig om effectief te zijn in het zenuwstelsel.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
U ervaart minder spanningshoofdpijn en uw klachten nemen af. Spanningshoofdpijn in zijn geheel genezen duurt echter langer. Hierbij moet u denken aan gemiddeld een half jaar. Dit is wel sterk afhankelijk van de mate van spanningshoofdpijn.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig. Soms kunt u zelf iets doen aan de oorzaak. Bij veel hoofdpijn kunt u af en toe een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Bel uw huisarts voor een afspraak als u vaak hoofdpijn heeft.
Aanspannen - aanhouden - loslaten - voelen is het basisprincipe van deze ontspanningstechniek. Span je spieren gedurende ongeveer 5 tot 7 seconden aan, laat deze spanning dan plotseling los en concentreer je gedurende 15 seconden op dit gevoel van ontspanning.
Doordat er een gezwel groeit, komt er meer druk op je hersenen te staan. Daardoor kun je hoofdpijn krijgen. Soms heb je daar last van als je bepaalde dingen doet, zoals niezen, bukken of persen. Je kunt de hoofdpijn op verschillende plekken in je hoofd voelen.
Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke ziekte. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is.
Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn waarbij de pijn vanuit de nek komt en vooral aan 1 zijde van het hoofd zit. Bij cervicogene hoofdpijn heb je vaak last van zeurende hoofdpijn of pijn tussen de wenkbrauwen. De pijn straalt verder uit naar andere delen van het lichaam, zoals schouders en armen.
Spanningsklachten komen voort uit stress. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals gevoelens van onrust, chaotisch gedrag, vergeetachtigheid, piekeren, concentratie- en slaapproblemen.
Spanningshoofdpijn kan een paar uur, maar ook een paar dagen, weken of zelfs maanden duren. Spanningshoofdpijn is anders dan migraine. Een migraine-aanval is altijd van korte duur, terwijl spanningshoofdpijn lang kan aanhouden.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Soms is er echter geen duidelijke reden aan te wijzen. Bijna iedereen heeft wel eens spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan soms een paar dagen aanhouden, maar soms komt het ook voor dat iemand iedere dag last heeft van spanningshoofdpijn.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
De hoofdpijn die kan ontstaan vanuit de nek en schouders wordt spanningshoofdpijn genoemd. Bij langdurige spierspanning in je nek, kunnen de daaraan vastzittende pezen ook pijnlijk worden. Dit zijn meestal de aanhechtingen van de pezen. Deze pijn kan zich uiteindelijk uitbreiden over het hele hoofd.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Voor de preventie van migraine of spanningshoofdpijn schrijft men vaak tricyclische antidepressiva (TCA's) voor zoals bv. amitriptyline, dat echter niet duidelijk geregistreerd is voor deze indicatie. Ook SSRI's worden hiervoor soms gebruikt.
De neuroloog doet neurologisch onderzoek en bepaalt welk hoofdpijntype u heeft. Ook bepaalt zij of aanvullend onderzoek nodig is. Samen met de hoofdpijnverpleegkundige en de fysiotherapeut wordt een behandeladvies opgesteld.
Dieet kan hoofdpijn voorkomen
Vaak wordt gesuggereerd dat bepaalde voeding invloed heeft op migraineaanvallen. Chocolade, snoep en kaas zijn hiervan voorbeelden. Ook dit is nooit bewezen.