In de ochtend maakt je lichaam cortisol aan, dit is een stresshormoon. Dit is een natuurlijke en normaal proces wat ervoor zorgt dat jij wakker wordt en energie hebt. Maar als jouw lichaam te vaak cortisol aanmaakt overdag dan is de spiegel van dit stresshormoon dus al hoog.
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend.Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Voor als je elke ochtend wakker wordt met een knoop in je maag en hartkloppingen. 'We voelen ons over het algemeen angstig voor dingen waar we bang voor zijn, en daarom worden velen van ons 's ochtends al angstig', legt psychotherapeut Hilda Burke uit.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Behalve medicijnen en therapie, helpt het ook om je manier van leven te veranderen. Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger.
Melatonine is het slaaphormoon dat het Slaap-Waakritme reguleert. Het hormoon Melatonine zorgt ervoor dat je vermoeid raakt om in slaap te vallen. Om melatonine goed te laten stromen is sfeer, gedempt licht, veiligheid, vertrouwen en zo min mogelijk afleiding belangrijk.
gaan wandelen of fietsen op een vaste en dus bekende route, maakt niet uit waar of waarheen, maar vooral dicht bij huis. Dan is de kop van de dag eraf, het systeem is in beweging en je voorkomt vooral lamlendig in bed liggen piekeren.
Om rustig wakker te worden, ongestoord te douchen of misschien alvast de tafel te dekken of trommeltjes te vullen. Zo heb je, wanneer de kinderen wakker worden, alle tijd om hen te begeleiden bij het opstaan, omdat alles wat jij wilde doen al gebeurd is.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Depressief gevoel bij wakker worden of ochtenddepressie
Soms geven mensen aan dat in de ochtend de depressie het zwaarst is. Zij hebben een depressief gevoel bij wakker worden. Het is nog vroeg in de ochtend, er is nog geen leven op straat en misschien heb je wel de hele nacht gepiekerd.
Als je ondanks je griepje 's nachts slaapt als een roos, kun je je bij het ontwaken zwaar verrot voelen, omdat het nachtelijke pieken van je immuunsysteem in de ochtenduren nog even doorsijpelt. Normaal gesproken trapt je immuunsysteem in de middag en vroege avond wat op de rem.
De vorm magnesium tauraat is een uitstekende keuze in geval van stress.
In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur.
Algemene voorbeelden. 0 tot 6 uur: nacht; 6 tot 12 uur: ochtend; 12 tot 18 uur: middag; 18 tot 24 uur: avond.
Ontspannen lichaam, ontspannen geest
Om goed te kunnen slapen is echter niet alleen een ontspannen lichaam nodig, maar ook een ontspannen geest. 'Stress komt hoofdzakelijk door dingen die zich maar ophopen in je hoofd', aldus Kees Kwakman.
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie. Ze spelen een grote rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine.
Lichamelijke klachten van een depressie
U slaapt moeilijk in, wordt midden in de nacht vaak wakker, of wordt erg vroeg wakker en kan niet meer inslapen. Of u slaapt juist te veel. Ongeveer de helft van de patiënten voelt zich 's morgens slechter dan 's avonds. Het omgekeerde komt ook voor.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.