Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
Tijdens het eten drinken de Chinezen meestal thee. Soms kunnen ze ook het water drinken waar de rijst in gekookt is. Daarnaast is het ook mogelijk om water, koffie, frisdranken, … te bestellen in een restaurant.
Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant.
Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Dat zijn eieren gekookt in de urine van kleine jongens. Door het koken in de plas krijgt het eiwit een gele kleur. Chinezen eten de pies-eitjes niet omdat ze nou zo lekker zijn, maar vanwege de veronderstelde geneeskrachtige werking ervan. De eieren zouden helpen tegen gewrichtsklachten.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten. Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats.
Mi Fan: Gekookte (fan) rijst (mi).
Effecten van voedsel met verkoelende (koude) eigenschappen
Voedsel met verkoelende eigenschappen zijn met name geschikt voor mensen met een warme constitutie van het lichaam. Schelpdier (Mosselen, Oesters, Sint Jacobschelp, etc.)
Aan de hand van deze scorelijst wordt bijgehouden welke veranderingen er optreden tijdens de behandeling met Chinese kruiden. De verbeteringen zijn over het algemeen direct tot redelijk snel merkbaar, maar het lichaam heeft altijd wat tijd nodig om zich volledig te herstellen van de klachten.
Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
In de Chinese Muur zit dus rijst, maar de muur bestaat voor het grootste gedeelte uit stenen. Heeeeel erg veel stenen. De Chinese Muur loopt dwars door China en China is een enorm groot land. Door de muur konden de Chinezen vijanden tegenhouden.
Aziaten slurpen het liefst hun soep uit de kom zonder bestek te gebruiken. Bij wontonsoep maken de Chinezen een uitzondering. Ze gebruiken een Chinese lepel om de wonton er makkelijk uit te scheppen.
tapas of mezze. Wie een Chinese kok wil feliciteren met een gerecht, kan het volgende Chinese gezegde gebruiken: “vol van kleuren, aroma, en smaak” (色香味俱全, se xiang wei ju quan).
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Qipao is de meest populaire kledingsoort in China, het wordt ook wel Cheongsam (cantonees) genoemd. Deze is ontstaan in de Qing Dynasty (1644-1912) en komt oorspronkelijk uit de Manchu-bevolking. Tijdens de Qing Dynasty, werd de Manchu bevolking door de Han Chinezen ook wel 'Qi' genoemd.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Door een ei lang te koken ontstaat er zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder niet schadelijk.
Aan suikerrijke en moddervette desserts doen Aziaten doorgaans niet. In plaats daarvan eten ze na de maaltijd wat fruit, wat voornamelijk uit water bestaat en daarbij ook nog vezels bevat. Thee is hier ook als dessert erg populair.