Rijpen geldt daarom voornamelijk voor rundvlees. Langer rijpen door vlees vacuüm te verpakken en dit te bewaren in een koelcel bij een temperatuur van net iets boven de 0 ℃. Vier weken vaak nog langer afhankelijk van vlees. Wordt steeds malser en krijgt een vollere smaak dan vers vlees.
Het meeste rundvlees bij de Biologische Slagerij is zo'n twee weken gerijpt, soms ietsje langer. Het 'verstopte' vlees laten ze 3 en soms 4 weken rijpen.
Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Besterven is het smakelijk en mals laten worden van (meestal) rundvlees of wild. Deze specifieke bereidingswijze is vooral het werk van enzymen in de spiervezels; die zetten na het sterven eiwitten om in andere smaakvolle componenten. Doordat eiwitstructuren en bindweefsel afbreken, wordt het vlees malser.
Bij wet-aging, oftewel nat rijpen, wordt het vlees vacuüm verpakt en in een koelcel met een temperatuur tussen de 0 – 2 ℃ gelegd of gehangen. Tijdens wet-aging wordt het vlees steeds malser en krijgt het een vollere smaak dan vers vlees. De rijpingsperiode kan vier weken bedragen.
Wanneer je vlees wil laten rusten alvorens te snijden, kan je best een goed warm bord of een warme ovenschaal nemen, het vlees daar op leggen en even afdekken met wat aluminiumfolie of een ander warm bord. Laat het vlees niet te lang rusten want dan is de kans natuurlijk groot dat het te sterk afkoelt.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Door het bakken of grillen verhit u de buitenkant van het vlees en die hitte wordt in een wat lagere temperatuur doorgegeven aan het midden, de kern. Dat effect gaat nog minutenlang door, zelfs als het vlees van het vuur af is. Reken een graad of 3 celcius bij een steak.
Het moet rijpen, oftewel besterven. Het wordt dan malser. Dit duurt enkele dagen tot een week. Hoe kouder het is, hoe langer het vlees kan besterven.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Vlees is direct na de slacht nog niet lekker om te eten. Het heeft tijd nodig om smaak te ontwikkelen en er zit nog teveel vocht in. Rijpen dus! Natuurlijke enzymen breken de celstructuur van het spierweefsel af, waardoor het vlees malser en zachter van structuur wordt.
Voor lekker mals en smakelijk vlees moet je geduld hebben. Net als goede wijn moet kwaliteitsvlees rijpen om te ontwikkelen, tot wel twee maanden. Het moet als het ware een beetje ontbinden.
Besterven = besterven (`adellijk laten worden`) is het verkrijgen van mals vlees door middel van het afbreken van het collageen met enzymen.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
'Ook wanneer je slechts voor een persoon een klein biefstukje bakt. 10 minuten is het minimum. Folie erover, niet te strak, maar wat losser zodat het vlees niet wordt afgesloten en je vlees lekker sappig blijft.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Nee, want dan gaan de vleessappen verloren. Deze zorgen er juist voor dat het vlees sappig blijft. U kunt vlees in de pan keren met keren met behulp van twee houten spatels of lepels.
Wat is Dry Aging? Dry aging is een proces waarbij de karkassen minimaal 21 dagen, maar vaak langer, in een speciale kast of cel worden gerijpt aan de lucht. In zo'n rijpingskast wordt de luchtvochtigheid en het klimaat beheerst tot resp. 85% en een temperatuur tussen de 0 en 4 graden celcius.
In de Dry- Aging cel worden de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur (tussen 0°C en 1°C) voortdurend gecontroleerd door onze slagers. Tijdens het rijpen verdampt het vocht in het vlees tot wel 15% en breken de natuurlijke enzymen het spierweefsel af. Dit proces duurt minimaal 21 dagen.
Vlees is niet meteen goed
Het perfecte stukje wild is niet van een net afgeschoten dier zegt Renier Enzerink van de Jagersvereniging. Het vlees moet je wel een week laten hangen (besterven). Jager Jutten legt ook uit dat een haas zeker een paar dagen moet hangen, drie dagen minimaal.
Een gerijpte ribeye kom je wel vaak tegen, maar een dry aged kippendijfiletje niet. Hoe komt dat? Vlees rijpen doe je door een stuk vlees in een speciale rijpingskast te hangen de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur reguleert. Dat heet ook wel 'dry agen'.