De reden waarom een tand of kies gevoelig wordt, is het bloot komen te liggen van het tandbeen. Tandbeen wordt normaal bedekt door glazuur of door het tandvlees, maar komt met het ouder worden, vaak rond de
De oorzaak van gevoelige tanden is dus blootliggend tandbeen, uw tandbeen kan bloot komen te liggen door: Teruggetrokken tandvlees: dit kan worden veroorzaakt door te hard poetsen, als uw tandvlees ontstoken is of door de overgang en ouderdom. Aangetast tandglazuur: dit wordt ook tanderosie genoemd.
Soms gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms tijden geen pijn meer heeft. Na enige tijd kan de kies of tand toch opnieuw gevoelig worden.
Als je een korte, scherpe prikkel voelt wanneer je iets eet of drinkt dat koud, heet, zoet of zuur is, of als het gevoelig is als je je tanden poetst, dan zou je last kunnen hebben van gevoelige tanden, maar er zijn ook andere redenen waarom je tanden gevoelig kunnen zijn.
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Sensodyne Rapid Relief verlicht snel de pijn bij gevoelige tanden en helpt ervoor te zorgen dat het niet terug komt. Bij tweemaal daags poetsen biedt het voortdurende bescherming tegen de pijn bij gevoelige tanden.
Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over.
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes (cariës). Wanneer een gaatje net ontstaat en dus nog in het beginstadium is komt de pijn alleen voor bij het nuttigen van koud eten of drinken. Wanneer het gaatje zich verder ontwikkeld zal de pijn ook optreden bij het nuttigen van warm eten of drinken.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Je kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en te spoelen met een fluoridespoelmiddel. Als dit niet voldoende helpt, overleg dan met je tandarts of mondhygiënist over aanvullende mogelijkheden, zoals een lak, lijmlaagje of een vulling.
Als je tandpijn ervaart bij het nuttigen van koud, heet, zuur of zoet voedsel en dranken of bij het poetsen of inademen van frisse lucht, heb je mogelijk last van gevoelig tanden. Mensen die hier last van hebben kunnen ernstige en scherpe pijn ervaren.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Doordat deze zuren het glazuur aantasten kunnen er op slecht-gepoetste plekken (beginnende) gaatjes ontstaan. In eerste instantie merkt u hier niks van. Een beginnend gaatje is vaak niet zichtbaar met het blote oog en ook veroorzaakt het nog geen pijn.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Stress staat in relatie tot problemen met het tandvlees, zoals bloedend tandvlees of beginnende tandvleesaandoeningen, door een aantal factoren. Ten eerste staat produceert het lichaam op het moment dat deze onder druk staat meer van het hormoon cortisol, welke een ontstekingsremmende functie heeft.