Ballonkatheter. Een methode om de baarmoedermond rijp te maken is het inbrengen van een dun slangetje (katheter) in de baarmoedermond. Na het inbrengen van de katheter wordt aan de top een ballonnetje gevuld met water ter grootte van een stuiterbal.
Het slangetje wordt vastgemaakt op uw bovenbeen. Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.
Het is mogelijk dat u wat menstruatieachtige buik-/rugpijn ervaart en wat meer harde buiken. Het is ook normaal als u wat slijm of bloed verliest. Wanneer de ballon eruit valt mag u deze gewoon weggooien en neemt u telefonisch contact met ons op.
Wanneer u komt voor een inleiding middels ballon catheter is niet goed te zeggen wanneer u zal bevallen. De meeste mensen bevallen binnen 3 dagen, maar een enkele keer moeten we een rustpauze inlassen en een volgende afspraak voor inleiding afspreken.
Een ballonkatheter mag maximaal 48 uur blijven zitten.
In principe mag deze katheter maximaal drie dagen blijven zitten. Als de ballonkatheter uitvalt, zal opnieuw een inwendig onderzoek plaatsvinden om te beoordelen of u inmiddels voldoende ontsluiting heeft om ingeleid te worden. Soms is dit niet het geval en zal opnieuw een ballonkatheter ingebracht moeten worden.
Met een ballonkatheter of met misoprostol kan het wat langer duren voordat je iets voelt. Wanneer de vliezen worden gebroken, kan alles veel sneller gaan. Soms krijg je na enkele minuten al spontaan weeën en soms pas na enkele uren. Ook kan het nodig zijn om met oxytocine de weeënactiviteit extra te stimuleren.
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.
Naar huis met ballonkatheter
Wanneer dit gebeurt betekent dit meestal dat er 2-3 cm ontsluiting is. Als u thuis spontaan de ballon verliest, hoeft u, als u verder geen klachten heeft, niet meteen contact op te nemen met het ziekenhuis, maar komt u op de tevoren afgesproken tijd naar de verloskamers.
Ballonkatheter. Een methode om de baarmoedermond rijp te maken is het inbrengen van een dun slangetje (katheter) in de baarmoedermond. Na het inbrengen van de katheter wordt aan de top een ballonnetje gevuld met water ter grootte van een stuiterbal.
Meestal duurt dit 24 tot 48 uur. Voor en na het plaatsen van de ballonkatheter wordt de conditie van de baby gecontroleerd via een CTG (cardiotocogram, hartfilmpje van de baby). Bloedverlies na het inbrengen van de ballonkatheter is normaal. Een ziekenhuisopname kan nodig zijn na het plaatsen van de ballon.
Het rijpen van de baarmoedermond vindt plaats met behulp van een 'ballonkatheter'. Dit is een dun flexibel slangetje (urinekatheter) met aan het einde een ballonnetje dat opgeblazen kan worden. De urinekatheter wordt ingebracht in de baarmoedermond. Daarna wordt het ballonnetje gevuld met water.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Wanneer u tussen de 37 en 42 weken zwanger bent, wordt de bevalling op gang gebracht. Vóór de zwangerschapsduur van 37 weken is een inleiding meestal niet nodig. U krijgt dan medicatie om uw bloeddruk te verlagen.
Alleen wanneer een zwangere bijvoorbeeld moet worden ingeleid of een ruggenprik krijgt, is een badbevalling niet mogelijk. Er zijn redenen om of tijdens de ontsluiting of tijdens de persfase uit bad te gaan.
De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd. Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.
In zeer zeldzame gevallen kan de bevalling worden ingeleid voor het 'persoonlijk comfort', met andere woorden: op verzoek van de patiënte, om niet-medische redenen. Zwangerschapsuitputting, angst dat de gynaecoloog-verloskundige of vroedvrouw er op de dag zelf niet zal zijn, familiale problemen enz.
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Na een inleiding in de avond bleken de baby's in een betere conditie ter wereld te komen. Er waren minder complicaties, zoals ademhalingsproblemen, en er vonden minder opnames van de baby's plaats ter observatie.
Het is goed om te weten dat je zelf als zwangere vrouw mag bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit doe je altijd samen met een verloskundige nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent. De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren.
Wanneer u gepland bent voor een inleiding moet u dezelfde spullen meenemen als bij een 'gewone' bevalling: kleding voor uzelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes. Ook is het verstandig wat ter ontspanning en tijdverdrijf mee te nemen.
Is de ballonkatheter er niet uitgevallen na 24 uur? Dan controleren we de volgende ochtend het effect van de ballonkatheter. Een katheter mag 48 uur blijven zitten. In deze periode kun je gewoon rondlopen en douchen.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
De actieve ontsluitingsfase kan gemiddeld 10 uur duren, maar dat kan natuurlijk ook langer of korter zijn. Veel vrouwen raken in het einde van deze fase vermoeid, en kiezen soms dan ook voor pijnbestrijding. Hou nog even vol, nog een paar centimeters voordat je mag persen!