Als u besmet bent met legionella kunt u een milde griep of een ernstige longontsteking krijgen. De meeste mensen die legionella oplopen, krijgen geen klachten.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.De patiënt hoest en is soms kortademig.
De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen, of hebben lichte griepachtige klachten die na een paar dagen vanzelf weer overgaan. Maar bij sommige mensen kan besmetting met de legionellabacterie zorgen voor een ernstige longontsteking.
De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is tussen de 2 en 19 dagen.Het gemiddelde is 5 à 6 dagen.
Iemand met een longontsteking door de legionella-bacterie moet snel antibiotica krijgen. Omdat veteranenziekte ernstig kan verlopen worden mensen vaak opgenomen in het ziekenhuis en behandeld met antibiotica via een infuus.
wordt dat de infectie overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico.
De kans op Legionella-besmetting via een aircosysteem is vrijwel nihil. De Legionella-bacterie is alleen actief in water tussen 30 graden en 50 graden Celsius, en dan nog uitsluitend, als het verneveld wordt.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen.
Hoe kan ik legionella voorkomen? In een huis dat normaal of dagelijks gebruikt wordt, zal een legionellabesmetting niet snel voorkomen. Als u dagelijks of wekelijks alle water gevulde systemen doorspoelt (ofwel: regelmatig gebruikt) en gezond bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over legionella.
Oorzaak 1: Verwarmend Koud Water
Daarom komt legionella vaker voor in koudwaterleidingen, vooral als deze zich in de buurt van niet-geïsoleerde warmwaterleidingen bevinden of te dicht bij elkaar liggen.
De Legionella bacterie nestelt zich in waterinstallaties en kan leiden tot gevaarlijke en blijvende gezondheidsproblemen. Het water in uw douches kan deze bacterie bevatten en via de waternevel kan deze in de longen terecht komen. Gebruikers van een doucheruimte lopen in dit geval het risico besmet te raken.
Als het koude drinkwater in de leidingen stilstaat, warmt het op en kan er dus bacteriegroei ontstaan. Dit kan al gebeuren als mensen een dagje van huis zijn. Als u legionella inademt - bijvoorbeeld door nevel van een douche - kan dat veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.
Onder de juiste omstandigheden kan 100 kve/l zich binnen 48 uur ontwikkelen tot 10.000 kve/l. Daarom is het erg belangrijk om maatregelen te treffen tegen legionellabesmetting en om snel te handelen zodra er te veel legionella in uw leidingen wordt aangetroffen.
Temperaturen die Legionella Niet Verdraagt
Legionella kan niet overleven in water dat te koud of te warm is. Bij temperaturen onder de 25 graden Celsius kan de bacterie nog wel overleven, maar zich niet vermenigvuldigen. Temperaturen van 55 graden Celsius en hoger doden de bacterie.
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
Daarom is het verplicht (Arbowetgeving) jouw dentalunit periodiek te laten controleren op Legionella. Daarnaast dien je (KNMT-richtlijnen) jouw water te controleren op Legionella bij een constatering van 10.000 KVE/ml aan bacteriën na een watertest.
De prognose van een legionellapneumonie wordt sterk beïnvloed door de snelheid van instellen van de juiste therapie. Fluorochinolonen (ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine) worden als antibiotica van de eerste keuze beschouwd. Macroliden (azitromycine, claritromycine of erytromycine) zijn tweede keus (Sch05).
Legionella gaat dood vanaf 55°C.
Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten. Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
Je kranen doorspoelen doe je zo!
Ten eerste spoel je alle toiletten even door. Draai vervolgens alle koud- en warmwaterkranen minimaal één minuut lang open. Zorg ervoor dat het water rustig stroomt en niet vernevelt. Vervolgens houd je de douchekop onder gedommeld in een emmer met water en laat je ook deze kraan lopen.
Als u besmet bent met legionella kunt u een milde griep of een ernstige longontsteking krijgen. De meeste mensen die legionella oplopen, krijgen geen klachten.
Tips tegen legionella
Stel het warmwatertoestel (boiler, combiketel, geiser) op minimaal 60°C af. Spoel alle leidingen zo'n twee minuten door bij terugkomst van vakantie. Voorkom hierbij verneveling door bijvoorbeeld de douchekop in een met water gevulde emmer te houden.
Symptomen van een legionellabesmetting. De symptomen van een legionellabesmetting zijn niet direct zichtbaar. Dit duurt meestal twee tot tien dagen, soms zelfs langer. Hieronder sommen we kort de symptomen van de veteranenziekte en legionellagriep op.