Oorzaken flebitis
Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …)
De situatie is vooral riskant als de ontsteking zich dicht bij een tak bevindt die naar het diepe veneuze systeem leidt. Als een dergelijke ontsteking niet behandeld wordt, kan er een diepe veneuze trombose ontstaan met het risico op een gevaarlijke longembolie.
Diepe veneuze trombose
Wordt ook diepe flebitis genoemd: er is sprake van een trombose in het diepe aderlijke systeem. Meestal bevindt de trombose zich in de bekkenader, de bovenbeenader of in een kuitader (zogenaamd trombosebeen).
Oorzaken. Soms ontstaat een aderontsteking na een trauma (door vallen of stoten). Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij mensen met spataderen, omdat het bloed in een spatader niet op een normale wijze kan stromen.
Wat is het? Vasculitis is een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem de bloedvaten aanvalt. Hierdoor geraken de bloedvaten ontstoken en beschadigd. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de aangetaste bloedvaten, zijn er veel verschillende vormen met zeer diverse beelden.
In het kort. Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been. Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht.
Heparinoïden zijn antistollingsmiddelen. Op de huid zijn heparinoïden te gebruiken bij tromboflebitis (aderontsteking) en bloeduitstortingen (blauwe plekken).
Welke medicijnen worden gebruikt bij aderontsteking? Heparine wordt gebuikt bij infuustherapie. Op de plaats waar de naald van het infuussysteem in de ader zit ontstaan soms bloedstolsels. Heparine vermindert het samenklonteren van bloed.
De situatie is vooral riskant als de ontsteking zich bevindt dicht bij een tak die naar het diepe veneuze systeem leidt. Als een dergelijke ontsteking niet wordt behandeld, kan er een diepe veneuze trombose ontstaan met het risico op een gevaarlijke longembolie.
Er zijn drie soorten flebitis: mechanische flebitis (veroorzaakt door beweging/wrijving van een vreemd voorwerp/canule binnen de ader), chemische flebitis (veroorzaakt door het geneesmiddel of de vloeistof die wordt toegediend), infectieuze flebitis (veroorzaakt door bacteriën in de ader) (Higginson et al., 2011).
Het betreft meestal de grote ader van het bovenbeen en/of haar vertakkingen of de kuitader. Meestal is tussen de 10-20 cm van de ader aangedaan, maar uitbreiding tot over de gehele lengte van de ader komt ook voor. In de meeste gevallen verloopt een OVT ongecompliceerd en is dus onschuldig.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Behandeling van veneuze trombose
Na de injecties zullen er na een tijdje orale antistollingstabletten worden voorgeschreven. Indien de ader erg verstopt is, is het mogelijk het stolsel op te lossen aan de hand van injecties van fibrinolytische (trombolytische) geneesmiddelen.
De behandeling steunt op 2 pijlers: de ontsteking tegengaan met een ontstekingsremmer en eventueel een bloedverdunner. Het doel is om de symptomen te verlichten, en om uitbreiding naar de diepe aders tegen te gaan. Soms is een bloedverdunner, toegediend met een onderhuids spuitje, gedurende 6 weken nodig.
Inleiding. Flebitis is een veel voorkomende complicatie bij patiënten met een perifeer infuus. Volgens de literatuur varieert de frequentie tussen 30 en 70.1-5 Meerdere factoren spelen bij het ontstaan een rol, wat preventie bemoeilijkt.
Uit mijn onderzoek is gebleken dat warmtecompressie de beste behandelmethode is en dat je de venflon direct moet verwijderen bij beginnende flebitis.
Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm. Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood.
Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen
Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
Enkele tips voor het dagelijks leven. Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
De twee belangrijkste bloedonderzoeken om vast te stellen of er ontstekingen zijn en hoe hevig de ontstekingen zijn, zijn het onderzoek op de snelheid van de bloedbezinking en het onderzoek op de aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve proteïne (CRP).
Symptomen. De ziekteverschijnselen hangen af van het type bloedvat dat ontstoken is en de mate waarin de organen zijn aangetast. Symptomen vroeg in de ziekte zijn koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, spierpijn, gewrichtspijn en nachtzweten.