Een neusspray met een ontzwellend middel of cortisone (zie boven) kan helpen. Antibiotica zijn bij sinusitis zelden nodig. Ze hebben geen invloed op je klachten of op je herstel van een gewone sinusitis. Antibiotica geven wel vaak bijwerkingen, zoals maag-darmproblemen en vaginale klachten.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
Acute sinusitis
Acute rhinosinusitis geneest vaak spontaan. Soms kunnen ontstekingwerende middelen die het slijmvlies ontzwellen, en/of pijnstillers nodig zijn. Na 3 dagen moet u duidelijk een verbetering merken, en na 10 dagen is de sinusitis normaal helemaal genezen.
De pijnklachten hangen af van de plaats van de ontsteking. Vaak komen ze maar aan een zijde van het gezicht voor. Er ontstaat een doffe, kloppende pijn ter hoogte van de getroffen bijholte. Soms is er op die plaats ook een zwelling van het aangezicht.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
Een barstende hoofdpijn die uitstraalt naar de ogen of de tanden? Veel kans dat u met sinusitis opgescheept zit. De voortdurende afwisseling van warm, koud, droog en nat weer leent zich perfect tot aanvallen op uw sinussen.
Vermijd zoveel mogelijk niet natuurlijke voedingselementen zoals transvetten in koekjes, frituurvet, margarine, kunstmatige suikervervangers en suiker in het algemeen. Suiker blijkt de reactietijd van de weerstand van het lichaam te kunnen halveren, waardoor bacteriën en virussen minder effectief worden bestreden.
Per definitie duurt een chronische sinusitis langer dan 12 weken, voordien wordt het een acute sinusitis genoemd. Het kan gaan om een vorm waarbij er constant klachten aanwezig blijven of een vorm waarbij er recidiverende sinusitiden zijn, d.w.z. steeds terugkomende acute sinusitis.
De oorzaak is een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid veroorzaken, maar het meest voorkomende is het rhinovirus. Door de ontsteking wordt het slijmvlies van je neus en keel dikker. Je maakt meer slijm (snot) aan.
In een korte bespreking over de medicamenteuze behandeling van chronische sinusitis besloten we dat antibiotica (macroliden) alleen aangeraden zijn bij exacerbaties van chronische sinusitis zonder neuspoliepen en dat lokale toediening niet aangewezen is (1,2).
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Dit is een radiografisch onderzoek voor het in beeld brengen van de hersenen, de aangezichtsschedel en/of de neusholten (sinussen). Via dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld infectieuze aandoeningen, fracturen, bloedingen, tumoren, ... worden opgespoord.
Dit komt omdat de bijholtes vlakbij uw tanden zitten. Als deze verstopt raken, ontstaat er druk welke uitstraalt naar uw tanden. Als uw tandpijn wordt veroorzaakt door verstopte bijholtes, voelt u dit meestal niet in één tand maar in een bepaald gebied in uw mond.
Artsen raden vaak aan om sinusinfecties vanzelf te laten verdwijnen. Het is eigenlijk de beste oplossing voor volwassenen om geen medische behandeling voor acute sinusitis te krijgen, tenzij ze bepaalde symptomen ervaren, zoals koorts, ernstige pijn, of een infectie die meer dan zeven dagen duurt.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Een behandeling op basis van xylometazoline vermindert de zwelling van je neusslijmvlies onmiddellijk. Dit is het verlossende gevoel dat je waarneemt na 1 of 2 keer spuiten in elk neusgat met een decongestivum of een ontzwellende neusspray.
De stoom maakt vastzittend slijm vloeibaarder en zachter, waardoor het gemakkelijker uit je holtes komt. Stomen op de ouderwetse manier doe je als volgt: ga aan tafel zitten en vul een kom met kokend water. Ga met je gezicht boven de kom hangen en drapeer een handdoek over je hoofd zodat je de stoomruimte afsluit.
Een neusbijholteontsteking begint als een gewone verkoudheid. Het slijmlies in de neus raakt opgezet, waardoor er neusverstopping optreedt en er snot uit de neus en in de keel kan lopen. Hierdoor zijn de reuk en smaak vaak verminderd en kan er sprake zijn van hoestklachten of keelpijn.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u de neus moet spoelen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Neussprays met corticosteroïden remmen bepaalde prikkels die allergische reacties van het neusslijmvlies veroorzaken. Hierdoor worden klachten als jeuk, niezen en verstopping van de neus tegengegaan.