Zeep kan de huid namelijk flink uitdrogen als je het te veel gebruikt. Dit komt doordat zeep natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderd. Als je van jezelf een erg droge huid hebt is het dus verstandig om je goed in te lezen over het gebruik van zeep.
Zeep droogt je huid uit, om die reden is het niet zo'n goed idee om je gevoelige gezichtshuid met een gewone zeep te wassen. Veel zepen zijn wel een stuk verzorgender dan de zepen vroeger. De pH-waarde van zepen is lager geworden en ligt dichterbij die van onze eigen huid.
Hygiëne is belangrijk, maar te veel water en zeep is ook weer niet goed. Je kunt er huidproblemen van krijgen op je handen. Mensen die erg vaak hun handen wassen, zeker als ze dat met zeep doen, verhogen daarmee de kans op chronisch eczeem.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Gebruik alleen een zachte en milde natuurlijke zeep met verzorgende eigenschappen die passen bij jouw huidtype. Als je huid gevoelig is, kun je ook prima 's ochtends alleen wat water in je gezicht plensen. Smeer je huid daarna in met een verzorgende crème of olie.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Als voorbeeld kunt u Balneum Hermal (standaard) of Balneum Hermal forte (extra vet) gebruiken; deze zijn op basis van sojaolie (plantaardig). Bij een soja-allergie kunt u Nutraspa douche- en/of badolie (mineraal) gebruiken. Doucheolie is ook een prima alternatief voor zeep die u bij het handen wassen gebruikt.
Olijfolie zeep
Deze zeep is heel erg zacht en daardoor voor iedereen geschikt. Olijfolie zeep bestaat alleen maar uit olijfolie en 5% laurierbes olie, verder helemaal niets. Laurierbes olie werkt ontzettend goed tegen allerlei huidkwaaltjes. Het verminderd de droge huid en kalmeert de huid.
Die zeep wast de vetlaag op de huid weg en die vetlaag dient juist als beschermlaag. Om de twee, liefst om de drie dagen een bad is aangeraden voor kinderen. De billetjes en handen moeten wel dagelijks gewassen worden, maar dagelijks de voetjes van je peuter of baby wassen is echt niet nodig.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Maar het helpt ook uitgedroogde huid en irritatie te voorkomen, dus het is niet helemaal ongunstig. Dove Beauty Bar, zoals onze Dove Original, hebben 100% milde reinigers en 1/4 hydraterende crème die voor een voedende balans zorgen zodat je huid niet uitdroogt zoals bij een klassieke zeep.
Het is belangrijk om je huid regelmatig te reinigen. Het hangt af van je huidtype hoe vaak je je gezichtshuid moet reinigen. Heb je meer een gevoelige of droge huid, dan is één keer per dag reinigen genoeg. Heb je eerder een vette huid, dan is twee keer per dag ook goed.
Zeezout zeep kan effectief verwijderen en verbetert huidproblemen veroorzaakt door mijten, zoals grote poriën, acne, mee-eters, vette huid en Psoriasis. Geitenmelk heeft een hydraterend effect, waardoor uw huid zacht en glad wordt.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid. Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken.
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is.