De stem van Karbonkel werd echter door een veel minder eng persoon ingesproken. Het was namelijk Siem van Leeuwen die Karbonkel liet spreken. De acteur, poppenspeler en stemartiest deed niet alleen de stem van Karbonkel, maar ook die van Buurman en Buurman en Mats in Huisje, Boompje, Beestje.
Naast Mik en Sokje, speelde de figuur Karbonkel een hoofdrol. Voor veel kinderen bleek de analfabetische eenoog wel héél eng. De NTR kondigde vandaag een comeback aan van Karbonkel. Van 1994 tot 2002 was Karbonkel te zien in de kinderserie Ik, Mik, Loreland.
Het pus uit de karbonkel is erg besmettelijk, waardoor het nieuwe puisten kan veroorzaken. Klachten van een karbonkel zijn: Grote (tot wel 10 centimeter), rode bult die warm aanvoelt en pijn doet als je hem aanraakt.
Behandeling van karbonkel
Om een karbonkel te behandelen geeft een arts meestal een antibioticum. Ook kan de puist met een klein sneetje worden geopend om het ontstekingsvocht (pus) weg te laten lopen.
carbuncle {znw.}
Ik Mik Loreland online kijken
Afgelopen jaar maakte de NTR een docu over Karbonkel, aan de hand van de angst van vele kinderen. De satirische documentaire zoekt op hoe het nu met Karbonkel gaat – hij is aan lager wal geraakt en heeft een alcoholprobleem. Echt een aanrader, te vinden op NPO Start.
Een karbonkel heeft meer dan één krater (huidopening) en is ernstiger dan een gewone steenpuist, omdat deze dieper doordringt in de huid. Hierdoor kan het onderliggende weefsel worden aangetast. Negenogen kunnen overal op de huid ontstaan waar haargroei is, maar vaak ontstaan ze in de nek.
Soms zwelt de omgevende huid wat op, vooral als de steenpuist zich in het gelaat bevindt. Niet zelden heeft de persoon ook koorts en een algemene ziektegevoel. Een complicatie van een steenpuist is een ontsteking van het nabijgelegen lymfeklierstation; de lymfeklieren zijn dan vergroot en ook pijnlijk.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Een onderhuidse pukkel verdwijnt meestal uit zichzelf, als je het gebied goed schoonhoudt met een reiniger met salicylzuur (tweemaal daags en weer na het zweten en sporten), liever geen make-up draagt (of anders in ieder geval niet-comedogene foundation die de poriën niet verder verstopt) en goed voor jezelf zorgt.
Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt. Of als de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door strakke, schurende kleding. Bacteriën die in het haarzakje komen, kunnen daar een ontsteking veroorzaken. Bij een steenpuist zit de ontsteking onderin het haarzakje.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
De behandeling
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Pus bestaat vooral uit dode witte bloedcellen, bacteriën en soms resten van necrotisch weefsel (dode fagocyten).
Nooit uitknijpen
Insmeren met trekzalf (wit of zwart) werd vroeger veel geadviseerd, maar omdat het overgevoeligheid kan veroorzaken kun je het beter niet gebruiken. Als je wilt proberen de rijping van de steenpuist te versnellen, zodat de steenpuist wellicht sneller verdwijnt, kun je er warme compressen op leggen.
Het smeren met een zalf, waaronder trekzalf, is af te raden. De werkzame stof van trekzalf is ichthammol. Dat remt ontstekingen en vermindert jeuk en schilfering. Uit onderzoek bleek dat ichthammol stoffen bevat die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Een ulcus ziet er uit als een krater-achtige wond, een open plek op de huid, die soms is afgedekt met een korst of een stuk zwarte (afgestorven) huid. De huid rond de zweer kan gezwollen, gevoelig en rood zijn. Verder kan er bij een zweer afscheiding of vochtverlies te zien zijn en ervaren de mensen veel pijn.
Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in het haarzakje blijven zitten. De huid rondom het haarzakje is rood en gezwollen. Vaak komt er een puskop op. Het is ook mogelijk dat er meerde steenpuisten naast elkaar ontstaan.
Dr. Swaab Trekzalf kan gebruik worden voor ontstekingen als gevolg van splinters, puisten en steenpuisten. De werkzame stof sulfobituminose ammonium heeft een zwak bacterie dodende werking en zorgt er bovendien voor dat de hoornlaag van de huid verweekt, waardoor de doorbraak van puisten kan worden bevorderd.