Alles voor je kind kun je gewoon regelen bij een lat relatie. Denk aan erkenning, gezag, de achternaam voor je baby en het wezenpensioen. Maar je partner is minder goed af. Je krijgt bij overlijden geen partnerpensioen en bent geen erfgenaam.
Maar hoelang duurt het nu al en hoe lang wil je nog wachten? Begrijp me goed: er is niets en dan ook helemaal niets mis met een latrelatie. Maar het moet wel je eigen keus zijn. Als je aan het latten bent omdat je partner niet anders kan of wil, dan kan dat vroeg of laat tot eenzaamheid leiden.
Bij een LAT relatie zie je elkaar hoogstwaarschijnlijk niet elke dag, maar dit betekent niet dat je niet met elkaar kunt communiceren. Wees open naar elkaar toe over hoe het gaat en wat je van elkaar nodig hebt. Alleen dan kan de ander daar op inspelen en rekening met je houden.
Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Hou een doel voor ogen. Een langeafstandsrelatie kan alleen werken als jullie beiden weten dat het apart zijn tijdelijk is. Maak een plan voor de toekomst, zodat jullie weten wanneer jullie (terug) samen kunnen zijn. Zonder einddoel is het heel moeilijk om toegewijd te blijven.
Nederland kent ruim 700.000 personen met een latrelatie. Latrelaties zijn relatief ongebonden omdat latpartners niet samenwonen.
Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. Een innige vriendschap wordt wel omschreven als een platonische liefde. Een platonische verhouding of liefde is niet hetzelfde als een verstandshuwelijk.
Een weekendrelatie beantwoordt precies aan uw verlangens: door de week woont u alleen en kunt u doen waar u zelf zin in hebt, in het weekend doet u iets gezelligs met uw vriend.
Bij een latrelatie heb je een serieuze relatie, maar woon je niet samen met je partner. Lat staat voor 'living apart together', in het Nederlands zoiets als 'samen apart wonen'. Soms is dit een bewuste keuze en soms een tijdelijke situatie. Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf.
Wanneer je 4 dagen/nachten samen bent in 1 woning, kan er worden geconcludeerd dat je samenwoont. En wat als je niet wilt meewerken? Dan riskeer je een afwijzing van je aanvraag of een beëindiging en/of terugvordering van je uitkering.
Wanneer gaat een samenlevingscontract in? Je kan alleen een samenlevingscontract hebben als je ook daadwerkelijk samenwoont. Je kan hem wel voorafgaand opstellen. Het contract gaat dan gelden op het moment dat jullie gaan samenwonen.
Trouwen en latten
Latten, oftewel 'living apart together' is voor sommige stellen de allerbeste keuze. Zij willen wel trouwen, maar niet samenwonen. Dat kan natuurlijk. Als je een huwelijk of geregistreerd partnerschap wil aangaan, hoef je niet per se samen te wonen.
Voor de meeste stellen raden we aan om minstens een jaar samen te zijn voordat je gaat samenwonen. Als je een jaar samen bent, heeft de heftige verliefdheid van het begin als het goed is plaatsgemaakt voor stabielere liefdesgevoelens.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Open relaties en polyamorie
Een open relatie is een vaste liefdesrelatie waarbij de partners elkaar toestaan om ook met andere mensen te zoenen, te daten, of seks te hebben.
Goede seks begint buiten de slaapkamer
Voor je je richting slaapkamer begeeft voor een wilde nacht, zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om wat extra peper toe te voegen aan je seksleven. Stuur hem eens een sexy berichtje terwijl hij op het werk is, ga voor een romantisch etentje, een sensuele massage…
Afstand nemen in je relatie is soms minder pijnlijk dan geen afstand nemen in je relatie. Het wordt pas een probleem als je geen afstand neemt in je relaties en je je daar slecht bij voelt. Niets is het waard je slecht te voelen. Soms blijven mensen doorgaan omdat ze afstand nemen te pijnlijk vinden.
Waar het op neerkomt, is dat liefde aandacht nodig heeft. Relaties slagen als je beiden bereid bent om energie te steken in belangrijke zaken als respect, genegenheid en intimiteit. Als je conflicten kunt oplossen, reageert op de aandacht die de ander vraagt en elkaars wensen voor de toekomst serieus neemt.”
Misschien wel de belangrijkste reden: samen met je geliefde wonen is gewoon LEUK! Je bent (praktisch) iedere avond samen, je bent veel meer op de hoogte van elkaars dagelijks leven en samen beslissingen nemen (over bijvoorbeeld een nieuwe keuken) brengt jullie nóg dichter bij elkaar.
Monogame of vaste relatie. Lange afstandsrelatie. LAT-relatie (Living Apart Together) Open relatie en polyamorie.
5. Je raakt er aan gewend. Je bent er helemaal aan gewend geraakt dat er iemand is om mee te praten, of om tegen aan te liggen in bed. Als het dan toch een keertje fout gaat in je relatie dan weet je helemaal niet meer hoe het is om alleen te zijn.