De bruine beer kan ongestraft jojoën. Jaar in jaar uit eet hij zich iedere zomer vet en rond, om genoeg reserves te hebben voor zijn winterslaap, die wel zes maanden kan duren. Beren worden ieder jaar flink obees, maar dat gaat niet ten koste van hun gezondheid.
Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt. De winterslaap- of rust, die gemiddeld 100 dagen kan duren, is bedoeld om onder barre omstandigheden te kunnen overleven.
Voor de winterrust trekt de bruine beer zich terug in grotten. In deze grotten wordt een simpel leger gemaakt of slapen ze in kleine nissen. Wanneer er geen grotten zijn dan overwinteren bruine beren in kleine holen in de grond. Het lijkt erop dat deze schuilplaatsen slechts eenmalig gebruikt worden.
In Nederland leven wasberen vooral in Limburg. Deze dieren zijn vermoedelijk ontsnapte huisdieren, vrijgelaten exemplaren of nageslacht van een wilde kolonie uit Wallonië. In dit zuidelijke deel van België leven rond de 60.000 wilde wasberen. Af en toe duikt de invasieve soort ook in andere delen van ons land op.
Beren zijn nieuwsgierig en erg slim. Ze zijn sterk en snel!
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
De Europese bruine beer wordt in het wild ongeveer 30 jaar oud.In gevangenschap kan de bruine beer 50 jaar oud worden.
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.
Het land waar de meeste beren leven is toch wel Zweden. Zo leven er naar schatting tussen de 20 en de 25 beren per vierkante kilometer. In heel Zweden zijn dit er zo'n 3000 tot 3500. Waar ook in andere Scandinavische landen de beren zich vooral in het noorden ophouden zien we dat ook in Zweden.
De topsnelheid is 40 kilometer per uur. Dat is sneller dat de snelste mens op aarde. IJsberen hebben zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen daardoor goed zwemmen. Ze kunnen twee minuten onder water blijven, maar ze duiken niet dieper dan 1 tot 2 meter.
Afhankelijk van de soort overwinteren beren meestal ongeveer vier of vijf maanden per jaar, hoewel sommige beren wel tot acht maanden 'slapen'. Maar beren houden sowieso geen ononderbroken winterslaap. Ze slapen wel het grootste deel van de winter, maar ze worden geregeld even wakker om te eten.
De beer. Beren volgen de zonnecyclus. Ze voelen zich over het algemeen wakker gedurende de dag en hebben 's nachts acht uur kwalitatieve slaap nodig. Ongeveer 50% van de bevolking valt in deze categorie.
WAT EET IK? De bruine beer is een omnivoor (alleseter) die voornamelijk plantaardig voedsel zoals vruchten, zeewier, zaden, noten, bessen, wortels en knollen eet. Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet een bruine beer insecten, vissen, kleine zoogdieren en (dode) grotere dieren.
Vijf van de onderzochte slaapmuizen werden zelfs pas na meer dan elf maanden weer wakker! Daarmee kapen ze met gemak de eerste plaats van langste winterslaap ter wereld weg!
's Winters houdt de bruine beer gedurende vijf tot zeven maanden een winterrust. Hiervoor zoekt of graaft hij een rustplaats, liefst beschermd door rotsen. Mannetjesberen leven alleen, vrouwtjes met hun jongen. Een jonge beer blijft ongeveer 2,5 jaar bij zijn moeder om de kneepjes van het 'beren-vak' te leren.
Daarnaast zijn er ook dieren die geen winterslaap houden, maar een winterrust. Beren, dassen en eekhoorns zijn daar bekende voorbeelden van. Het verschil tussen de winterslaap en winterrust is de mate waarin de lichaamstemperatuur zakt.
Tussen mei en juli is de paartijd. In de winter als er bijna geen voedsel te vinden is, gaan beren in winterrust. Ze slapen dan 5 tot 7 maanden lang heel veel. Het is geen echte winterslaap, want de temperatuur van het lichaam daalt niet.
De beer is één van de grootste landroofdieren. Hij vreest niemand: mens noch dier. Met zijn atletische kenmerken is dat niet meer dan logisch: hij rent tot 60 km per uur, klimt met gemak in bomen, kan zwemmen… Maar liefst 16 uur per dag is hij bezig met het vergaren van voedsel.
Bij het tegenkomen van een beer zal er dus waarschijnlijk van alles door je hoofd gaan. “Wat je ook doet, probeer niet in paniek te raken. Maak geen onverwachtse bewegingen, blijf rustig en loop langzaam naar achteren. Vermijd oogcontact met het dier, maar zorg dat je de beer niet uit het oog verliest.
Sommigen van hen zijn “heer van de Noordpool” of “oude man in de pelsmantel”. Vrouwelijke ijsberen baren typisch twee welpen, die meer dan twee jaar bij ze blijven tot ze zelfstandig kunnen jagen en overleven. Vrouwtjes krijgen geen hulp van hun eenzame mannelijke vrienden.
De enige Europese landen die bijna uitsluitend beren slachten, zijn Engeland en Ierland. Onder druk van de publieke opinie stopten varkenshouders al vanaf midden jaren tachtig met castreren. Op het Britse continent vinden consumenten dierenwelzijn belangrijker dan een klein risico op een andere vleeskwaliteit.
Hij was minstens 50 jaar oud en daarmee voor zover wij weten de oudste beer die ooit in een reservaat heeft geleefd. Hij was zo oud dat hij wellicht de oudste beer ter wereld was. Er leven nog steeds tien geredde beren in het Griekse reservaat waar Arcturos ook vele andere wilde dieren opvangt.
Ja, ja, want beren eten wortels en dan komt er ook een beetje wortel in je poep. En zijn hol, dat is als het ware zijn bed. En in zijn bed, daar poept ie niet, want daar wil ie lekker warm in liggen.
Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien. Dit zijn vaak de kleinere zoogdieren. Zij zijn in staat om hun lichaamstemperatuur te laten dalen tot dezelfde als de omgeving, dat betekent dus soms wel onder het vriespunt!