1952: opening Sprookjesbos De sprookjes van het eerste uur zijn: Doornroosje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, De Magische Klok, De Chinese Nachtegaal, Het stoute Prinsesje, De zes Dienaren, Het Kabouterdorp, Vrouw Holle en Kleine Boodschap.
Het Sprookjesbos was in 1952 de allereerste attractie van de Efteling.
Gedurende de winter van 1951 en lente van 1952 wordt in het voormalige sportpark druk gebouwd aan de realisering van een sprookjesbos met 10 bewegende sprookjestaferelen. Op 31 mei 1952 wordt het Sprookjesbos geopend; De Efteling gaat officieel van start.
video'sKAATSHEUVEL - De Efteling onthult vrijdag en zaterdag de nieuwe, grote attractie Symbolica aan het grote publiek. Symbolica is de duurste attractie uit de geschiedenis van het sprookjespark. De bouw ervan kostte ongeveer 35 miljoen euro.
De Efteling is groter (72 ha) dan het Disneyland main park. Pas met Studio's erbij wint Disney het van de wereld vol wonderen (76 ha). In de Efteling smaakt het water niet naar chloor, in Disneyland wel. De Efteling omschrijft veel duidelijker wat een attractie inhoudt dan Disneyland.
“De Stichting Natuurpark de Efteling is onze eigenaar, en die heeft de zorg voor de leefomgeving hoog in het vaandel, al vanaf de oprichting in 1952.” Die zorg gaat een stuk verder dan alleen minder uitstoot van CO2. Het pretpark doet aan afvalpreventie, natuurbeheer, biodiversiteit en maatschappelijke betrokkenheid.
De directie van de Efteling bestaat nu uit vier personen: Fons Jurgens (Algemeen Directeur), Daan van Baarsen (Financieel Directeur), Koen Sanders (Directeur Commercie, Creatie en Ontwikkeling en Hotels & Resorts) en Nicole Scheffers (Directeur Park).
Het park is van de drie Efteling-verblijfaccommodaties hetgene met het relatief laagste voorzieningsniveau (drie sterren), en daarmee ook de goedkoopste accommodatie die de Efteling uitbaat. Het park is zo'n acht hectare groot en de bouw heeft in totaal zo'n 30 miljoen euro gekost.
Het salaris van de algemeen directeur van de Efteling is het afgelopen jaar bijna 13 procent gestegen. Ondanks de coronacrisis werd het brutosalaris van Fons Jurgens verhoogd van 317.000 euro in 2020 naar 357.000 euro in 2021, inclusief pensioenpremie.
De engste achtbaan van de Efteling is waarschijnlijk de Baron 1898, maar de Python is ook behoorlijk eng. Het is een kwestie van smaak welke van deze attracties je het engste vindt.
Familieachtbaan Max & Moritz - een dubbele powered coaster - is slechts 6 meter hoog. Dat heeft het attractiepark vandaag bekendgemaakt. De topsnelheid zal 36 kilometer per uur bedragen. Daarmee wordt Max & Moritz de laagste en traagste achtbaan in het hele park.
De meest bezochte attractie van de Efteling is Droomvlucht. In deze darkride zweven de bezoekers, jong én oud, door een droomwereld die bijna zeven minuten duurt. Je zweeft langs kastelen, elfjes en pratende bomen in de Elfentuin.
Het verhaal achter de attractie is een strijd tegen de beroemde draak uit de dertiende eeuwse Legenda Aruea waarin Joris van Capadocië de heldenrol vervult. De Efteling maakte een eigen bewerking op het verhaal, geschreven door Gerrie van Dongen en Ad Grooten.
De Efteling kwam vermoedelijk aan zijn naam door een hoeve die gebouwd werd in de 16de eeuw en de naam "Ersteling" had. De hoeve verdween, maar de buurtschap kreeg de merkwaardige naam van de hoeve. De naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat deze hoeve de eerste was die op de nieuw ontgonnen grond stond.
Waar de naam 'Efteling' vandaan komt, niemand die het precies weet. Twee mogelijke Brabantse verklaringen: het park is vernoemd naar een 14de-eeuws buurtschap, de 'Efterlinc', of het is een verbastering van een 16de-eeuwse hoeve met de naam 'Ersteling'.
In totaal bezit de Efteling 430 hectare grond, waarvan nog grote delen ongebruikt zijn. Ook in de mediawereld is de Efteling present, via Efteling Media.
Met de grootste oppervlakte, de meeste attracties en - dat hoort er eigenlijk automatisch bij - de meeste bezoekers? Hier is de volledige lijst: De Efteling in Kaatsheuvel is onze grootste attractiepark; het is zelfs de grootste van de Benelux met 72 hectare vol attracties.
Het duurste pretpark is de Efteling. Een kaartje voor bezoekers vanaf 4 jaar kost 38,50 euro. Directeur Kees Klesman van pretparkkoepel Club van Elf bevestigt dat de prijsstijgingen vooral opgesoupeerd worden door investeringen in attracties. ,,Dat zijn niet alleen nieuwe attracties, maar het gaat ook om onderhoud.
30 oktober sluit de dubbele houten racerachtbaan Joris en de Draak voor groot onderhoud. In de kerstvakantie kun je weer even een ritje maken! Na de herfstvakantie start de nieuwe fase van het onderhoud. Oorspronkelijk was het onderhoud verdeeld over drie jaar.
De afgelopen dagen was de divecoaster ook niet de hele dag gesloten. Het is niet zo dat de attractie niet meer veilig kan draaien. "In het geval dat een ontruiming plaats zou vinden en we mensen van grote hoogte van een trap moeten halen, is dat niet veilig bij bepaalde weersomstandigheden. Daarom sluit de attractie."
Daar wordt komende winter druk gebouwd aan een splinternieuwe achtbaan: de Baron 1898. En die wordt héél eng! In de Baron 1898 donder je met 90 kilometer per uur bijna recht naar beneden. De achtbaan maakt namelijk een vrije val van 37,5 meter.