- De privacy van de zorgvragers komen meer bloot te liggen, hier kunnen mensen angstig van worden. - Je zult als nog alles via het internet moeten doen, als het internet er uit ligt kun je ook geen zorg verlenen of gegevens van de zorgvrager inzien.
Zorgtechnologie biedt niet per definitie meer veiligheid. Het kan ook schijnveiligheid geven. Want stel dat de valmelder afgaat, dan is daarmee niet de situatie voorkomen. Toezichthoudende technologie, zoals sensoren en cameratoezicht, kunnen helpen maar ze kunnen ook zorgen voor minder privacy en minder eigen regie.
Risico's zijn doserings- en programmeringsfouten, en dataverlies bij stroomuitval. Evenals bij beademing en dialyse spelen ook hier problemen met het aansluiten, afkoppelen, losraken of verstopt raken van slangen.
Effectievere behandeling, doelmatiger werken en afname van reistijd worden gezien als enkele grote voordelen van zorg op afstand door zorgverleners. Cliënten en mantelzorgers krijgen sneller de zorg of ondersteuning die zij nodig hebben door de inzet van beeldschermzorg. Het kan ook van invloed zijn op sociaal vlak.
Definitie zorgtechnologie
Het gaat om het toepassen van technologie in de gezondheidszorg om die zorg beter, goedkoper, effectiever of efficiënter te maken.
Als belemmerende factor kwam naar voren dat er weinig vertrouwen in de werking van zorgtechnologie is. De zorgmedewerker benoemt tevens de tijdsinvestering van scholing en training als belemmerende factor.
Hoe ziet de zorg eruit in 2030? Dankzij slimme technologie kan een groot deel van de preventie, diagnostiek en zorg in de leefomgeving plaatsvinden: thuis, op school, op het werk, onderweg, tijdens het sporten en andere activiteiten en soms in een lokaal zorgcentrum.
Het geeft meer inzicht in de gezondheid. Telemonitoring bevordert de zelfredzaamheid van cliënten. Ook draagt de inzet van e-health volgens de ondervraagde artsen en verpleegkundigen bij aan de verlaging van de werkdruk. Dit onder meer vanwege de tijdwinst door een beter overzicht en door inzage en zorg op afstand.
In Nederland worden voor zorgtechnologie meerdere begrippen en definities gebruikt zoals eHealth, m-Health en zorg op afstand. Dit komt omdat zorgtechnologie een nog betrekkelijk nieuw kennisgebied is.
Technologische ontwikkelingen en innovaties spelen een steeds grotere rol in de zorg. Het helpt professionals efficiënter en effectiever te kunnen werken en zorgt ervoor dat patiënten en cliënten nog betere zorg kunnen krijgen. Goede voorbeelden van technologische ontwikkelingen zijn domotica, robotica en e-health.
Technologie is nodig om nieuwe technische oplossingen en producten te ontwikkelen. Bij technologie draait het voornamelijk om nieuwe technische concepten. Daardoor is technologie nauw verbonden met innovaties. Innovatie wordt over het algemeen omschreven als het bedenken en ontwikkelen van nieuwe ideeën.
Het is een betrekkelijk nieuw beroep, ontstaan mede door de toenemende vraag naar mensen die verstand hebben van zowel gezondheidszorg en techniek. Ze werken vooral in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatiecentra, thuiszorginstellingen, instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg.
Het gebruik van eHealth kan ook nadelen hebben: Online communicatie is zeker in het begin lastiger en minder eenduidig dan face-to-face communicatie, mogelijk door een gemis aan non-verbale communicatie. Dit kan leiden tot miscommunicatie tussen zorgverlener, patiënt en/of naasten.
Risico's/nadelen van domotica zijn: Dat systemen nog niet goed (genoeg) werken, en niet de goede zorg verleend wordt, of te laat. Dat het overhaast of niet juist ingezet wordt; toepassing moet vaak nog zorgvuldiger gebeuren. Dat privégegevens van patiënten en hulpverleners lekken.
Domotica kan een goede oplossing zijn om langer thuis te blijven wonen, maar het nadeel is dat er dan een stukje privacy opgeofferd moet worden. Er kunnen afspraken gemaakt worden met de zorgmedewerker zodat de bewoner een grens kan trekken.
Zorgrobots worden in zorginstellingen en bij mensen thuis vooral ingezet op sociaal gebied. Ze communiceren met eenzame ouderen, herinneren vergeetachtige ouderen aan hun medicatie of stellen dementerende ouderen vragen om hun geheugen te trainen. Er zijn ook steeds meer zorgrobots die op fysiek gebied hulp bieden.
Een slimme app die helpt de conditie te verbeteren, een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Dit zijn allemaal voorbeelden van e-health. De overheid stimuleert de zorgsector om meer e-health toe te passen.
Via een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgen mensen meer inzicht in hun gezondheid. Als ze dat willen, kunnen ze (een deel van) deze gegevens delen met een behandelaar of mantelzorger. Dan hoeven zij niet steeds hun hele medische verleden opnieuw te vertellen.
Door het gebruik van technologische hulpmiddelen neemt de kwaliteit van leven van ouderen toe. Dit blijkt uit onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)-Campus Den Haag en de gemeente Den Haag.
De zorgvraag verandert door de steeds succesvollere behandeling van sommige aandoeningen. Dit heeft ook gevolgen voor lange termijn, met name op de kwaliteit van leven van patiënten en de (on)mogelijkheden om mee te doen met het maatschappelijk leven. Patiënten doen steeds meer zelf.
Trends in gezondheid en zorg (CPB)
De levensverwachting neemt met drie jaar toe tot 84 jaar. De zorguitgaven stijgen naar 19-31% bbp in 2040, door meer en betere, maar ook duurdere zorg. De zorglasten voor een gezin met modaal inkomen nemen toe, zowel door vergrijzing als door grotere zorgconsumptie per persoon.
Nederland heeft een goede gezondheidszorg, maar de houdbaarheid daarvan staat steeds meer onder druk. De toenemende zorgvraag en schaarste aan personeel en financiële middelen zorgen ervoor dat de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg achteruit gaan als we nu niet in actie komen.