Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Gezien het feit dat frieten worden gebakken in gehydrogeneerde oliën, bevatten ze een hoge hoeveelheid transvet, wat uw slechte cholesterol verhoogt en uw goede cholesterol verlaagt . Dit verhoogt op zijn beurt uw risico op hartziekten.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Friet, frikandellen, kroketten, loempia's: gefrituurd eten is nergens goed voor. Het heeft weinig vezels en veel vet en zout waardoor het moeilijk verteerbaar is voor je lichaam. Dit kan niet alleen leiden tot constipatie, maar het kan er ook voor zorgen dat het moeilijk en pijnlijk is om naar de wc te gaan.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Voor sommigen is het prima om een keer per week een bordje friet te eten. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee. "Iedereen zou zijn inname van gefrituurd voedsel moeten beperken, maar er is geen universeel antwoord," zegt Cox.
Meer vitamine C en kalium. Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Frietjes, uienringen en dergelijke bevatten moeilijk te verteren vetten en kunnen leiden tot problemen met diarree en een opgeblazen gevoel . Gefrituurd voedsel kan ook schadelijke darmbacteriën aanmoedigen. In plaats van voedsel te frituren, raden we u aan om andere kooktechnieken te gebruiken, zoals roosteren of koken.
3. Gefrituurd eten, koek en snoep. Het is misschien een open deur, maar gefrituurd eten is niet bevordelijk voor je stoelgang. Het is vet eten met vaak weinig vezels, dat slecht verteerd wordt en lang in je spijsverteringskanaal kan blijven hangen, waardoor je je opgeblazen voelt.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Voedingsmiddelen zoals frieten vallen in de categorie ‘hyper-smakelijke voedingsmiddelen’, die het beloningscentrum in de hersenen stimuleren en zo de afgifte van ‘feel-good chemicaliën’ zoals dopamine op gang brengen. Deze chemicaliën kunnen mensen in een constante staat van verlangen houden, waardoor ze eraan verslaafd raken.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Frieten bevatten een aanzienlijk aantal koolhydraten. Deze moleculen leveren energie aan uw lichaam, maar te veel koolhydraten kunnen hoge glucosewaarden veroorzaken en leiden tot diabetes type 2. Dit voedsel bevat ook een groot deel vet, waaronder 4,24 g enkelvoudig onverzadigde vetten en 1,66 g verzadigde vetten.
Regelmatig gefrituurd voedsel eten, met name gefrituurde aardappelen, werd geassocieerd met een 12% hoger risico op angst en een 7% hoger risico op depressie , voornamelijk bij mannen en jongere mensen. De auteurs van de studie geven de schuld aan een chemische stof genaamd acrylamide, een chemisch bijproduct van het koken van voedsel op hoge temperaturen.
Het kan meerdere uren duren voordat ons lichaam voedsel verteert. Over het algemeen blijft voedsel 40 minuten tot twee uur in de maag. Daarna verblijft het ongeveer 2-6 uur in de dunne darm, voordat het door de dikke darm gaat, wat 10 tot 59 uur kan duren.
1. Aardappelen verbeteren de bloedsuikerspiegel. Aardappelen bevatten veel resistent zetmeel, een opneembare stof die de groei van goede bacteriën in de darmen bevordert. Onderzoek heeft laten zien dat resistent zetmeel insulineresistentie kan verminderen.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Sterker nog, als u ze regelmatig eet, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas . Daarom is het waarschijnlijk het beste om uw inname van commercieel gefrituurd voedsel te vermijden of ernstig te beperken. Er zijn verschillende andere kookmethoden en gezondere vetten die u in plaats daarvan kunt gebruiken.
Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank. Stop niet met verschillende producten tegelijk. Probeer steeds een tijdje 1 product niet te nemen.
Gefrituurde voedingsmiddelen zoals kipreepjes en frietjes bevatten veel vet, en vet heeft meer tijd nodig om te verteren dan koolhydraten en eiwitten. Dit is een slecht idee als het gaat om snacks voor het slapengaan . "Het eten van zware, vette voedingsmiddelen voor het slapengaan kan de focus van het lichaam afleiden van de slaap", zegt Kirkpatrick.
Een portie frieten brengt ongeveer vijf keer meer calorieën aan dan eenzelfde portie gekookte aardappelen. Ook een saus bij aardappelen, een extra schep boter, margarine of room door de aardappelpuree kunnen de calorieteller snel doen oplopen met zo'n 100 tot 150 kcal extra.
Hoewel frieten geen dieetcholesterol bevatten , kunnen ze veel transvet en verzadigde vetten bevatten. Transvet en verzadigde vetten kunnen het "slechte" LDL-cholesterol verhogen en het "goede" HDL-cholesterol verlagen.