Iemand die er als de kippen bij is, is er razendsnel bij als zich een kans voordoet.
Dertien in (of opGa naar voetnoot2)) een dozijn. Van onbeteekenende, onbeduidende personen of zaken zegt men: zoo gaan er wel dertien in een dozijn (dus in een twaalftal); men kan er dus nog wel één op toe krijgen, van zoo weinig waarde zijn ze.
Zijn tanden laten zien – tonen dat men zich kan verdedigen. Oog om oog, tand om tand – recht van wedervergelding.
Als je op je tandvlees loopt, wil dat zeggen dat je bijna niet meer verder kunt: je bent doodmoe. Bijvoorbeeld omdat je na uren wandelen nog geen cafeetje hebt gevonden om iets te drinken, of omdat je zo hard hebt gewerkt dat je (bijna) uitgeput bent.
dat smaakt naar meer (=meer van dat, graag!) die perzik smaakt naar meer (=dat is gunstig - nog van dat!)
Eieren worden in Nederland meestal per tien verkocht, maar in andere landen per dozijn.
De uitdrukking van de regen in de drup raken betekent dat je uit een onaangename situatie (de regen) probeert te komen, waarbij het resultaat is dat je in een ándere vervelende situatie (de drup) terechtkomt.
[idioom] De deur platlopen. Tot vervelens toe bij iemand langs gaan, ook al heb je geen speciale reden.
#52 Wie kakelen wil, moet ook eieren leggen
Betekenis: Belofte maakt schuld.
Je kan niet altijd zes gooien; [Nederlands] gezegde. Betekenis: tja, het zit ook niet altijd mee.
In de uitdrukking de laatste loodjes wegen het zwaarst is loodjes correct. Het woord loodje betekent daarin oorspronkelijk 'klein stukje lood'. De uitdrukking betekent dat het laatste deel van een taak vaak het zwaarst valt.
Sinds kort kunnen mensen hun kip of haan waar ze spijt van hebben naar de fruittuin brengen. Voor een bedrag van rond de vijftien euro wordt de kip gecheckt op ziektes en andere aandoeningen, en na goedkeuring tussen de andere kippen gezet.
Drents gezegde. Betekenis: Als je je geld wilt zien verstuiven, moet je houden van bijen en duiven.
Het betekent dan in het algemeen dat iets je heel mooi, goed of gunstig lijkt.
'Het is lood om oud ijzer' wordt gezegd om uit te drukken dat twee zaken weinig van elkaar verschillen: ze zijn allebei even goed of slecht. Het betekent dus iets als 'het komt allemaal op hetzelfde neer'.
Wat betekent 'Hoogmoed komt voor de val' en waar komt deze uitdrukking vandaan? 'Hoogmoed komt voor de val' betekent eigenlijk: 'hoogmoed gaat vooraf aan de val'. Er wordt mee bedoeld: als je arrogant bent, denk je dat er niets fout kan gaan. Als er dan toch iets verkeerd gaat, is dat een des te grotere klap.
Wie meelacht met anderen, zonder zelf een reden tot lachen te hebben, lacht als een boer met kiespijn, vaak met een wat zuur gezicht.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Maar sommige mensen vragen zich toch af of je zo'n gekleurde dooier veilig kunt eten. Een enkeling denkt zelfs dat het een teken van schimmel in het ei is. Een schimmel in je ei is het dus zeker niet. Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Koriander (Coriandrum sativum) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt ondertussen in zeer veel keukens gebruikt. Met het kruid is iets eigenaardigs aan de hand. Ofwel vind je de smaak echt aangenaam, ofwel vind je het goedje ronduit vies met een nasmaak van zeep.
Dat heeft kraak noch smaak wordt gezegd als iets helemaal niet lekker smaakt, maar flauw en laf is.
behagen (ww) : aanstaan, bevallen, genoegen, in de smaak vallen, ter wille zijn.