Risico's. Piercings moeten hygiënisch gezet worden. Anders kun je huidinfecties krijgen, maar ook ernstige besmettingen oplopen, zoals hepatitis b, hepatitis c en hiv. Nog niet van alle piercings is bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.
De tepelpiercing zal blijven op nummer één staan als meest pijnlijke piercing. Andere piercings kunnen ook best pijnlijk zijn maar de pijn die jij zal ervaren is volledig afhankelijk van jouw persoonlijk pijngrens en de ervaring van je piercer.
Bij het schieten van een piercing is de kans op genezing van de wonde niet heel groot. Je kraakbeen kan snel beschadiging oplopen: het kraakbeen kan versplinteren, splijten of zelfs helemaal los komen.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Maar neem contact op met de huisarts als: je je zorgen maakt over de genezing. je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt. lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet afgenomen zijn.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Afstoting gebeurt meestal in de weken en maanden na een nieuwe piercing, maar het kan ook jaren, zelfs decennia na het zetten van de piercing gebeuren.
Slaap niet op de kant van de piercing
Het lijkt voor de hand liggend, maar dit zal helpen. Als je een nieuwe piercing laat zetten, mag je nooit op de piercing zijde slapen. Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
piercer - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
In de afgelopen twintig jaar is de hoge oorpiercing snel populair geworden. Deze piercing, de helixpiercing genaamd, is een piercing in het bovenste randje van de oorschelp, door het kraakbeen. Helaas geeft zo'n piercing soms een ernstige ontsteking. Het kraakbeen in de oorschelp is slecht doorbloed.
Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
Uiteraard kun je met een nieuwe piercing gewoon douchen maar zorg wel dat je tijdens het afdrogen rondom de piercing de houd goed schoon en droog maakt. Hier kunnen namelijk zeepresten achterblijven. Doe dit gewoon met een handdoek of met een tissue.
Vermijd make-up, parfum, scheerzeep, sterke zeep en haarproducten op en rondom de geplaatste piercing. De plek waar de piercing is geplaatst zal de eerste weken een beetje rood blijven. Ook is het mogelijk dat er wat pus en wondvocht uit het wondje komt.
Een oorlel piercing doet bijvoorbeeld veel minder pijn dan een tragus piercing omdat de naald bij een tragus piercing door kraakbeen moet. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat de piercing zelf meestal in een flits wordt gezet voordat je zelfs maar tijd hebt gehad om pijn te voelen.
Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
Zeker wanneer je zacht haar hebt is dat handig want dan blijft de klem beter zitten in je slaap. Je kan ook een donut kussentje of nekkussen gebruiken. Ga liggen op het kussen en leg je oor in het gat van het kussen. Er zal dan geen druk op de piercing komen omdat je oor in het gat van de kussen zweeft.
Gevoeligheid van en rondom de huid waar je piercing zit, dit kan een paar weekjes duren. Langer staafje gebruiken om de zwelling goed op te kunnen vangen en complicaties door knellende sieraden te voorkomen.
Je piercing kan de eerste paar dagen opgezwollen zijn met wat bloedverlies en gevoeligheid. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren. Wit en licht gele vloeistof wat op het sieraad opdroogt is normaal en stopt vanzelf als de piercing goed geneest. De piercing mag jeuken en wat rood zijn.
Een ontsteking is echter veel heftiger, daarbij komt er dik geel/groenig 'pus' uit, gloeit de piercing en de omgeving hiervan en doet het constant zeer of doet het zeer als je ook maar in de buurt van de piercing iets aanraakt en het ruikt niet fris. Is dit laatste het geval neem dan meteen contact op met je huisarts.
Wat is een bloemkooloor? Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Je moet niet met een verse piercing gaan draaien of wiebelen, reden nummer 1 van irritaties en ontstekingen. Je piercing kan hoe dan ook niet vast groeien aan de huid! Elke keer als je met de piercing gaat draaien of wiebelen ben je het wondje aan het irriteren en opnieuw kapot aan het maken.
Tatoeages en piercings zijn vormen van lichaamsversiering. Veel mensen nemen er een, omdat ze het gewoon mooi vinden staan. Je kunt zo jezelf onderscheiden van anderen en laten zien wie je bent. De beslissing om een tatoeage of piercing te nemen, neem je zelf.
Na hoeveel dagen heb je blijvende oorbel gaatjes? Na 6 tot 8 weken zijn ze meestal genezen, na een jaar genezen te zijn met sieraadjes erin zullen ze waarschijnlijk (meestal, niet bij iedereen, niet bij iedere piercing of oorbel) niet zo snel meer dicht gaan, hooguit wat krimpen.
Het dicht laten groeien van diverse piercings
Het dichtgroeien van een pas gezette helix piercing bijvoorbeeld gaat meestal vrij snel. Als je helixpiercing of andere kraakbeenpiercing al wat langer zit en goed genezen is, kan dit een flinke tijd duren. Het dichtgroeien van een septumpiercing is ook vrij wisselend.
Reactie op piercing 2: Afstoting of uitgroeien
Dit houdt in dat je lichaam de piercing letterlijk van je lichaam af gaat stoten, duwen, uitgroeien. Dit zie je soms door ineens roodheid, jeuk, vervellen te zien aan de huid op of om je piercing. De roodheid kan donkerder worden.