Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Vloeibare suikers zoals honing en siropen bevatten per 100 g iets minder calorieën omdat ze ook een deel water bevatten. Kristalsuiker bevat 400 kcal per 100 g, honing 321 kcal per 100 g en ahornsiroop 269 kcal per 100 g.
Het verschil tussen honing, agavesiroop en esdoornsiroop zit 'm dus met name in de smaak en in de manier waarop ze geproduceerd worden. Daarnaast verschillen ook de verhoudingen tussen glucose, fructose en sucrose tussen de drie zoetmakers.
Als je let op je calorie-inname, is ahornsiroop een heel goed alternatief om honing te vervangen! Ahornsiroop bevat namelijk veel minder calorieën dan honing. Verder is het rijk aan calcium en zink.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Melasse is het residu dat overblijft bij de produktie van suiker. Maar er worden ook kleurstoffen gebruikt om de gouden tot bruine kleur van ahornsiroop te krijgen. Als je ahornsiroop wilt kopen, moet je er beslist op letten dat de siroop gemaakt is van 100% van het sap van de esdoornboom en geen toevoegingen bevat.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Ahorn siroop is gemaakt van de stroop van de esdoorn. Dit sap wordt afgetapt en geconcentreerd en voilà, daar heb je je ahorn siroop. Ahorn siroop is rijk aan calcium en zink en bevat veel minder calorieën dan honing. Wel bevat het veel sucrose wat invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Als je op zoek bent naar gezonde suikervervangers zonder calorieën komt je al snel uit bij stevia. Stevia heeft een zoetkracht die bijna 300 keer groter is dan die van normale suiker. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig, het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen. Je kunt de honing zowel inwendig als uitwendig bij huidklachten gebruiken.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing. De smaak is echter uniek en niet te vervangen door iets anders.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Sukrin Ahornsiroop is een suikerarme siroop. Een gezonde vervanger die vezelrijk is en zoet is van smaak! Sukrin Ahornsiroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing.
1. Voor 1 liter siroop heb je 40 (!) liter sap nodig. Niet zo gek dus, dat maple syrup aardig aan de prijs kan zijn.
Je kunt ahornsiroop heel goed gebruiken voor zoete baksels - maar het is zoeter dan suiker. Aanbevolen wordt om 1 eetlepel suiker te vervangen door 3/4 eetlepel ahornsiroop (of 75 gram ahornsiroop in plaats van 100 gram suiker).