Wanneer men in Tilburg zegt: "Hij is van penning zestien" bedoelt men 'n gierigaard. Iets "tegen penning zestien" verkopen is iets heel duur van de hand doen. Er werd in vroeger tijd wel geld geleend "tegen de penning zestien". Dit betekende, dat één zestiende deel van het geleende geld als rente moest betaald worden.
De uitdrukking Wie weet? wil zeggen dat iets niet helemaal uitgesloten wordt geacht.
Hoe langer je wacht, hoe rooier je wordt.
In verwensingen als je, hij/het kan me gestolen worden! is de oorspronkelijke betekenis van stelen niet meer aanwezig. De betekenis heeft zich ontwikkeld tot die van 'ik lach om je, ik kan hem missen als kiespijn, ik heb genoeg van hem'. In Vlaanderen is de variant je kunt me gestolen worden! gebruikelijk.
Spreekwoorden: (1914) Met vuur spelen, d.w.z. iets doen dat zeer nadeelige gevolgen kan hebben; zeer onvoorzichtig handelen.
Een open deur is een waarheid die zo evident is, dat zij eigenlijk niet hoeft te worden verwoord.
Olie op het vuur: de zaak erger maken
Net zoals een vuur hoog oplaait als je er olie op gooit, kan een meningsverschil ontaarden in een ruzie als iemand per ongeluk of expres iets verkeerds zegt of doet.
Het is een bekend gezegde: 'Iemand wel achter het behang kunnen plakken'. Daarmee wordt bedoeld dat je iemand heel vervelend vindt, waardoor je het liefst even helemaal niets meer met hem of haar te maken wilt hebben.
Breek me de bek niet open - Betekenis: Laat me hier niet over beginnen, want dan houd ik niet meer op.
Wie a zegt, moet ook b zeggen,
d.i. men moet voortgaan gelijk men begonnen is; of ook: na de eerste schrede kan men niet meer stilstaan; fr.
wat de boer niet kent, dat eet hij niet. (=Mensen houden niet van (zijn bang voor) wat ze niet kennen.)
,,Wie scheep gaat, moet varen, hè?'' zegt de grootvader in de nieuwe roman van Rascha Peper. Het is een spreekwoordelijke uitdrukking, die betekent: als je ergens aan begonnen bent, dan moet je daarmee ook doorgaan.
Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal is koek en ei als uitdrukking ontstaan omdat eieren bij het bakken van koeken nu eenmaal onmisbaar zijn. Koek en ei zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en gaan ook perfect samen.
#7 Van een kale kip kun je niet plukken
Betekenis: Er valt niets te halen bij iemand die niets heeft.
De schuld krijgen. Er was geen kip te bekennen. Er was niemand aanwezig. Een kale kip kun je niet plukken.
Skeletraadsel. Wat is een skelet in de kast? Antwoord: Iemand die met verstoppertje heeft gewonnen!
Spreekwoorden: (1914) De kastanjes uit het vuur halen, d.w.z. een gevaarlijken arbeid verrichten voor een ander, die zich zelven buiten schot houdt en er het voordeel van geniet; hd.
Een heet hangijzer is een moeilijke, gevoelige, actuele kwestie. Bijvoorbeeld: 'Het wel of niet plaatsen van windmolens blijft een heet hangijzer. ' Een hangijzer was een ijzeren voorwerp boven een haardvuur, waaraan bijvoorbeeld ketels en pannen werden opgehangen.
Een harde noot kraken.
Een grote moeilijkheid oplossen.
Als je iemand door dik en dun steunt, help je hem of haar in goede en in slechte tijden. Vriendschap door dik en dun betekent zoveel als 'onvoorwaardelijke vriendschap, ongeacht de omstandigheden'.