De Vlinderstichting heeft samen met televisieprogramma Vroege Vogels de mooiste vlinderverkiezing georganiseerd. De Papilio machaon of wel de koninginnenpage is verkozen tot de meest favoriete vlinder van ons land.
De verkiezing van de mooiste vlinder in Nederland moet het Nederlands koningshuis toch een goed gevoel geven. De koninginnenpage won de verkiezing, en het oranjetipje eindigde als vierde.
Het donker pimpernelblauwtje is een uiterst zeldzame vlinder die acuut met uitsterven wordt bedreigd. De vlindersoort verdween in 1970 uit Nederland. In 2001 vestigden de vlinders zich weer spontaan in ons land, in een berm langs de N274 bij het Limburgse grensdorp.
Kleine vos
Ook in 2015 werd de atalanta het meest genoteerd. Op de 2e plaats staat dit jaar de kleine vos (7000 keer geteld), gevolgd door de dagpauwoog (5500 keer geteld). De Vlinderstichting kreeg dit jaar bijna 5000 meldingen binnen en gemiddeld werden per melding 11 vlinders geteld en 4,1 vlindersoorten.
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Vlinders zoals het koolwitje of citroenvlinder zijn vaak in groepjes aan de rand van een (regen) plas te vinden om te drinken. Ook drinken vlinders van waterdruppels op bladeren of ander vocht.
De Atalanta is een zwarte vlinder, met witte stippen in de vleugelpunt van de voorvleugel, en twee oranje banden op zowel de voorvleugels als achtervleugels.
Grootste vlinder
Tussen alle kleurrijke bloemen en vlinders in de Vlindertempel, kan je ook de grote atlasvlinder tegenkomen. Deze vlinder kan een spanwijdte bereiken van 25-30 centimeter en behoort tot de grootste vlinders ter wereld.
Atalanta: de Vlinder staat symbool voor vrijheid, ontwikkeling en transformatieAtalanta-Trainingen.
De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam. Het is niet vastgesteld dat ze zich in Nederland kunnen voortplanten, maar het lijkt erop dat ze zich weer kunnen vestigen in ons land.
De kleinste vlinder is slechts 1,2 millimeter lang
Microvlinders bestaan al zo'n 200 miljoen jaar. De Stigmella maya uit Mexico behoort tot die groep en is met z'n 1,2 millimeter de kleinste vlinder ter wereld.
Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk.
Wat is de grootste vlinder van Nederland? De grootste dagvlinder van Nederland is de koninginnenpage. Deze vlinder kan 8 tot 10 cm groot worden. De grootste nachtvlinder in Nederland is de ligusterpijlstaart, die wel 10 cm groot kan worden.
In het vlinderproject van de Whizzkids kunnen we mooi zien hoe vlinders van eitjes, via rupsjes en poppen, tot koolwitje worden. De kinder zorgden zelf voor eten en hielden de kooi schoon. Zo kwamen ze er achter dat vlinders en rupsen flink poepen.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Er zijn zo'n 16.000 soorten vlinders op deze wereld, waarvan er twee soorten giftig zijn en in onze contreien te vinden zijn. Dat zijn de Monarchvlinder en de Limenitis archippus. Wanneer ze nog een rups zijn voeden ze zich met giftige zijdeplanten, waardoor de ontpopte vlinders later ook giftig zijn.
Om deze sensoren goed te laten werken, voorziet het lichaam ze actief van insectenbloed en zuurstof. Dit gebeurt via een klein extra 'hart' in de vleugel. Dit pompt het bloed door de vleugel heen, zodat het goed verdeeld wordt. Delen die belangrijk zijn, krijgen zo genoeg bloed.
Op rouwkaarten zie je nog al eens een vlinder afgebeeld. Dat is niet zo gek omdat de vlinder dan een symbool is voor de menselijke ziel die zich heeft losgemaakt van het dode stoffelijke lichaam en haar weg vervolgt in het hiernamaals.
Er zijn uit Zuid Amerika wel nachtvlinders bekend die bloed drinken, maar deze hebben een stevige korte roltong, waarmee ze ook wondjes kunnen maken.
Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit.