In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen.
De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. IJsheiligen is ook één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde.
1619 - Johan van Oldenbarnevelt wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. 1949 - De Sovjet-autoriteiten heffen de blokkade van Berlijn op. 1995 - De Amerikaanse president Bill Clinton sluit zijn tweedaags staatsbezoek aan de voormalige Sovjet-republiek Oekraïne af.
1643 - Lodewijk XIV wordt koning van Frankrijk. 1948 - David Ben-Gurion proclameert met de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring de onafhankelijke Israëlische staat. 1955 - Acht Oost-Europese landen richten het Warschaupact op als reactie op toetreding van West-Duitsland tot de NAVO.
1940 - Tweede Wereldoorlog: Capitulatie van het Nederlandse leger. 1940 - Tweede Wereldoorlog: Duitse troepen bezetten Amsterdam. 1940 - Tweede Wereldoorlog: Duitse inval in Noord-Frankrijk. 1948 - Egypte, Libanon, Syrië, Irak en Saoedi-Arabië vallen Israël aan.
Iedere tweede dinsdag van mei. Begin van het jaar 2000 nam SAFE (Stroke Alliance for Europe) het initiatief om een vaste preventiedag voor een beroerte (een cerebrovasculair accident = CVA) te organiseren in zoveel mogelijk landen van Europa.
Vaderdag wordt gevierd op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart.
In 2022 zijn de officiële feestdagen in Nederland: Nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari) Goede vrijdag (vrijdag 15 april) Eerste en tweede paasdag (zondag 17 en maandag 18 april)
Ben je op 1 januari jarig? Dan ben je vrij uniek, want op deze dag zijn de minste mensen jarig – op schrikkeldag 29 februari na. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die LocalFocus op een rij heeft gezet. Op een gemiddelde dag zijn zo'n veertigduizend Nederlanders jarig.
17 mei - Koningin Máxima (1971) 25 mei - Prinses Laurentien (1966) 26 juni - Prinses Alexia (2005)
Gemiddeld zijn er iedere dag 41 duizend mensen die in Nederland geboren zijn jarig. In september blazen de meeste mensen kaarsjes uit en in december zijn de minste mensen jarig. De laatste dagen van september staan allemaal in de top 10 van verjaardagen.
BARNEVELD Iedere dag vieren gemiddeld 41 duizend mensen die in Nederland zijn geboren hun verjaardag. Vandaag, op woensdag 25 september, is het aantal jarigen met 43.873 het hoogst.
Op 25 september blazen bijna 50.000 Nederlanders kaarsjes uit. Daarmee is het de dag waarop de meeste mensen hun verjaardagsfeestje vieren. Op de tweede plek staat 10 april, maar ook 15 april, 3 mei en 5 mei zijn 'populair'.
De moederdag zoals wij die kennen is afkomstig uit Amerika. De dag werd voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Initiatiefneemster was een lerares uit Philadelphia, Anna Jarvis (1864-1948), die na het overlijden van haar moeder besloot haar leven in dienst te stellen van de moederverering.
Moederdag is ooit begonnen als een mooi initiatief. De dag zoals we die kennen komt uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Anna Jarvis, een lerares uit Philadelphia, besloot na het overlijden van haar moeder haar leven te wijden aan moederverering.
In ons land, Nederland en veel andere landen wordt moeder op de tweede zondag van mei in de bloemetjes gezet, alleen in Antwerpen gebeurt dat op 15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming.
Pinksteren dan. Dat vindt altijd 50 dagen - of eigenlijk zeven weken - na Pasen plaats en dus tien dagen na Hemelvaart. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest over de aarde en zijn volgelingen wordt uitgestort.
Jaarlijks op 16 mei een nationale feestdag.
Het officiële Rembrandtjaar (400e geboortedag). Het jaar van Wolfgang Amadeus Mozarts 250e geboortedag. VN-jaar van de Woestijnen en Verwoestijning. Het jaar van de Hond volgens de Chinese horoscoop.