Als mens willen we voelen dat ons leven ertoe doet. Vooral op momenten dat het leven geen steek lijkt te houden, is het gevoel dat jouw leven iets betekent een houvast. Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis.
Je kunt heel hard werken voor iets wat je wilt bereiken en het moment dat je steeds een stapje dichterbij komt is onbetaalbaar! Dat je soms gewoon een hele dag kunt niets- doen, gun jezelf die dagen! Je eigen naam op papier zien staan is ook zo'n geluksmomentje, of dat nu in de krant is of op je eigen werkstuk!
Genieten van het leven is: volledig in het moment aanwezig zijn, in de flow zijn en de wereld om je heen vergeten, tevreden zijn met wat je hebt, en innerlijke vervulling vinden in je werkzaamheden (betaald of vrijwillig).
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Geluk draait onder andere om positieve emoties
Maar, dat niet alleen. Ook relaties, zingeving, succes en flow ervaren zijn allemaal factoren die in belangrijke mate bijdragen aan gelukkig zijn. En juist door te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende onderdelen draagt het bij aan je geluk.
En dat betekent dat 'alles uit je leven halen wat erin zit' niets te maken hoeft te hebben met alles doen wat op je pad komt. Het betekent eerder dat je het 'zijn' ten volle wilt ervaren. Dat je het leven zo intens wilt maken dat je écht voelt dat je leeft.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Het is in eerste instantie belangrijk om voor jezelf te bepalen wat waardevol is voor jou. Hierbij kun je denken aan vrijheid, liefde, gevoelens, plezier, veiligheid en groei. Als je dan weer kijkt naar groei, dan kun je die bijvoorbeeld waardevol vinden in je werk, maar misschien niet in je relaties.
Een boek dat iedere lezer aanzet om na te denken over de eigen baan en toekomst. Waardevol is de verbinding met zingeving. Werk geeft zin aan ons leven en door werk hebben we zin in het leven. Een hoopvol boek, want Marlene heeft de overtuiging dat 'het antwoord op jouw loopbaanvraag al in je zit'.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Voldoende waard om de investering van tijd of interesse te rechtvaardigen.
Altijd gelukkig zijn is een illusie
Gelukkig zijn niet zozeer een doel maar meer een gemoedstoestand. En nee, je hoeft niet in een soort permanent staat van gelukkig zijn te zijn. Dat is eigenlijk onmogelijk omdat jouw leven (en ieders leven) te complex en onzeker is.
Het leven is een aaneenschakeling van ervaringen, goede en slechte. En ervaringen zijn er om uit te leren, vallen en weer opstaan. Leef vanuit je essentie! Door bewust te worden van wie we zijn, gaan we authentiek leven en trekken we de juiste dingen aan zodat we gaan leven volgens onze zielsbestemming.
Gewoonten bieden houvast, zeker in tijden van stress. Bewezen is dat mensen meer grip op hun leven voelen als ze op een routine kunnen terugvallen. Het voelt nou eenmaal goed om dingen te doen die we vaker hebben gedaan. Het is ook zo verleidelijk: je leven nét wat meer ordenen.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Sonja Lyubomirsky definieert geluk als 'de ervaring van vreugde, tevredenheid of positief welzijn, gecombineerd met een gevoel dat iemands leven goed, zinvol en de moeite waard is. De positieve psychologie suggereert dat geluk gaat over levenstevredenheid en een positieve invloed hebben (subjectief welbevinden).
De relatie tussen psychische gezondheid en geluk
Gelukkige mensen zijn gezonder, hebben betere relaties maken makkelijker vrienden en hebben meer succes in het leven, dus het is het gemakkelijk te zien waarom geluk en psychische gezondheid met elkaar in verband staan.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.