De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper.
Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.
Za'atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za'atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad.
Sumak is een fruitig en zuur besje en geeft een frisscherpe en kruidig citroenachtige smaak aan gerechten. Het wordt veel gebruikt in Midden-Oosterse kruidenmengsels zoals Za'atar maar ook in dressings en dips komt sumak volledig tot zijn recht.
Sumak is een smaakmaker uit het Middenoosten: de purperbruine, behaarde vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken.
Souq Sumak reserveren | Albert Heijn.
Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer.
Za'atar maken: het recept
Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm.
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Vervangingen voor piment
Als een recept piment nodig heeft en je hebt geen piment, dan kun je dit vervangen door gelijke delen gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat te combineren. De pimentbessen komen oorspronkelijk uit Jamaica.
Oregano is een van de meest veelzijdige kruiden die er zijn, en het werkt heel goed als een dragon-alternatief. Het grote verschil hier is dat oregano een iets bitterder smaakprofiel heeft dat een beetje scherp kan zijn als het droog is. Je kunt dat echter bestrijden door waar mogelijk verse oregano te gebruiken.
Fenegriek zaad in de keuken
De poedervorm heeft een bittere smaak. Bovendien hebben de hele zaden een mosterdachtige nasmaak. Fenegriekzaad wordt net als het blad in curry's gedaan, maar ook in chutney's. In de Europese keuken dient gemalen zaad van dit kruid ook als vervanger van mosterdzaad in mayonaise.
Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Welriekende sumak is een geneesplant. In de homeopathie wordt het vooral ingezet als middel bij diabetes en in de fytotherapie heeft het voornamelijk toepassing als kruid wat bedplassen kan tegengaan.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Wat is baharat? Baharat is dus een Arabische specerijenmelange, met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Het is één van de oudste Arabische mixen; 'baharat' betekent zelfs letterlijk 'kruid' of 'specerij' in het Arabisch.
Sumak kun je jarenlang in een goed afgesloten potje op een donkere en droge plek bewaren. Sumak wordt vooral veel gebruikt in koude gerechten als salade . Sumak verliest namelijk bij verhitting erg veel smaak. Voeg het dan ook pas na bereiding toe.
De sumak groeit in het wild op droge, rotsige grond in het Middellandse Zeegebied. De bladeren zijn dik en behaard, donkergroen en getand. De bloemen zijn groenachtig en vormen rechtopstaande, lange pluimen.