Bak de friet eerst voor in de pan met ossewit op 150 graden tot ze gaar zijn maar niet gekleurd. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten. Laat de friet uitlekken op keukenpapier en vervolgens helemaal afkoelen.
Frituur tussen de 150-180 C, het liefst niet boven 175 C. Logisch, plantaardige oliën zijn instabiel, dus houdt die temperatuur laag. Ossenwit kan op 180 C worden verhit en is daarboven nog steeds stabiel. Frituur kleine porties, zodat de temperatuur van de olie niet te veel zakt want dan wordt het product te vet.
Ossewit is perfect voor frituren
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
Antwoord van Jeroen Meus. Hoewel de bewaartijd van ossewit redelijk lang is (tot 9 maanden), zou ik frituurvet van twee jaar oud toch niet meer gebruiken. Zeker niet als het al wat muf begint te ruiken ;-).
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Gezonder frituren in olie of vloeibaar frituurvet
Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Dit bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet. Hoe verser het vet, des te beter. Vervang frituurvet in elk geval als je het 4 tot 5 keer hebt gebruikt.
Re: Hoeveel frituurvet in frituurpan? Meestal zit er een lijn in een frietpan tot waar het vet moet komen. Begin gewoon met 2 blokken als die gesmolten zijn kijk je of het al tot de lijn komt zo niet doe je er nog 1 bij. En je moet inderdaad gewoon de pan aanzetten en de blokken erin doen.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Ossewit en reuzel is heel lang houdbaar omdat dit vet betreft. Koel bewaren is niet nodig. Invriezen kan, maar hoeft niet. We hanteren 12 maanden houdbaarheid op het etiket.
Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.
Verwarm de frituur tot 150 ºC, bak de friet 5 minuten voor. Laat de frieten hierna uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier) en afkoelen. Verwarm de frituur vervolgens tot 190 ºC. Bak de frieten 4 minuten tot ze mooi bruin zien.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Het frituurvet op basis van rundvet zorgt voor een authentieke smaak en ultiem knapperig resultaat. Voor de gebruiker die een authentieke smaak wil geven aan frites en snacks, is er geen beter frituurvet dan Ossewit®. Het frituurvet van Ossewit® heeft een hoge hittebestendigheid, bakt extra krokant en niet-vettig.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Aardappelproducent LambWeston heeft een 'frietcup' ontwikkeld met daarin friet met extra zetmeel. Dit moet tegengaan dat je frietjes 'om mee te nemen' bij thuiskomst slap en koud zijn.
Deze inhoud (uitgedrukt in liters) geeft immers alleen aan hoeveel olie of vet er in de friteuse past. Heel globaal gezien mag je per persoon vaak één liter olie rekenen.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Voor een doorsnee portie weeg je 250 gram ongebakken frietjes af per persoon. Dat is dus opnieuw een kilo voor vier personen.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.