Tomaten heb je in vele kleuren en soorten. De meeste soorten tomatenplanten klimmen omhoog, maar er zijn ook struiktomaten die zoals de naam al zegt meer als een soort struik groeien. Alle soorten tomaten zijn geschikt om zelf te kweken.
Pomodoro, de 'gouden appel' van de Italiaanse keuken heeft, over het algemeen, een vollere en zoetere smaak dan de Nederlandse variant. Hij is ovaal van vorm en wordt ook wel 'roma' genoemd. Heerlijk als basis voor sauzen, soepen, salades en perfect om te drogen in de oven.
Kumato tomaten
Net als de coeur de boeuf tomaat rijpt de Kumato tomaat van binnenuit. Deze mini-tomaatjes zijn lekker zoet, bevat veel vocht maar heeft ook een stevige structuur.
Zaaien: Vanaf maart tot en met mei kun je tomaten voorzaaien in een zaaibakje in huis of in de kas. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van biologische potgrond of zaai- en stekgrond. Ontkiemen: Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer tien dagen.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.
1 - Zasweet. Een gewone ronde cherrytomaat, met een fantastische smaak. Dit cherrytomaten soort behoort tot de best smakende tomatenrassen die er bestaan. Hij is heerlijk sappig en heeft een bijzondere bloemige zoete smaak.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
Roze tomaten
Ze hebben een zachtroze gloed en zijn zeer smaakvol. Ze zijn vaak zelfs lekkerder dan een rode tomaat, soepel en zacht van smaak. In Japan hebben ze al 100 jaar een voorkeur voor roze tomaten vanwege die lekkere smaak en structuur. Je zou ze misschien zelfs de Rolls Royce onder de tomaten kunnen noemen.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Tomaten zijn zelfbestuivers: het stuifmeel moet op de stamper vallen voor een bevruchting. Enkel bevruchte bloemen zullen tomaten geven. Bevruchting zal pas plaatsvinden als de temperatuur boven de 18 graden is. Buiten: dit gebeurt automatisch door de wind.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
De Delicious is de houder van het wereldrecord grootste tomaat ter wereld! Het record staat op zo'n 3,5 kilo! Het gemiddelde gewicht van de tomaat is 500 gram.
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades. Waar komt de romatomaat vandaan: Vroeger uit Frankrijk, maar nu worden ze overal geteeld.
Tot het zover is adviseert hij consumenten om de tomaten te kopen bij kleine telers op boerenmarkten, die andere soorten kweken en de vruchten langer aan de plant laten hangen. Of de kleinere soorten te kopen, die ook meer suiker bevatten.
Honingtomaten is dus de merknaam voor de allerbeste Piccolo's, ongeveer 20% van de totale productie van het 18 ha grote bedrijf. In het begin van de teelt smaken de eerste trossen nog niet zo goed, maar zodra de smaak een bepaald niveau bereikt breekt het Honingtomatenseizoen aan.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Geef meststoffen om aromatische tomaten te krijgen
Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.
Hij leeft een seizoen. Als je hem uitgraaft, kan je hem op een lichte warme plaats wel overwinteren. Hij zal dan echter lang en dun uitgroeien (Etoilleren). Mocht je hem tot het voorjaar in leven weten te houden dan kan hij de tuin in geplant worden.