Iemand die met onbeperkte macht regeert. Wordt ook wel dictator genoemd.
Dictator = Iemand die met onbeperkte macht regeert. Wordt ook wel alleenheerser genoemd.
Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.
Het despotisme (Grieks δεσποτία, van δεσπότης - heerser) is een regeringsvorm waarbij één persoon (de despoot) of een kleine groep personen absolute macht heeft, die naar willekeur kan worden toegepast. Het gaat hierbij dus om een autocratie, oligarchie, tirannie of dictatuur.
Tiranniek = 1) Als een tiran handelende 2) Despotisch 3) dictatoriaal 4) Gewelddadig onderdrukkend 5) Heerszuchtig 6) Onderdrukkend 7) Overheersend 8) Willekeurig 9) Willekeurig heersend 10) Willekeurig wreed 11) Wreed 12) Wreedaardig...
Titus Larcius werd volgens de traditie als eerste tot dictator uitgeroepen. Hij moest Rome beschermen omdat er een oorlog met naburige volken dreigde.
De Pruisische koning Frederik de Grote wordt beschouwd als een voorbeeld van een verlicht absoluut vorst. Aan hem wordt de uitspraak toegeschreven “Alles voor het volk, maar niets door het volk”. Deze uitspraak wordt vaak gebruikt om te laten zien dat 'verlichte' vorsten niet alle ideeën van de Verlichting overnamen.
Kenmerkend voor het verlicht absolutisme is de leus 'alles voor het volk, niks door het volk'. Dit betekent dat de verlichte vorst zich inzette voor het algemeen belang en het volk meer vrijheid gaf, maar geen inspraak. Een voorbeeld van een verlicht vorst uit de 18e eeuw is koning Frederik de Grote van Pruisen.
Koning Willem I regeert als een verlicht absolutistisch vorst: hij bepaalt het beleid, neemt besluiten en is verantwoordelijk voor de financiën, en hij benoemt en ontslaat de ministers. Die ministers zijn alleen aan hem verantwoording schuldig en zijn in feite 'ambtenaren'.
Ook dictaturen, waarin meestal één leider het voor het zeggen heeft, worden vaak autocratieën genoemd, zij het dat 'dictatuur' een iets zwaardere term is. De aristocratie of oligarchie lijkt enigszins op een autocratie, maar daar wordt de macht door meerdere mensen uitgeoefend, echter wel een zeer gering aantal.
Autoritarisme is een staatsvorm gebaseerd op ondergeschiktheid tegenover de staat, waarbij er ingeperkte mogelijkheid is om oppositie te vormen en de uitvoerende macht op wetmatige manier te contesteren.
Autocratie: een persoon heeft het voor het zeggen
In een autocratie heeft slechts één persoon alle macht (autos betekent 'zelf', denk maar aan autonoom). Klassieke koningen waren autocraten: hun wil was wet.
Monarchie, aristocratie, oligarchie, tirannie en democratie; een hele mond vol. Allerlei bestuursvormen die in de geschiedenis veelvuldig zijn voorgekomen.
de dictator
(m.) Verbuigingen: dictatoren, dictators (meerv.) 1) iemand die gedurende een periode in een bepaald gebied alle macht heeft en een autoritair regime voert; iemand die een dictatuur leidt 2) iemand die belust is op mach...
De bekendste filosofen onder hen waren Charles Montesquieu (1689-1755), Voltaire (1694-1778), Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) en de redacteuren van de Encyclopédie Denis Diderot (1713-1784) en Jean le Rond d'Alembert (1717-1783).
Verlicht denken moest een einde maken aan dingen zoals bijgeloof. Kennis en verstand moesten belangrijker worden dan dingen als tradities en geloof. En om de ideale samenleving te bereiken moest iedereen vrij en gelijk zijn. Verlichte ideeën waren vaak revolutionair.
Durf te denken! De Verlichting was een periode waarin gestreefd werd naar meer licht in de duisternis, dat wil zeggen: meer kennis, meer geluk. Het was een Europese beweging die zich vanaf 1670 vanuit Nederland en Engeland gedurende de achttiende eeuw verspreidde over de rest van Europa.
verlicht bijv. naamw. Uitspraak: [vər'lɪxt] 1) goed zichtbaar doordat er licht op valt Voorbeeld: `Kijk goed uit, want het tuinpad is niet verlicht. ` 2) met vernieuwende denkbeelden en zonder vooroordelen Voorbeeld: `een verlic...
De verlichtingsidealen stonden haaks op de slavernij en droegen bij tot de uiteindelijke afschaffing ervan. Ze beïnvloedden de Franse Revolutie in 1789 indirect, omdat de aanhangers eerder optimisten waren die geloofden in geleidelijke hervorming, niet in revolutie.
Later in de 18e eeuw werd Parijs het centrum van de Verlichting, mede dankzij denkers als Montesquieu en Voltaire. Tijdens de Verlichting kwamen er nieuwe ideeën over hoe de ideale samenleving eruit zou moeten zien. Vrijheid en gelijkheid waren de belangrijkste speerpunten om een ideale samenleving te kunnen bereiken.
Wie was Benito Mussolini? Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 minister-president - en al snel dictator - van Italië. Hij installeerde het fascisme, een extreme vorm van nationalisme. Zijn bijnaam was Il Duce (de leider).
Spaanse Staat (Spanje): 1936-1975, onder Francisco Franco. Somalië: 1969-1991, onder Generaal-Majoor Siad Barre. Sergeantencoup (Suriname): 1980-1988, onder Desi Bouterse. Turkije: 1960-1966, onder Cemal Gürsel en Cevdet Sunay, 1971-1980 onder İhsan Sabri Çağlayangil en Fahri Korutürk, 1980-1989 onder Kenan Evren.
Een laatste opvallend kenmerk is dat dictaturen vaak problemen hebben met de opvolging. Daar de dictatuur in feite een irreguliere regeringsvorm is die sterk afhankelijk is van één persoon, zijn er maar weinig dictaturen die hun stichter lang overleven.