Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen vaak je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen een bloemetje mee, wat eigenlijk altijd goed is.
Wat draag je naar de condoleance? Als het gaat om een uitvaart of condoleance kiezen mensen al snel voor donkere kleuren, zoals zwart, grijs en donkerblauw. Donkere kleuren staan traditioneel bekend als een teken van respect, onder andere om de focus op de overledene te houden.
Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt.
Eén van de populairste bloemkeuzes voor een uitvaart. Lelies staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene. Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid. Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld.
Traditionele teksten
Voorbeelden van een aantal veelgebruikte korte condoleance teksten om sterkte te wensen bij een overlijden. Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Zo kunt u kiezen om een nette rok, jurk of pantalon te dragen. Ook een blouse is zeer gepast tijdens een uitvaart. Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt.
In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.
Overlijden en uitvaart in Nederland
Een uitvaart moet uiterlijk de zesde werkdag na de dag van het overlijden (die telt dus niet mee) plaatsvinden. Het weekend en feestdagen tellen niet als werkdagen. Een uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Indien de uitvaart niet zo formeel is kunt u er ook voor kiezen om een nette trui in een donkere kleur te dragen met daaronder een donkere broek. Het dragen van een spijkerbroek is niet gebruikelijk. Voor de schoenen is het gepast als u kiest voor nette donkere (leren) schoenen en geen sneakers.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
7 rozen = Ik ben gek op je. 9 rozen = Eeuwige liefde. 10 rozen = Je bent perfect.
Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
De kleur van de huid verdonkert ook. Ongeveer een week na de intreding van de dood beginnen gassen, die door bacteriële en chemische processen worden geproduceerd, opzwelling van het lichaam te veroorzaken.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.