Eelt op de voeten heeft een beschermende functie en ontstaat als reactie op wrijving en druk. Een dunne laag eelt is normaal en helpt tegen irritatie.
Eelt verwijderen door de pedicure
Het is aan te raden om overtollig eelt regelmatig weg te (laten) halen, anders kom je terecht in een vicieuze cirkel: meer eelt geeft alleen maar meer druk op dezelfde plek, wat weer extra eeltvorming tot gevolg heeft. Na verloop van tijd kan er dan een pijnlijke likdoorn ontstaan.
Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid). De huid voelt hier harder en ruwer aan. Een beetje eelt is goed, het is een natuurlijke bescherming van de huid. Hierdoor heb je minder kans op beschadiging van de huid en loop je lekkerder op blote voeten.
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder.
Klachten pijnlijk eelt op de voet
Eelt kan dermate veel druk geven op de onderliggende huid dat er een wond ontstaat. Zo'n wond is aan de buitenkant vaak niet goed te zien, maar wordt pas zichtbaar als het eelt is verwijderd. Een te dikke eeltlaag kan openbarsten met als gevolg een wond in de huid (fissur).
Maak het eelt eerst zachter door een voetenbad te nemen (eventueel met baking soda) of het door het aanbrengen van een eeltverweker. Dit zorgt ervoor dat de huid makkelijker te verwijderen is met een puimsteen, vijl of rasp. Zorg er wel voor dat de huid weer droog is als je gaat beginnen.
Eelt op de voeten heeft een beschermende functie en ontstaat als reactie op wrijving en druk. Een dunne laag eelt is normaal en helpt tegen irritatie. Echter, te veel eelt kan ongemak veroorzaken. Regelmatig verzorgen en hydrateren van de voeten is belangrijk voor een gezonde balans tussen bescherming en comfort.
Weg met eelt
Maak het eelt van je voeten zacht door een voetbadje te nemen met wat olie er in. Heb je daar geen geduld voor (dat heb ik in ieder geval niet) breng dan 's nachts een dikke laag vaseline, lanette crème, shea butter of jojaba-olie aan op het eelt. Bij voorkeur als de huid van je voeten nog wat vochtig is.
De eeltplekken zijn erg dik en stijf. Het is dus aangeraden om ze vooraf te verzachten. Dit kan worden gedaan door het getroffen gebied (meestal je hand of voet) in warm water met wat zeep te laten weken. Het toevoegen van Epsom zouten aan de dompeloplossing kan een extra effect hebben.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Verzacht het eelt op je voeten. Doe dit door je voeten 15 tot 20 minuten in een warm voetenbad te weken met wat baking soda, citroensap of azijn. Je kan ook een van de bovenstaande tools gebruiken om je voeten en het overtollige eelt zacht en soepel te maken.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
Snijden of knippen aan eelt of likdoorns kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van verkeerd gereedschap is de kans op verwondingen groot. Wanneer u veel last heeft van eelt mag u dit wel voorzichtig wegvijlen, maar een bezoek aan de pedicure is wel aan te raden.
Hoe vaak moet ik naar de pedicure? Een behandeling; elke 6 weken geeft het beste resultaat. Mensen die zeer veel eelt aanmaken gaan soms om de drie á vier weken. Heb je weinig/geen problemen aan de voeten dan is om de twee á drie maand voldoende.
NIVEA Crème Blik 150ml is de ideale verzorging voor de hele familie*. De crème hydrateert de huid voor 48 uur lang en verzacht zelfs zeer droge gebieden zoals ellebogen, knieën, voeten en hielen. NIVEA Crème Blik bevat oliën van natuurlijke oorsprong**.
Bij te veel druk, bijvoorbeeld door dagelijks veel te staan tijdens je werk of door het dragen van slecht passende schoenen, ontstaat een teveel aan eelt. Te veel eelt verschijnt op de plekken waar de druk het grootst is. Je kunt dan last krijgen van likdoorns, eksterogen of hielkloven.
De Eelt crème met 30% ureum is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar (vanwege het ingrediënt ureum). Deze Eelt crème is geschikt voor de verzorging van eelt op de voeten, maar kan ook op andere plekken van het lichaam worden gebruikt, zoals ruwe ellenbogen of eeltplekjes op de handen.
Heb je last van voetschimmel, likdoorns, eelt of zweetvoeten? Neem een badje met drie scheuten azijn, drie maal per week tien minuten. Daarna zullen je voeten als het goed is genezen zijn, met een zachte huid als cadeautje. Scheelt je de kosten van een doktersbezoek èn een pedicure.
Peuteren aan de eeltpit
Vooral wanneer deze nog niet zo diep zit, is het vrij goed te doen. Maak de huid week door het nemen van een warm voetbad of ga in bad/onder de douche. De huid is veel zachter na gebruik van warm water. Peuter de eelt wat los en verwijder met je nagel of met een pincet de harde kern.
Dat doe je door een tool te gebruiken. Je moet dan de beste eeltverwijderaar van 2024 in huis halen. We hebben het voor je uitgezocht en denken dat de LifeGoods Elektrische Eelt Verwijderaar, de Scholl Velvet Smooth - Elektrische Eeltvijl en de Scholl Velvet Smooth Voetvijl Wet & Dry voor jou de beste opties zijn.
Citroen is een heerlijke opkikker voor je voeten. De vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen. Olijfolie is rijk aan vitaminen en antioxidanten. Een perfect paar voor een zomerse dag.
Baking soda verweekt eelt, waardoor je het makkelijker weg kunt halen. Ook bestrijdt het bacteriële infecties en schimmelinfecties. Droog na een minuut of tien je voeten goed af.
Als deze wrijving of druk langdurig aanhoudt, kan de huid reageren door extra lagen eeltweefsel te vormen als bescherming. Soms kan dit eeltweefsel naar binnen groeien, in plaats van naar buiten, waardoor een likdoorn ontstaat.