Het geloof staat centraal in het dagelijks leven van vrijwel alle Marokkanen. De bevolking is 98,7% moslim en gelooft dus in de islam. Er is daarnaast ook een kleine groep joden en christenen. De moslims bidden zo'n vijf keer per dag, de mannen gaan meestal naar de moskee om te bidden.
Uiterst vriendelijke mensen in een veelzijdige cultuur
Marokko staat bekend om haar veelzijdige en interessante cultuur welke totaal anders is dan die van Europa. Elementen als geschiedenis, het geloof en de tradities en gebruiken zijn de pilaren waarop de cultuur gevormd is.
Marokko is door deze combinatie van culturen een zowel een westers materialistische als een conservatief islamitische samenleving, waarin de verschillen tussen stad en platteland groot zijn. Op het platteland zijn tradities als vrijgevigheid en respect voor ouderen nog veel sterker geworteld dan in de steden.
Wat zijn de normen en waarden van de Marokkaanse cultuur? De Marokkaanse cultuur wordt gekenmerkt door een sterke familie- en gemeenschapsgerichtheid, waarbij de waarden van respect, eer, gastvrijheid en religieus geloof centraal staan.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Zeker als vrouw is het respectvol om je van je schouders tot aan je knieën te bedekken. Gewoon een korte broek en een shirt met mouwen is goed. Het is niet 100% gepast, maar in de toeristische steden is men intussen al veel gewoon.
Een land ontdekken betekent ook de taal leren. Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans.
Vijf maal per dag moet de moslim in gebed en spreekt dan de shahada uit. Voorafgaand aan het gebed worden eerst gezicht, voeten en armen gereinigd. Het ritueel van het bidden, de salat, is de tweede pilaar. Vanaf de minaret wordt aangekondigd wanneer het tijd is voor de salat.
Hoe je afdingt is natuurlijk helemaal aan jou maar het is normaal om met het eerste tegenbod 1/3 van de vraagprijs te noemen. Vaak kan je minimaal de helft van de vraagprijs afhalen. Met humor onderhandelen is de beste manier om veel van de prijs af te krijgen.
In de Marokkaanse eetcultuur is het de gewoonte om met de hand uit één schotel te eten. Men eet totdat men verzadigd is. De warme middagmaaltijd bestaat vaak uit een groentestoofpot (tajine), aangevuld met brood of couscous en een salade. De groentestoofpot wordt in een aardewerken schotel bereid, óók tajine genoemd.
Eten in Marokko: Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat.
Ruim zeventig procent van de Marokkaanse bevolking identificeert zich als Arabier. Zij spreken het Marokkaanse dialect van het Arabisch en leven met de Arabische cultuur. De overige dertig procent zijn niet-gearabiseerde Berbers, die cultureel gezien Berbers zijn en vaak naast het Arabisch nog een Berbertaal spreken.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
U groet een vriend. In dit geval begint de begroeting in het Marokkaans met vier zoenen. De hand van de andere persoon houdt u ondertussen vast. Het kan zijn dat twee mannen of vrouwen vervolgens gemakkelijk een kwartier praten, terwijl u nog steeds elkaars handen vasthoudt.
Voor kleding in Marokko: geen verplichtingen
Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
De huidige koning is sinds juli 1999 Mohammed VI die zijn vader, koning Hassan II, opvolgde na diens overlijden. De huidige premier is Aziz Akhannouch (sinds oktober 2021).
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
sorry (interjection): آسِف(en) expression of regret or sorrow., آسِفَة(en) expression of regret or sorrow., أَنَا آسِف(en) expression of regret or sorrow., أَنَا آسِفَة
Na'am (ja) en la (nee) zijn de basiswoorden, die, vergezeld door een glimlach, elke reiziger door hun dagelijkse injteracties heen helpen.
'Dankjewel' of 'Dank u' zeg je in het Marokkaans Arabisch als 'Shokran' (vertaling).
Het aanhouden van een buffer in een alternatieve valuta is in Marokko zeker aan te raden. Grote valuta's als Amerikaanse dollars en euro's worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta's ook als betaalmiddel geaccepteerd.
(Marokkaans voor eet smakelijk) Na zeven keer in 't Huys te Krooswijck vond dit keer de door Crooswijker Youssef El Hachioui georganiseerde Iftar-maaltijd voor het eerst plaats in De Nieuwe Branding; het Huis van de Wijk in de Isaac Hubertstraat.