De agglomeratie van Den Haag heeft meer dan een miljoen inwoners. Hier horen ook voorsteden bij zoals Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam, Zoetermeer en Voorburg, maar ook de stad Delft en het Westland. De regering van Nederland zit in Den Haag.
Agglomeraties in Nederland
De grootste agglomeraties zijn: Amsterdam (Stadsregio Amsterdam; met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen, Weesp, Zaanstad en Haarlemmermeer), ca. 1.500.000 inwoners. Deze stadsregio maakt op zijn beurt deel uit van de zogenaamde Metropoolregio Amsterdam.
De agglomeratie (Amsterdam met randgemeenten, zie ROA) telt zo'n 1,4 miljoen inwoners. De gehele stedelijke regio heeft naar schatting ruim 2 miljoen inwoners.
Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
Den Haag kreeg in 1806 van koning Lodewijk Napoleon en in 1810 van keizer Napoleon Bonaparte de eretitel stad. Dit gaf toen geen bijzondere rechten meer, want het stadsrecht was al in 1798 tijdens de Bataafse Republiek afgeschaft.
Als je Amsterdam vanuit de lucht bekijkt, lopen Zaanstad, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht en Amstelveen in elkaar over. Dat aaneengesloten stadsgebied noemen we de agglomeratie.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
Stadsgewest/agglomeratie Utrecht
Over het algemeen worden de volgende plaatsen gerekend onder de agglomeratie in ruimere zin. Wegens de grotere afstand tot de fysieke stadsgrenzen van de stad Utrecht zijn een aantal kernen van de gemeenten De Bilt en Zeist niet meegerekend. Totaal: 699.946 inwoners.
De agglomeratie van Den Haag heeft meer dan een miljoen inwoners. Hier horen ook voorsteden bij zoals Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam, Zoetermeer en Voorburg, maar ook de stad Delft en het Westland.
Die Haghe ('het omheinde') ontstond toen Floris IV (1210-1234) in deze beboste streek een jachthuis liet bouwen. Pas veel later – begin zeventiende eeuw – dook de deftigere naam 's-Gravenhage op, die beter paste bij de status van de residentie én bij de pogingen om Den Haag als stad erkend te krijgen.
Den Haag is niet alleen de woon- en werkplek van de koning. Het is ook een koninklijke stad met allure dankzij de vele historische monumenten, woon– en werkpaleizen, koninklijke routes en koetsen. De Koninklijke Familie kun je zomaar tegenkomen op straat of in één van 'hun' winkeltjes.
Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Volgens de meeste recente cijfers telt Vlaanderen 12 stadsgewesten: Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge, Kortrijk, Mechelen, Hasselt, Oostende, Genk, Sint-Niklaas, Turnhout en Roeselare.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.