Wat zijn de gronden voor een OTS?

Gronden voor OTS
  • Een minderjarige groeit als zodanig op dat hij in zijn ontwikkeling ernstig wordt bedreigd;
  • De zorg die nodig is om deze bedreiging weg te nemen wordt door de ouders niet of onvoldoende geaccepteerd;

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pro-deo-advocaten.com

Hoe krijg je een OTS?

Loopt uw kind onmiddellijk gevaar binnen uw gezin, dan moet uw kind snel uit huis worden geplaatst. De kinderrechter kan dan op verzoek van de raad een voorlopige ots uitspreken. De kinderrechter machtigt een gecertificeerde instelling om het kind uit huis te plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kun je doen als een OTS niet werkt?

Wat gebeurt er als OTS niet werkt? Jeugdzorg kan de rechter telkens verzoeken om de OTS met een jaar te verlengen. Als u het als ouder niet eens bent met deze verlenging, dan kunt u hiertegen in verweer gaan bij de rechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pro-deo-advocaten.com

Wat zijn je rechten bij een OTS?

Tijdens de OTS houdt u het ouderlijk gezag over uw kind. Dit betekent dat u nog steeds het recht en de plicht heeft om uw kind op te voeden en te verzorgen. De gezinsvoogd geeft u begeleiding en opdrachten. Daardoor heeft u minder te zeggen over uw kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat is het nut van OTS?

Het doel van ondertoezichtstelling is dat u na een tijd weer zelf verantwoordelijk bent voor de opvoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

JBRR - Wat is een maatregel Onder Toezicht Stelling?

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je van een OTS af?

Als de jeugdhulporganisatie vindt dat de OTS niet eerder kan worden opgeheven, maar u als ouder of verzorger vindt van wel, dan kunt u opheffing van de OTS aan de kinderrechter vragen. Een kind van 12 tot 18 jaar mag dit ook vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wie heeft het gezag bij een OTS?

Bij een OTS behouden beide ouders het ouderlijk gezag. Zij zijn wel verplicht om de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen. De gezinsvoogd krijgt zelf geen gezag over het kind waarop hij toeziet. Daarin verschilt een gezinsvoogd van een voogd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Hoe verloopt een OTS?

Als de kinderrechter een OTS uitspreekt, krijgt u van een professionele organisatie een jeugdbeschermer (gezinsvoogd). De OTS is tijdelijk: deze duurt maximaal 12 maanden.De OTS kan daarna steeds verlengd worden met maximaal 12 maanden, alleen als de problemen in uw gezin onvoldoende zijn opgelost.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe eindigt een OTS?

In eerste instantie is dat maximaal 12 maanden. Daarna kan de rechter de maatregel verlengen. Dat kan telkens met maximaal 12 maanden. Als een kind 18 jaar wordt, is een ondertoezichtstelling niet meer mogelijk en eindigt deze automatisch.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op savejeugdbescherming.nl

Wat kost een OTS per jaar?

Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar. Wanneer de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots (meermaals) worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kro-ncrv.nl

Kun je OTS weigeren?

Werkt een gezagdragend ouder onvoldoende mee, dan kan een gezinsvoogd een schriftelijke aanwijzing geven. Wordt een aanwijzing niet nageleefd door de ouders, dan moet de GI weer naar de rechter om de schriftelijke aanwijzing te laten bekrachtigen. Ook kan de GI de rechter verzoeken een dwangmiddel op te leggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vechtscheidingshulp.nl

Hebben ouders nog gezag bij OTS?

Ondertoezichtstelling (OTS)

De jongere komt daarmee onder toezicht te staan van een gecertificeerde instelling. Een jeugdbeschermer van de gecertificeerde instelling adviseert ouders over de opvoeding. Diegene kan ook jeugdhulp inzetten. Bij een OTS houden ouders het gezag over hun kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wat is het verschil tussen OTS en voogdij?

Bij een OTS ligt het gezag bij de ouders, maar dat is meestal wel beperkt. De gezinsvoogd neemt samen met de ouders de beslissingen, maar de gezinsvoogd kan ook beslissingen nemen als de ouders het daar niet mee eens zijn. Een voogd heeft ook het gezag over een kind. De ouders hebben dan geen gezag meer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pleegzorg.nl

Wie mag OTS aanvragen?

aanvragen. Mensen die dit wel kunnen zijn de ouders van het kind, iemand anders die het kind verzorgt en opvoedt, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie*. Deze mensen kunnen bij de kinderrechter een verzoek voor O.T.S. indienen, waarna de kinderrechter een onderzoek zal laten verrichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderschap-psychiatrie.nl

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Kan jeugdzorg mijn kind afnemen?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn. Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Kunnen ouders zelf OTS aanvragen?

Ja, het is mogelijk om als ouder een verzoek te doen aan de rechter om je kind onder toezicht te laten stellen. Dit volgt uit art. 1:255 lid 2 BW. Echter, het verzoek door een ouder wordt pas in behandeling genomen door de rechter als de Raad voor de Kinderbescherming niet tot indiening van het verzoek overgaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vechtscheidingshulp.nl

Kan uithuisplaatsing zonder ondertoezichtstelling?

Een uithuisplaatsing is er om u te helpen uw kind(eren) veilig te laten opgroeien. Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe lang duurt een zitting OTS?

De voorlopige ondertoezichtstelling mag maximaal drie maanden duren. Als de kinderrechter bepaalt dat een voorlopige ondertoezichtstelling nodig is, krijgt de minderjarige direct een gezinsvoogd. In die periode onderzoekt de raadsonderzoeker de situatie thuis en onderzoekt deze welke hulp er nodig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ots-desk.nl

Wat is het verschil tussen OTS en Vots?

De voorlopige ondertoezichtstelling, die ook wel VOTS genoemd wordt, en de doorsnee ondertoezichtstelling, die ook wel OTS genoemd wordt. Beide kinderbeschermingsmaatregelen worden in beginsel op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming door de kinderrechter over uw kind(eren) uitgesproken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdzorgenkinderbescherming.nl

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Landelijk Meldpunt Zorg (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd)

Het Landelijk Meldpunt Zorg is onderdeel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. U kunt hier klachten en misstanden in de jeugdzorg melden. Het meldpunt geeft informatie en advies. Meer informatie: Landelijk Meldpunt Zorg - klacht over jeugdhulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Welke vragen stelt Raad van kinderbescherming?

De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Wat doet een voogd bij OTS?

Wanneer er zorgen zijn over (de verzorging of opvoeding van) de kinderen, kunt u te maken krijgen met een kinderbeschermingsmaatregel, zoals een ondertoezichtstelling. Als de rechter een ondertoezichtstelling uitspreekt, krijgt u een gezinsvoogd toegewezen vanuit een gecertificeerde instelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ots-desk.nl

Wat verdient gezinsvoogd?

Als gezinsvoogd verdien je een bruto maandsalaris van ongeveer € 2.720,- exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.Je salaris loopt maximaal op tot €4.095,- per maand. Daarnaast mag je rekenen op een vergoeding voor onregelmatige diensten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op youchooz.nl

Met wie werkt een gezinsvoogd samen?

Je werkt direct met ouders en kinderen samen en bent bereid om ze passende adviezen en ondersteuning te bieden. Als gezinsvoogd krijg je te maken met moeilijke situaties en met probleemkinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.indeed.com

Populaire vragen