Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
Kwetsbare groepen
Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze wel veilig gegeten worden.
Het smaakt erg goed in visgerechten en door je salade vind ik ook een aanrader. Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.
AH Milde kiemgroente bestellen | ah.nl.
Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen
Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen.
Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.
Tuinkers kiemgroente is een bekende spruitgroente waarvan zowel de kiemspruit als de jonge blaadjes gegeten kunnen worden. Tuinkers bevat mosterdolie en smaakt heerlijk in salades en op brood. Voor het kweken van de kiemgroente hebben wij een heel geschikt kiemschaaltje in ons assortiment.
Zo kunnen ze op een soepje, door een salade, als garnering bij vis- en vleesgerechten, bij een wokmaaltijd, op een broodje met vleeswaren, kaas, op hummus, kruidenboter, in een smoothie of eet ze als snack door ze te roosteren. Kiemen zijn zo makkelijk.
Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water. Bewaar de kiemgroente in de koelkast (4°C). Verhit de kiemgroente: even onderdompelen in kokend water (5 seconden) of mee wokken met de maaltijd.
Alfalfa is de Nederlandse naam van de spruitgroente Luzerne. De naam Al-fal-fa komt uit het Arabisch en betekent 'vader van alle voedsel' of het 'beste voedsel'. Alfalfa is opvallend rijk aan calcium. Daarbij is het een heerlijk frisse groente.
Vergeleken met ander voeders is Luzerne een natuurlijk gezond krachtvoer met één van de beste bronnen van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Luzerne is ook goed te gebruiken als aanvullend voer voor zwakke en herstellende dieren, omdat het licht verteerbaar is. Van oorsprong komt de plant uit Perzië.
Gebruik alfalfa in de geschiedenis
In China werd in de 6e eeuw voor Christus alfalfa gebruikt als medicijn tegen spijsverteringsziekten en nierstenen. In de ayurveda, de Indiase geneeskunde, schrijft men alfalfa al eeuwenlang voor tegen vochtopeenhopingen en artritis.
Je kunt alfalfa ook rauw eten, maar er bestaat een risico dat het besmet is (net als taugé) met verschillende bacteriën, bijvoorbeeld salmonella. Was alfalfa dus goed voor gebruik!
Paksoi is een superslanke bladgroente, per 100 gram bevat hij slechts 14 calorieën! Zowel de stengels als de bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.