Erop is dan een voornaamwoordelijk bijwoord dat we kunnen vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel op en een naamwoord. Na erop kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen. De dat-zin of de beknopte bijzin heeft in zulke zinnen dezelfde functie als een naamwoord.
Andere voorbeelden van voorzetsels zijn: aan, achter, bij, binnen, boven, buiten, dankzij, door, gedurende, in, langs, naar, nabij, om, omstreeks, over, per, qua, rond, sinds, te, tegen, tegenover, tot, tussen, uit, van, vanaf, vanuit, via, volgens, voorbij, wegens, zonder.
Het is dus erop, en bijvoorbeeld ook eraan, erbij, erbuiten, erdoor, erin, erover, eruit en ervan. Een makkelijke regel zonder uitzonderingen. Sterker nog, de regel geldt ook als het tweede deel geen voorzetsel is, maar een bijwoord. Ook woorden als erheen, eronderdoor en ertoe schrijf je dus altijd aan elkaar.
erop vooruitgaan (= in een betere toestand verkeren, sterker worden): Ondanks de crisis is dat bedrijf erop vooruitgegaan.
Wat is juist: eropaf komen, erop af komen of erop afkomen? Erop afkomen is juist. Afkomen (op) ('naar iets toe gaan, erdoor aangelokt worden') is een samengesteld werkwoord. De woordenboeken en spellinglijsten vermelden het eensgezind als één woord.
We schrijven ervoor aan elkaar als het een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord.
als … en valt dit voorzetsel buiten de structuur van de nevenschikking.
We schrijven erop aan in twee woorden als aan deel uitmaakt van een afzonderlijk zinsdeel. Erop is dan een voornaamwoordelijk bijwoord dat we kunnen vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel op en een naamwoord.
Inkomensraming 2023: Intensieve veehouder gaat erop vooruit, grondgebonden landbouw krijgt minder. Het gemiddelde inkomen voor boeren in Nederland zal voor 2023 112.000 euro zijn. Dat is net wat lager dan het jaar ervoor, maar fors hoger dan het langjarig gemiddelde. Maar de verschillen tussen sectoren zijn groot.
Vrijwel alle werkende Nederlanders gaan er volgend jaar op vooruit. Dankzij belastingvoordelen houden zij netto meer over. Voor iemand die een modaal salaris verdient, betekent dit maandelijks een plus van 79,17 euro op het loonstrookje.
Erop is dan een voornaamwoordelijk bijwoord dat we kunnen vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel op en een naamwoord.
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Als je het door “zijn” kunt vervangen, is het jouw (bezittelijk voornaamwoord). Als je het door “hem” kunt vervangen, is het jou (persoonlijk voornaamwoord). In dit geval kun je wel zeggen “bij hem thuis”, maar niet “bij zijn thuis”, dus moet het “jou” zijn.
Altijd na de voorzetsels aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, außer en gegenüber.Soms na de voorzetsels an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen. Achter deze voorzetsels gaat een derde naamval als u 'waar?'
Een aantal werkwoorden of werkwoordelijke uitdrukkingen wordt verbonden met een zogenaamd vast voorzetsel, bijvoorbeeld: belang hechten aan, grenzen aan, afrekenen met, snakken naar, wachten op, bestand zijn tegen.
De achtergeplaatste voorzetsels terug en geleden duiden beide aan dat de genoemde tijd verstreken is sinds een bepaalde gebeurtenis. Zes jaar terug (geleden) werd Michael veroordeeld betekent dus dat er zes jaar verstreken zijn sinds Michael werd veroordeeld.
Het Nibud sprak na Prinsjesdag van een koopkrachtstijging van gemiddeld 2,3 procent. Afhankelijk van de gezinssituatie kan dat variëren van -4,3 tot 6,9 procent. Voor die berekening ging het Nibud uit van een loonstijging van 5,2 procent (inclusief cao-verhogingen) en een verwachtte prijsstijging van 3,6 procent.
Modaal inkomen in Nederland
Nog even het bruto en netto gemiddelde inkomen in Nederland: Jan Modaal verdient 40.000* euro bruto per jaar. Dat is 3.333 per maand. Netto maakt dat ongeveer: 32.164* per jaar en 2.680 per maand.
De maatregelen in het Belastingplan 2024 hebben effect op mensen in loondienst en op gepensioneerden. Zij betalen in 2024 minder belasting over hun inkomen en houden meer over. Ook mensen met een hoger inkomen gaan er in 2024 op vooruit.
Eraan toekomen is juist. Toe maakt deel uit van het werkwoord toekomen. Aan vormt een geheel met er. Eraan verwijst naar iets in de context, bijvoorbeeld 'aan een klus (toekomen)'.
Weleens en wel eens zijn allebei correct in de betekenissen 'soms', 'ooit, wel een keer', 'heel graag'. Een kleine vonk ontsteekt weleens / wel eens een grote brand. Iedereen heeft weleens / wel eens wat gestolen.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal. Tijdig is een formeler woord. We kunnen veel schade voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Voorzetsels zijn woorden als aan, in, op, uit en voor. Ze vormen meestal het begin van een woordgroep: aan de muur, in de kast, op donderdag, uit gewoonte, voor jou, enz.
In sommige gevallen ontstaat een fout doordat een ander woord als voorzetsel lijkt te worden gebruikt. In voorbeeld (10) bijvoorbeeld, lijkt 'voorafgaand' als voorzetsel te zijn gebruikt, doordat hier het echte voorzetsel 'aan' ontbreekt: 'Voorafgaand aan het interview'.
Als achter in gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. In is dan een voorzetsel en achter een bijwoord bij dat voorzetsel. Je wandelschoenen liggen achter in de auto.