Op het moment dat een omgevingsvergunning op basis van onjuiste of onvolledige opgave van gegevens is verleend, of niet volgens de verleende vergunning wordt gehandeld kan de gemeente de vergunning intrekken.
De gemeente kan zoals reeds al is besproken een vergunning intrekken. Maar hoeft dit niet te doen. Als er geen concrete aanleiding voor is is de praktijk dat een vergunning niet snel wordt ingetrokken.
Intrekking van een besluit door de overheid
Intrekking van een besluit of intrekking van een vergunning door de overheid is mogelijk. Maar er dient wel een goede grond voor intrekking van een vergunning te zijn. Ook kan de een bestuursorgaan een besluit gedeeltelijk intrekken.
Het bevoegd gezag kan de omgevingsvergunning ambtshalve (deels) intrekken. De gronden hiervoor staan in artikel 2.33 en artikel 3.23 Wabo. Het kan bijvoorbeeld gaan om het intrekken van een vergunning die van rechtswege is verleend, indien die activiteit ernstige gevolgen voor het milieu heeft.
Vergunningaanvragen intrekken in het Omgevingsloket
Als een initiatiefnemer een aanvraag intrekt, wordt de hele aanvraag uit het loket verwijderd. Ook stopt de verdere behandeling van de aanvraag bij de organisatie waar die is ingediend.
Een omgevingsvergunning vervalt onder meer als niet binnen de 2 jaar met de uitvoering van de vergunde handelingen wordt gestart (artikel 99 §1 lid 1, 1° OVD). Deze vervaltermijn is erop voorzien bouwheren aan te sporen (spoedig) met hun vergunde werken te beginnen.
Het bevoegd gezag kan een beschikking geheel of gedeeltelijk intrekken als in strijd met die beschikking of met de voor de activiteit waarvoor de beschikking is gegeven, geldende regels is of wordt gehandeld.
Wanneer de vergunningverlenende overheid een aanvraag weigert, kan tegen die weigeringsbeslissing doorgaans beroep ingesteld worden. In de eerste plaats kan een administratief beroep ingesteld worden bij de hogere overheid.
Gemeente of provincie verantwoordelijk
De omgevingsdienst mag dan in opdracht van de gemeente of provincie: vergunningen verlenen; toezicht houden; handhaven.
Een omgevingsvergunning is onherroepelijk als er 6 weken na bekendmaking van de vergunning geen bezwaar is ingediend. Na deze 6 weken is de bezwaar- en beroepstermijn afgelopen en kan er geen bezwaar meer worden gemaakt tegen het genomen besluit.
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen.
Stuur formulier ingebrekestelling naar overheidsorganisatie
Dit kan op de volgende manier: download het formulier ingebrekestelling;print de brief uit en vul de gegevens in;stuur de brief naar de overheidsinstantie waar de aanvraag of het bezwaarschrift in behandeling is.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.
U kunt bezwaren schriftelijk indienen of mondeling meedelen. Er zijn geen echte vormvereisten of speciale formulieren voor schriftelijke bezwaren. Het bezwaar moet wel ondertekend zijn en de naam van de afzender vermelden. Bij mondelinge bezwaren zal de ambtenaar het bezwaar meestal noteren en laten ondertekenen.
Uit de analogie tussen bestemmingsplan en omgevingsvergunning kan worden afgeleid dat een omgevingsvergunning kan worden geweigerd indien op het betreffende moment nog geen planschadeverhaalsovereenkomst is gesloten, op de grond dat de uitvoerbaarheid van de vergunning op het moment van besluitvorming niet verzekerd is ...
De vergunninghouder is niet per definitie degene aan wie de vergunning ooit is verleend (de persoon of de onderneming op wiens naam de vergunning is aangevraagd). Met degene die het project uitvoert, is bedoeld degene die voor die uitvoering verantwoordelijk is. Meestal is dit de eigenaar of opdrachtgever.
Wie beslist over de vergunningaanvraag? Het bestuursorgaan dat gerechtigd is om de vergunning te verlenen, wordt ook wel bevoegd gezag genoemd. Voor elke omgevingsvergunning bestaat er slechts één bevoegd gezag. Deze beslist op elke aanvraag die betrekking heeft op het vergunningplichtige project.
Om jouw bouwvergunning te laten keuren moet je hem digitaal indienen via het Omgevingsloket. Dat is voor heel Nederland hetzelfde. Jouw aanvraag wordt via dit digitale loket doorgezet naar jouw lokale gemeenteambtenaren. Zij informeren je binnen 8 weken over het genomen besluit.
De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om de aanvraag van jouw bouwvergunning goed te keuren. Hierbij hebben de gemeenteambtenaren wel de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het duurt daarom maximaal 14 weken, totdat er een besluit is genomen over jouw aanvraag.
Indien u het niet eens bent met het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, kan u hiertegen cassatieberoep instellen bij de Raad van State. Let op: dit is een zeer bijzondere procedure en kan enkel indien de Raad voor Vergunningsbetwistingen de wet foutief heeft toegepast.
Dit terminologische onderscheid maakt direct duidelijk welke fase van het verkeer tussen bestuur en burger aan de orde is. Het herroepen van een primaire besluit in het besluit op bezwaar geeft aan dat de rechtsgevolgen aan het primaire besluit worden ontnomen.
Als u door een beslissing van een bestuursorgaan persoonlijk in uw belangen wordt getroffen, kunt u bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Dit is een verplichte stap voordat u eventueel naar de rechter kunt als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar.
Ja, dat kan.U kunt schriftelijk in één beroepschrift tegen meerdere beschikkingen in beroep gaan.