Fransen zijn in hun omgangsvormen, etiquette, behoorlijk beleefd. Mensen spreken elkaar vaker aan met 'U' en nette kleding is ook vaker vereist.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
De traditie van de "apéro"
Het aperitief, in de volksmond apéro genoemd, is een echte instelling in Frankrijk. Het is een ontspannen moment met familie of vrienden voor het avondeten. Het is het moment om een drankje te nuttigen terwijl je aan iets lekkers knabbelt. Het is verre van de meest onaangename Franse traditie.
De Fransen vinden het heel onbeleefd om geen hallo, gedag en merci te zeggen tegen het personeel . Als je een beleefde “hallo” overslaat, zal de winkelier je waarschijnlijk ook zo behandelen.
Deze typisch traditionele producten die iedere dag worden genuttigd in Frankrijk zijn 'du fromage', 'du vin', en 'des baguettes'. Een volledig brood halen voor het ontbijt en de lunch, is iets wat Fransen niet kennen. In Frankrijk is het namelijk de gewoonte om iedere ochtend verse 'baguettes' te halen.
De Fransen zijn gevoelig voor vroege vriendelijkheid en gebrek aan formaliteit , wat beleefdheid een belangrijke waarde maakt in Frankrijk. Het woord "Bonjour" is de hoeksteen van beleefdheid in Frankrijk. Wanneer u een winkel of klaslokaal binnenkomt of iemand begroet, zorg er dan altijd voor dat u "Bonjour" zegt, anders komt u over als onbeleefd.
In Frankrijk worden tact en indirectheid gezien als beleefd, terwijl een directe communicatiestijl juist vaak ervaren wordt als simplistisch en minder intelligent. Je Nederlandse aanpak werkt in Frankrijk dus averechts.
Achter gesloten deuren. De Fransen zijn gesloten en houden erg van hun privacy. Fransen hechten erg veel waarde aan beleefdheidsvormen en zij bespreken zelden tot nooit privé zaken met collega's of kennissen.
In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Opnemen van de telefoon
In Frankrijk neemt de telefonist(e) heel anders de telefoon op in vergelijking met Nederland. Maar je werkt bij een Nederlandse organisatie, dus neem je de telefoon op de Nederlandse manier op. Dat betekent dat je het gesprek altijd begint met een begroeting.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
Wanneer u op een Frans dinerfeestje arriveert met een fles wijn in de hand, kunt u onbewust de verkeerde boodschap afgeven. Het kan worden geïnterpreteerd als een gebrek aan vertrouwen in het vermogen van de gastheer om een geschikte wijn voor de gelegenheid te kiezen .
In Frankrijk: de middelvinger opsteken, geen "bonjour", "merci" en "au revoir" zeggen, niet je neus snuiten en in plaats daarvan snuiven (ik weet dat het in andere landen, zoals Japan, andersom is), boeren laten en mondgeluiden maken als je eet.
1 Altijd “hallo” - toujours “bonjour” !
Een beleefde formaliteit beheerst het dagelijkse leven in Parijs. Zeg “Bonjour” (hallo), “Merci” (dank u) en “au revoir” (tot ziens) wanneer u een plek verlaat. In het begin kan het behoorlijk verontrustend zijn om begroet te worden door een complete vreemdeling in de besloten ruimte van een lift.
Beleefdheid is in Frankrijk een essentieel onderdeel van de Franse cultuur . De Fransen hechten veel waarde aan het respecteren van sociale conventies en hoffelijkheid, of het nu in het dagelijkse, professionele of sociale leven is. Deze preoccupatie met beleefdheid weerspiegelt vaak het begrip "Franse savoir-vivre".
Onder Fransen (mannelijk enkelvoud: Fransman, vrouwelijk enkelvoud: Française) worden de volgende personen verstaan: bezitters van de Franse nationaliteit. de autochtone inwoners van Frankrijk en Franse emigranten en hun nakomelingen.
hygiëneMeer dan vier op tien Fransen vinden het niet nodig elke dag te douchen, zo blijkt uit een rondvraag. Om de twee dagen douchen volstaat voor 24 procent van de Fransozen, 11 procent gaat slechts om de drie dagen onder de douche.
De twee landen onderhouden momenteel nauwe culturele en economische betrekkingen .
Fransen zijn erg trots op hun cultuur en taal. Ze vinden het belangrijk om hun taal en cultuur te behouden. Ze zijn vaak erg beschermend over hun land en hun tradities.
Fransen vertonen een breed scala aan fysieke kenmerken vanwege hun diverse voorouders. Gemeenschappelijke kenmerken zijn onder andere een verscheidenheid aan huidtinten, expressieve ogen, elegante neuzen en stijlvol haar . Hebben alle Fransen een specifieke look? Er is geen specifieke "look" die alle Fransen definieert.