Oorzaken waterschaarste
Het is te verwachten dat er door klimaatverandering minder zoetwater beschikbaar komt, volgens Bierkens. “Dat komt door grote kans op aanhoudende droogte en neerslag die gaat vallen in meer intensievere buien. Hierdoor vult neerslag het oppervlaktewater en grondwater niet snel genoeg aan.”
Dat komt door de afname van riviertoevoer en dalende grondwaterstanden. Maar ook doordat verdamping en verzilting (het zouter worden van het oppervlaktewater, re.) toeneemt. Tegelijkertijd neemt de vraag naar zoetwater toe door de groeiende landbouwsector, de industrie en de toenemende wereldbevolking.
Het tekort aan zoet water in de wereld is nijpender dan werd aangenomen. Wereldwijd hebben vier miljard mensen minstens een maand per jaar last van ernstige waterschaarste.
De gevolgen van waterschaarste
Als er bijvoorbeeld niet genoeg water aanwezig is om akkers te besproeien, dan kan er verzilting optreden, waardoor het grondwater zouter wordt. Waardevolle oogst van landbouwgewassen kan hierdoor verloren gaan of minder opbrengst hebben.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Contacteer uw waterbedrijf
Als u niet weet waarom er geen water meer uit uw kraan komt, kunt u best uw waterbedrijf contacteren. Soms zijn er werken aan de leidingen nodig, voor onderhoud of herstel. Daarvoor kan uw waterbedrijf het water van de hele buurt afsluiten.
Samen met overheden, natuurorganisaties, agrariërs en overige inwoners investeren we erin om verontreinigingen, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten tot een minimum te beperken. Want, wat er niet in komt, hoeft er immers ook niet uit. Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren.
Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Nederland warmt op. En er valt in sommige jaren véél minder regen, zowel hier, als over de grens, waardoor ook de grote rivieren minder water inbrengen. Het gevolg: droogte en watertekorten.
Door droogte zakt het grondwater. Hierdoor gaat het veen oxideren, komt veel CO2 en methaan vrij en klinkt het veen in. Water kan niet meer door het veen worden opgenomen en de bodem zakt. Er is een grotere kans op natuurbranden wanneer bossen droger worden door veel verdamping.
Kan water opgaan? Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken.
Drinkwaterbedrijven zorgen voor voldoende drinkwater
En door waterreservoirs maximaal te vullen voor voldoende voorraad. Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld.
Wel is het zo dat onze huidige reservoirs ons piekgebruik momenteel bijna niet aankunnen. In een periode waarin erg veel water gewenst is, kan het dus kan op een gegeven moment opraken. Daarom is ook het advies: ga zuinig om met je drinkwater.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Het komt wel eens voor dat er geel gekleurd water uit de kraan komt in plaats van helder water. Geel water is niet schadelijk voor de gezondheid. Deze kleur is tijdelijk en wordt veroorzaakt doordat PWN duinwater vermengt met het drinkwater.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Tot 2050 is de kans op een overstroming door hoogwater vanuit de zee of de grote rivieren klein door de strenge veiligheidseisen in Nederland. De zeespiegelstijging zal naar verwachting vooral na 2050 de kans op overstromingen vergroten.
"De kans dat Nederland over honderd jaar onder water staat, is verwaarloosbaar klein. Zelfs de worstcasescenario's voor zeespiegelstijging voorzien de komende honderd jaar geen stijging van meer dan 1,5 meter", vertelt Drijfhout.
Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan, waardoor in 2030 niet meer alle huizen aan de kraan kunnen, die we allemaal zo vanzelfsprekend vinden. Het tekort aan schoon leidingwater wordt veroorzaakt door droogte, bevolkingsgroei, verzilting en vervuiling, maar vooral door stroperige vergunningverlening.
Landen als Qatar, Israël en Saoedi-Arabië hebben nu al veel minder water in vergelijking met de rest van de wereld en dat zal de komende jaren alleen nog maar versterken.