Milieuvervuiling is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor het ecosysteem. De voedselproductie komt in veel gebieden in gevaar door verwoestijning, (extreme en toenemende) droogte, overstromingen en ontbossing. Dit zijn allemaal ernstige gevolgen van het menselijk handelen.
In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Duurzame ontwikkeling betekent de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Daarom is duurzaamheid zo belangrijk, ook voor de waterschappen.
Want wat gebeurt er als we niet duurzamer gaan eten? Als we onze wereldwijde broeikasgassen niet gaan verminderen, vallen er meer doden door honger en zijn er meer natuurrampen en overstromingen.
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is er aandacht nodig voor arbeid en vergrijzing, kennis en sociale cohesie. De grootste 'zorgen voor morgen' spelen echter op milieugebied. Vooral de problemen op het vlak klimaatverandering en biodiversiteit zijn weerbarstig doordat de oplossingen een internationale aanpak vereisen.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Duurzaamheid kan een invloed hebben op bedrijvigheid, werkgelegenheid en de prijzen. Ook gaat dit onderwerp over de prikkels die aan bedrijven en organisaties kunnen worden geboden om zich te houden aan de duurzaamheidsvoorschriften die verder gaan dan de normale wettelijke voorschriften.
Meer kosten, minder inkomen
Meer kosten (78 procent), minder inkomen (68 procent) en slechtere concurrentiepositie op de wereldmarkt (61 procent) worden het vaakst als nadeel genoemd.
Het produceren van eten en drinken kost grondstoffen en energie en er gaat natuur verloren. Maar liefst 20 tot 35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Dat is nog meer dan bij vervoer. Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact van je voedsel tot wel 50% verlagen.
Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud zijn, maar met teveel broeikasgassen wordt het juist te heet. De toename van CO2 komt vooral door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool.
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo'n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.
Het Rijk werkt aan een duurzame bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. En dat is hard nodig. Diverse voorbeelden van extreme hitte tot hevige watersnood laten zien dat klimaatverandering geen toekomstig probleem is, maar nu plaatsvindt.
Duurzaamheid of duurzaam is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
Duurzaam Veilig heeft tot doel om: Ernstige ongevallen te voorkomen;Daar waar dat niet kan de kans op ernstig letsel te reduceren.
Een gezonde planeet en sterke economie
Een circulaire economie kan een belangrijk instrument zijn om op het gebied van klimaat, biodiversiteit en vervuiling aan te pakken. Efficiënter en langer gebruik van grondstoffen vermindert uitstoot van broeikasgassen.
Voorheen werd elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. Het nadeel hiervan is dat het erg schadelijk is voor het milieu en ze worden erg schaars. Daarom is duurzame energie zo belangrijk. Duurzame energie is namelijk niet schadelijk voor het milieu en raakt niet op.
Duurzame ontwikkeling kan armoede helpen bestrijden en sociale gelijkheid helpen verbeteren. Ten derde is duurzame ontwikkeling belangrijk voor de economie. Op lange termijn is duurzame ontwikkeling goed voor het bedrijfsleven en kan het banen en economische groei creëren. Dus dat is het, in een notendop.
Wat is duurzaamheid in kindertaal? We gebruiken bij ASN Bank de definitie van duurzaamheid van de Verenigde Naties. 'Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
Zo kan groene stroom paradoxaal genoeg vervuiling veroorzaken, doordat voor accu's zeldzame grondstoffen moeten worden gewonnen. Een ander probleem is dat energie uit duurzame bronnen alleen stabiel kan worden gedistribueerd door de elektriciteitsnetten van landen en continenten met elkaar te verbinden.
Top 5 namen voor duurzame mensen
Groene vrienden. Duurzame dodo's. Milieuliefhebbers. Natuurliefhebbers.
De meeste Nederlanders (ongeveer driekwart) staan open om duurzaam te leven. Echter, slechts een kwart van de 98 onderzochte duurzame gedragingen wordt daadwerkelijk door de meerderheid vertoond. Er is tussen 2021 en 2023 op een klein aantal gedragingen een stijging gevonden.
Waarom is duurzaam duurder? Duurzamere producten zijn in de regel vaak duurder. Soms omdat deze producten gemaakt zijn van betere materialen, omdat er biologische of hernieuwbare bronnen worden gebruikt of omdat bedrijven simpelweg slim willen inspelen op de trend.