Sinds 2018 is het Zwitserse bankgeheim al opgeheven. Je ziet nu dat de Nederlandse Belastingdienst een team heeft die graaft in het verleden of daar nog belasting geheven kan worden.
Op dit moment kennen in Europa alleen nog Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino een bankgeheim. Wereldwijd is het aantal landen met een bankgeheim nog veel groter. Landen als Uruguay, de Kaaiman Eilanden, Libanon en Panama hebben ook een bankgeheim.
Zwitserland staat vooral bekend om zijn strikte bankgeheim, dat de laatste jaren serieus onder druk is komen te staan. Hoewel zeker niet al het geld op de rekeningen in de Alpenstaat zwart is, is het geheimhouden van de oorsprong één van de hoofdredenen om er een rekening te openen.
Internationale druk veranderde daar weinig aan. De eerste barst in het bankgeheim ontstond in 1986, toen de Filipijnse dictator Marcos werd verjaagd. Er waren vermoedens dat hij miljarden uit de staatskas had gestolen en in Zwitserland had gestald. In 2015 sloot Zwitserland een verdrag met de Europese Unie.
Er zijn 5 systeembanken in Zwitserland volgens FINMA : PostFinance , de UBS- groep , de Credit Suisse- groep , de kantonnale bank van Zürich (Zürcher Kantonalbank) en de groep coöperatieve banken Raiffeisen (niet te verwarren met de groep van coöperatieve banken Oostenrijks: Raiffeinsen Bank ).
Mogelijkheden spaarrekening Zwitserland
De meeste Zwitserse banken bieden buitenlanders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Zij stellen wel als voorwaarde dat je de spaar- of bankrekening persoonlijk opent. Hierbij vraagt de Zwitserse bank naar je paspoort, dus zorg dat je deze bij de hand hebt.
De Zwitserse Nationale Bank verhoogde de rente met een half procentpunt. De rente in het land komt daarmee uit op min 0,25 procent. Het was de eerste renteverhoging in Zwitserland sinds 2007.
Het bankgeheim is een principe waarmee banken persoonlijke informatie van klanten over het gebruik van hun bankrekening beschermen, door middel van rekeningen op nummer of op een andere manier.
Zwitserland is een land in het westen van Europa. Het grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Het is een land zonder officiële hoofdstad, maar Bern geldt in de praktijk als bondsstad.
Lage rente
Overigens houdt de rente die je op je Zwitserse spaargeld krijgt niet over. Op een gewone spaarrekening kom je niet verder dan 0,375 procent rente. Hierbij moet wel gezegd worden dat de inflatie in Zwitserland zeer laag is.
Bankgeheim wordt "geheimpje"
In februari 2009 wordt bekend dat de Verenigde Staten druk zetten op een Zwitserse bank om informatie prijs te geven. Als gevolg hiervan zwakken zowel Zwitserland, Oostenrijk, Andorra, Luxemburg als Monaco en Liechtenstein hun bankgeheim af.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Alpen vakantie Zwitserland
De natuur is ruiger dan in Oostenrijk: veel rotsen. Ben je van plan om een actieve vakantie in de bergen te boeken? Dan is Zwitserland zeker weten een aanrader. Het is een uniek land dat je zeker een keer gezien moet hebben.
Als u naar Zwitserland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
Bankrekening openen in Nederland door buitenlander – Voorwaarden. Alle Nederlandse banken stellen als voorwaarde dat je in Nederland woont en staat ingeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Ook moet je een Nederlands identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning hebben.
In die fraaie omgeving wonen ook geëmigreerde popsterren, zoals de Brit Phil Collins (100 miljoen) en de Canadese Shania Twain, die met "Come on Over" en andere hits 250 miljoen bij elkaar wist te zingen. Tina Turner geniet van haar 120 miljoen in Zürich.
In sommige gevallen is het mogelijk om online een buitenlandse rekening te openen. Of dit ook geldt voor de bank die jij op het oog hebt, kun je onder andere vinden op de website van de bank. In veel gevallen is het echter nodig om bij een bankkantoor langs te gaan om een rekening te openen.
Je kunt ook een Vreemde Valutarekening in dollar openen en de inkomende en uitgaande betalingen in dollars via deze rekening laten lopen. Je betaalt dan geen wisselkoersen. Je betaalt wel rekeningkosten van € 6 per maand.
Daar hebben veel mensen last van: toeristen zijn meer kwijt voor hun vakantie in de bergen, de Zwitserse industrie ziet zijn afzet inzakken en de gewone Zwitser rijdt inmiddels graag een flink eind om in de buurlanden boodschappen te doen. De Zwitserse frank is een sterke munt en de Zwitsers zijn daar trots op.